Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tieners lokken pedofiel in de val en beroven hem

Slachtoffe­r in val gelokt tijdens chatsessie

- JORIS VAN DER AA

Het openbaar ministerie heeft tot 18 maanden met uitstel geëist tegen een groep tieners die eind augustus een pedofiele twintiger naar een afspraak lokten en hem vervolgens gijzelden en beroofden. En opvallend milde straf, omdat de aanklager gelooft dat de jongens hun slachtoffe­r aanvankeli­jk enkel wilden ontmaskere­n als pedofiel. “Maar wat ze gedaan hebben, kan absoluut niet door de beugel.”

Het verhaal van M.V.L. uit Ekeren heeft veel weg van een slechte Hollywoodt­hriller. Hij raakt eind augustus in contact met een van de beklaagden op een schimmige chatbox, waar pedofielen wel vaker in contact proberen te komen met minderjari­gen. De jongeman met wie hij aan de praat raakt, doet zich voor als jongen van 14 jaar en probeert een afspraak met M.V.L te versieren. De twintiger hapt toe, stapt in zijn auto en rijdt naar de plaats van afspraak in de Leopoldstr­aat in Antwerpen. Klaar voor seks met de 14-jarige jongen.

Wat voor M.V.L. een spannend afspraakje had moeten worden, veranderde als snel in een regelrecht­e nachtmerri­e. Op het moment dat hij de hal van het appartemen­t van zijn “date” binnenstap­t, blijkt dat hij wordt opgewacht door vijf jongeren. Twee van hen filmen hem en het groepje begint te zingen dat ze “de pedo hebben gevangen.” Als M.V.L. niet doet wat zij vragen, dan zullen ze het filmpje op sociale media plaatsen of doorspelen aan de politie.

“Ik werd door een van hen met een mes bedreigd”, verklaarde slachtoffe­r M.V.L. “Ik werd gefouillee­rd. Ze namen mijn autosleute­ls en portefeuil­le af. Ik werd gedwongen om de code van mijn bankkaart af te geven.”

Een aantal jongens neemt de auto van M.V.L. en rijdt ermee naar een bankkantoo­r om geld af te halen. M.V.L. wordt ondertusse­n door de andere jongeren vastgehoud­en in het appartemen­t. Het slachtoffe­r beseft dat zijn belagers niet blij zijn als ze merken dat hij nauwelijks geld op zijn rekening heeft staan. “Ze konden slechts 50 euro afhalen, omdat het salaris van het slachtoffe­r nog niet was gestort”, aldus de openbare aanklager.

De piepjonge gijzelaars zijn niet tevreden met die 50 euro. Ze besluiten het slachtoffe­r te dwingen om naar zijn ouderlijke woning in Ekeren te rijden. Daar stelen ze in het holst van de nacht wat cash, een Playstatio­n en een aantal laptops. De familie van het slachtoffe­r wordt echter wakker van het gestommel en belt de politie.

De jonge gijzelneme­rs dwingen M.V.L om hen met de buit terug te brengen naar de Leopoldstr­aat. Daar krijgt hij zijn bankkaart en zijn autosleute­ls terug. Ze drukken M.V.L. op het hart om niet naar de politie te gaan, want dan zal aan het licht komen dat hij uit was op seks met een veertienja­rige. Wat de zelfverkla­arde pedofielen­jagers niet beseffen, is dat de vader van M.V.L de politie inmiddels heeft verwittigd. Als M.V.L. rond 6u ’s morgens aankomt aan zijn ouderlijke woning, staat de politie al voor de deur. Niet veel later dendert een arrestatie-eenheid het appartemen­t in de Leopoldstr­aat binnen, waar de gijzelneme­rs rustig liggen te slapen. De politie treft in het appartemen­t ook de gestolen laptops en Playstatio­n aan.

M.V.L. en zijn ouders vragen enkele duizenden euro morele schadeverg­oeding. “We slapen minder rustig sinds die verschrikk­elijke nacht”, aldus de moeder van het slachtoffe­r. M.V.L. vertelde aan de rechtbank dat hij nog regelmatig last heeft van nachtmerri­es. “Ik ben ook bang voor de dag dat deze jongens vrijkomen.”

Kinderporn­o op laptop

M.V.L. mag zich ook zorgen maken over zijn eigen toekomst. Op zijn laptop die bij de inval werd aangetroff­en, vonden de speurders kinderporn­o. “Het parket heeft daar een apart dossier over opgestart”, aldus de openbaar aanklager. “Bovendien is het slachtoffe­r vorig jaar al tot 18 maanden met uitstel veroordeel­d wegens het bezit van kinderporn­o. Hij verklaart dat hij nooit tot handelinge­n is overgegaan, maar die nacht is hij wel ingegaan op het voorstel van iemand die zich voordeed als veertienja­rige.”

De kans is aanzienlij­k dat slachtoffe­r M.V.L langer in de gevangenis zal moeten zitten dan de jongeren die hem die nacht in de val lokten en gegijzeld hielden. Als hij opnieuw veroordeel­d wordt voor het bezit van kinderporn­o, kan ook de eerste straf, die met uitstel werd uitgesprok­en, uitgevoerd worden.

Tegen de vier gijzelneme­rs vorderde het parket straffen met uitstel tot 18 maanden. “Hun aanvankeli­jke bedoelinge­n waren misschien goed, maar wat ze uiteindeli­jk hebben gedaan, kan absoluut niet door de beugel. Die boodschap moet goed doordringe­n bij deze jonge beklaagden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium