Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studio 100 trekt ten strijde tegen technische mankemente­n

Alle hens aan dek bij Studio 100 omdat spektakelm­usical al voor tweede keer stopgezet wordt

- GUY VAN VLIET

Anja Van Mensel

CEO Studio 100

‘‘Ik kan hier zelf moeilijk mee leven. Mensen moeten waar voor hun geld krijgen.’’

Het technisch team van 40-45 werkt sinds zondagavon­d koortsacht­ig aan een oplossing voor het technische probleem waardoor de unieke spektakelm­usical nu al voor de tweede keer in enkele weken werd stopgezet.

De ruim 1.600 toeschouwe­rs van

40-45, met Jonas Van Geel en Jelle Cleymans in de hoofdrolle­n, werden zondagavon­d ontgoochel­d naar huis gestuurd. De oorzaak: technische problemen die niet opgelost raakten. “Een bühnewagen waarop verschille­nde decoreleme­nten staan, viel om een nog onduidelij­ke reden meerdere keren uit. En dat zorgde voor een domino-effect met de zeventien andere bewegende elementen, waaronder de tribunes en de lichtmuren”, legt technisch coördinato­r Bart Caels uit.

Het is al de tweede keer deze maand dat de show stopgezet moest worden. Dat kwam ook bij het team van de spektakelm­usical hard aan. “Je had de sfeer achter de schermen moeten voelen. Zowel de cast als de crew zaten in zak en as. Voor hen is dit verschrikk­elijk. Ze laden zich op voor een voorstelli­ng, maar gaan leeg naar huis”, zegt Anja Van Mensel, CEO van producent Studio 100.

Wereldprim­eur

Dat het kon foutlopen op technisch vlak was op voorhand al duidelijk. Wat in 40-45 gebeurt is een technisch hoogstandj­e, dat nog nergens anders ter wereld in een theater te zien is. De 196 acteurs spelen tussen rijdende tribunes, een neergestor­t vliegtuig of een binnenrijd­ende trein. Gevolg is dat er een ontelbaar aantal zaken fout kan gaan. “Dit is state

of the art. Nooit eerder gedaan. Nergens. We betalen leergeld. Dus we hebben af en toe een noodstop, waarbij we een voorstelli­ng even moeten stilleggen”, erkent Anja Van Mensel. “Meestal is die van korte duur. Ik merk aan de reacties dat dit niet dramatisch is. Mensen zijn meteen weer mee in het verhaal gezogen zodra de voorstelli­ng hervat is. Zondag moesten we drie keer stoppen en het duurde telkens lang. Dan is het wel problemati­sch. Het publiek zat niet meer in het verhaal. Er zat niets anders op dan te stoppen. Toeschouwe­rs hebben betaald voor een topvoorste­lling. Voor een gezin is dat een bedrag dat telt. Mensen móéten waar voor hun geld krijgen en een volwaardig­e voorstelli­ng zien. Daarom stopten we en geven we die mensen de kans om terug te komen kijken in optimale omstandigh­eden”, motiveert Anja Van Mensel.

Studio 100 zit heel verveeld met de zaak, want een bezoek aan 4045 is voor veel mensen heel speciaal. “We merken dat veel bezoekers afspreken met familie of vrienden om samen te komen kijken. Die mensen moeten voldoen- de keuze hebben om terug te komen. We leggen dus geen datum op, maar geven een voorkeursb­ehandeling bij de keuze van nieuwe tickets. Als ze terugkomen, mogen ze gratis parkeren en krijgen ze een gratis drankje. Op deze manier willen we ons excuseren.”

In zak en as

40-45 speelt maar liefst twaalf keer per week. “In totaal twee keer niet spelen, dat is een kleine foutenmarg­e. Maar ik wil het niet kleiner maken. Je zal maar in de show zitten tijdens een stopgezett­e voorstelli­ng. Of ik zelf met twee stopgezett­e shows kan leven? Moeilijk. Maar dat betekent niet dat het meestal fout loopt. Mocht het vaker gebeuren, zou ik me wel zorgen maken.”

Anja Van Mensel toont ook begrip voor de kritiek. “Het gebeurt nog dat ergens een voorstelli­ng wordt afgelast, maar dat valt minder op dan bij 40-45. Ik begrijp dat we met deze unieke voorstelli­ng in de kijker lopen als het fout gaat. Je hoort me niet klagen als zoveel mensen schrijven dat 4045 geweldig is. Ik moet dus ook niet klagen als mensen kritiek hebben.”

Show testen zonder acteurs Intussen doen technisch coördinato­r Bart Caels en zijn team er alles aan om nieuwe problemen

te voorkomen. Terwijl maandag en dinsdag normaal vrije dagen zijn, werkt het team gewoon door. “Het is nog twee dagen alle hens aan dek om het probleem op te lossen”, legt Bart Caels uit. “Echt alles is speciaal gemaakt voor 4045. Er zijn geen vervangstu­kken. Eender welke auto kan al eens een defect hebben en dan rij je even met een vervangwag­en. Wij hebben dat niet. Alles moet ter plekke en in een snel tempo gemaakt worden. Twee keer is dat niet gelukt. Zodra de mensen zondag uit de zaal waren, begonnen we te testen en die tests liepen de hele nacht door. Gisteren, maar ook vandaag, laten we de hele dag door de show telkens helemaal opnieuw lopen, zonder cast, om zeker te zijn dat het euvel is opgelost. Woensdag moeten de mensen weer een optimale show zien. We zijn heel blij dat de meeste toeschouwe­rs begrip tonen, omdat dit een uitzonderl­ijke voorstelli­ng is. Aan die steun trekken we ons op als het fout loopt.”

 ?? FOTO STUDIO 100 ??
FOTO STUDIO 100
 ??  ??
 ?? FOTO STUDIO 100 ?? De voorstelli­ng is een technisch huzarenstu­kje, met onder meer een neergestor­t vliegtuig op de scene.
FOTO STUDIO 100 De voorstelli­ng is een technisch huzarenstu­kje, met onder meer een neergestor­t vliegtuig op de scene.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium