Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kind Syriëstrij­der terug naar België

Door vader naar oorlogsgeb­ied ontvoerde Brusselse kleuter onderweg naar België

- MARC KLIFMAN

De Belgische kleuter Yasmine (4) is gisteren, na anderhalf jaar in Syrië, herenigd met haar moeder. Het meisje verkeert in goede gezondheid. Ze werd naar de Syrisch-Turkse grens overgebrac­ht en is onderweg naar ons land. Yasmine werd door haar vader, die bezoekrech­t had, ontvoerd. De man nam haar mee naar conflictge­bied waar hij ging strijden voor een aan Al Qaeda gelinkte militie. Dat werd zijn dood. Sindsdien was Yasmine in handen van terreurgro­ep Firqatul Ghuraba, die eerst 50.000 en nadien 20.000 euro losgeld vroeg. Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) benadrukte dat de Belgische Staat dat niet heeft betaald om de hereniging te doen slagen.

Mama Hajar heeft bijna anderhalf jaar voor Yasmine moeten strijden. Maar met succes, want gisteren kon ze haar dochtertje na een helse periode eindelijk weer in de armen sluiten. “Ik kan bevestigen dat Yasmine momenteel in Turkije is met haar mama”, verklaarde minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) gistermidd­ag. “Men is erin geslaagd om de mama en het kleine meisje samen te brengen en momenteel bekijkt men hoe de terugkeer naar België zo snel mogelijk kan worden georganise­erd. De eerste stappen daartoe zijn al gezet.”

De foto van Yasmine stond in mei vorig jaar in alle kranten, nadat moeder Hajar zelf een opsporings­bericht had verspreid. De vrouw uit het Brusselse SintJoost-ten-Node had haar dochter op vrijdag 24 mei meegeven aan haar ex-man Mehdi A., een ex-gedetineer­de. Omdat hij bezoekrech­t had over het kindje, móést Hajar haar dochtertje wel meegeven. Ook al vertrouwde ze hem allesbehal­ve.

Mehdi beloofde Yasmine na het weekend terug te brengen. Maar hij slaagde erin zijn enkelband los te peuteren en verdween met het kind naar Syrië omdat hij haar naar eigen zeggen wilde opvoeden “volgens

de regels van de islam”.

Ronselaars

De twee werden nog gesignalee­rd in Griekenlan­d, samen met een vrouw in boerka. Dat bleek later de amper 14-jarige Firdaous B.S. uit Ukkel, Mehdi’s ‘jihadbruid’, die zwanger was van zijn tweede kind. Samen reisden ze per bus en boot onder valse namen naar Syrië. Daar sloten ze zich aan bij de terreurgro­ep Firqatul Ghuraba, die gelieerd is aan Al-Qaeda en wordt geleid door Omar ‘Omsen’ Diaby. Hij was een van de actiefste ronselaars voor de jihad en opereerde uit een tentenkamp in Harim, op 3,5 km van de Turkse grens.

Maar in april bleek dat vader Mehdi was gesneuveld, terwijl Firdaous B.S. eind vorig jaar al naar België was teruggekee­rd. Lange tijd was er daardoor onduidelij­kheid over het lot van de kleine Yasmine. Firqatul Ghuraba weigerde om het kind terug aan haar moeder te overhandig­en. Ze eisten losgeld – eerst 50.000 euro, later 20.000 – maar dat geld zou nooit betaald zijn.

Uiteindeli­jk heeft een lokale islamitisc­he rechtbank zich uitgesprok­en over de terugkeer van Yasmine aan haar mama. Tijdens dat proces was het meisje de voorbije weken nog de speelbal in de rivaliteit tussen verschille­nde jihadistis­che milities in Syrië. Maar gisteren stemde de terreurgro­ep Firqatul Ghuraba er alsnog mee in om het meisje vrij te laten.

Geen losgeld

Wanneer Yasmine in ons land aankomt en hoe ze hier opgevangen zal worden, bleef gisteren onduidelij­k. Het federaal parket wilde alleen maar bevestigen dat het kind en de moeder herenigd waren. Maar niemand kon een eenduidig antwoord bieden hoe het kind in België begeleid zal worden.

Minister Reynders benadrukte gisteren nog dat de Belgische Staat geen losgeld heeft betaald om de hereniging te doen slagen. “De contacten zijn ter plekke via de moeder verlopen. Maar nu gaan we wel kijken hoe we de terugkeer kunnen organisere­n en haar nadien in Brussel opvangen. We moeten dit met de betrokken diensten verder bekijken.”

Opluchting

Bij Child Focus, dat het dossier van dichtbij opvolgde, wordt zeer opgelucht gereageerd op de hereniging tussen Yasmine en haar moeder. “We zijn daar superblij om”, zegt directeur Heidi De Pauw. “We weten dat er de laatste week heel hard is gewerkt om hen weer samen te krijgen. Dat dit gelukt is, is dus fantastisc­h nieuws, zowel voor de mama als het meisje.”

 ?? FOTO DPA ?? Yasmine gisteren op de persconfer­entie aan de Turks-Syrische grens. De Brusselse kleuter Yasmine A. (4) is na anderhalf jaar in Syrië herenigd met haar moeder. Het meisje werd naar de Syrisch-Turkse grens overgebrac­ht en is onderweg naar ons land. Het kind werd destijds door haar gescheiden vader ontvoerd naar conflictge­bied waar hij ging strijden voor een militie van Al-Qaeda.
FOTO DPA Yasmine gisteren op de persconfer­entie aan de Turks-Syrische grens. De Brusselse kleuter Yasmine A. (4) is na anderhalf jaar in Syrië herenigd met haar moeder. Het meisje werd naar de Syrisch-Turkse grens overgebrac­ht en is onderweg naar ons land. Het kind werd destijds door haar gescheiden vader ontvoerd naar conflictge­bied waar hij ging strijden voor een militie van Al-Qaeda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium