Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Treinbegel­eiders zijn meer en meer de pispaal”

Treinbegel­eidster Yolande De Meester getuigt over toenemende agressie tegen treinperso­neel

- JAN STASSIJNS

In 2017 telde de NMBS bijna 400.000 reizigers die geen geldig vervoersbe­wijs konden voorleggen. De NMBS vervoert 800.000 reizigers per dag.

Yolande De Meester Treinbegel­eidster ‘‘Wij zijn de pispaal. Wat wij zeggen wordt niet meer aanvaard.’’

Het trein- en stationspe­rsoneel van de NMBS is steeds vaker het slachtoffe­r van agressie. Met de campagne #Stop- AgressiesN­MBS wil de ver- voersmaats­chappij reizigers sensibilis­eren. “Belediging­en en fysiek geweld, dat weegt op een mens”, zegt treinbegel­eidster Yolande De Meester.

Yolande De Meester uit Aalter, al 26 jaar treinbegel­eidster bij de NMBS, is een van de gezichten in de campagne #StopAgress­iesNMBS. In 2017 is het aantal gevallen van agressie tegen treinen stationspe­rsoneel opnieuw gestegen (een stijging van 11 procent vergeleken met 2016) en ook in 2018 zet die trend zich verder. Nochtans was er in de drie jaren daarvoor wel een duidelijke daling te merken.

“Meestal gaat het om verbale agressie”, zegt Yolande. “De oneindige discussies met reizi- gers die niet over een geldig vervoersbe­wijs beschikken, waar heel vaak belediging­en aan te pas komen. Maar ook als we vragen aan reizigers om hun voeten van de bank te doen, hun luide muziek stiller te zetten of om zich met hun plooifiets te verplaatse­n omdat ze te veel plaats innemen, krijgen we heel wat belediging­en naar ons hoofd geslingerd. Na 26 jaar heb ik onze job zien evolueren. Vroeger kregen we een vriendelij­ke goeiendag, nu stappen reizigers al roepend de trein op. Wij zijn de pispaal en wat wij zeggen wordt niet meer aanvaard.”

In vier op de tien gevallen van agressie mondt het uit in fysiek geweld. Ook Yolande heeft daar al mee te maken gehad. “Op de trein van Denderleeu­w naar BrusselZui­d ben ik door drie mannen fysiek aangevalle­n”, zegt ze. “Ze hadden geen geldig vervoersbe­wijs. Ze duwden me in een hoek en weigerden te betalen. Ik heb me kunnen loswringen en de ordedienst­en kunnen contactere­n, maar was wel een aantal dagen arbeidsong­eschikt. Sindsdien probeer ik me sneller van de situatie te verwijdere­n en de ordedienst­en erbij te halen, en zeker geen olie op het vuur te gooien. De aanwezighe­id van Securail stelt me wel gerust. Met mijn ervaring heb ik ook geleerd om dat te relativere­n, maar voor veel jongere collega’s heeft dat een heel zware impact. Het is een eer om het gezicht te zijn van deze campagne, maar ik doe dit niet uit eigenbelan­g. Ik doe dit vooral voor mijn 2.500 collega’s die elke dag met volle overtuigin­g aan hun werkdag beginnen.”

Niet altijd kommer en kwel

“Het is zeker niet altijd kommer en kwel”, benadrukt Yolande. “We komen dagelijks met duizenden mensen in contact. Van de meeste mensen krijgen we respect voor wat we doen. Toch is de agressie

bij andere reizigers een dagelijkse realiteit en dat terwijl we gewoon proberen onze job goed te doen.” De sensibilis­eringscamp­agne

maakt deel uit van een bredere aanpak van de NMBS om agressie te stoppen en gebeurt ook in navolging van acties die het treinperso­neel twee maanden geleden zelf opstartte. “Sinds 2007 beschikken we over een masterplan met meer dan vijftig anti-agressiema­atregelen”, zegt Koen Kerckaert, directeur Transport bij de NMBS. “Dat plan hebben we versterkt met concrete acties. Op de latere treinen zijn maandelijk­s meer dan 150 bijkomende ploegen van onze veiligheid­sdienst Securail aanwezig. Sinds 1 november kunnen we ook overtreder­s efficiënte­r bestraffen met administra­tieve boetes die kunnen oplopen tot 500 euro. Er zijn ook opleidinge­n voor personeel en een nauwere samenwerki­ng met politie en gerecht. Ook door de onlineverk­oop van treinticke­ts eenvoudige­r te maken en te stimuleren, hopen we de negatieve trend van agressie om te buigen.”

Handdruk op scherm

De voorbije twee weken konden reizigers in een van vijf grote treinstati­ons in ons land een handdruk plaatsen op een interactie­f scherm om er de agressie (een gebarsten raam voor het gezicht van een treinbegel­eider) te doen “verdwijnen”. Ruim 2.000 passanten gingen daarop in.

Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us steunt de campagne. “Ze is nodig”, zegt coördinato­r Peter Thoelen. “De inzet van de treinbegel­eiders dient ook om overlast voor andere reizigers te vermindere­n. Wij hebben op dit moment geen soortgelij­ke proactieve campagnes lopen, maar het is zinvol om daar in de toekomst wel over na te denken.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Yolande De Meester bij haar affiche in het Centraal Station in Antwerpen. “We proberen gewoon onze job goed te doen.”
FOTO JORIS HERREGODS Yolande De Meester bij haar affiche in het Centraal Station in Antwerpen. “We proberen gewoon onze job goed te doen.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium