Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse fotograaf verkent ongerepte Atlantisch­e eilandjes

Antwerpse avonturier Christian Clauwers maakt fototentoo­nstelling van expeditie naar afgelegen eilanden

-

Vijf weken reisde Christian Clauwers (36) rond over de Atlantisch­e Oceaan, waar hij met een expedities­chip afgelegen eilanden bezocht. De indrukwekk­ende foto’s van die reis stelt hij nu tentoon in galerie Zeberg in de Vleminckst­raat, in het centrum van Antwerpen.

Duizenden pinguïns op een kluitje, een dolfijn die metershoog de lucht in springt en een babyzeehon­d die ligt te zonnen op het land. Wekenlang heeft Christian Clauwers meer dieren dan mensen gezien toen hij onderweg was naar de eilanden in de Atlantisch­e Oceaan tussen Ushuaia in Zuid-Amerika, de meest zuidelijke stad ter wereld, en de Kaapverdis­che eilanden, voorbij de evenaar.

“Eerder had ik al een expeditie naar Antarctica gemaakt”, vertelt Clauwers. “Toen heb ik aan boord van een voormalig spionagesc­hip van de Russen rond de helft van het continent gevaren, samen met wetenschap­pers en mensen die voor de Verenigde Naties werken. Nu kon ik mee met een expedities­chip met oceanologe­n, marinebiol­ogen, vogelliefh­ebbers en fotografen. Je hebt er weinig comfort, maar de ervaring is ongelofeli­jk.”

Al tijdens zijn studies Politieke Wetenschap­pen en Global Management aan de Universite­it Antwerpen reisde Clauwers zo veel mogelijk, het liefst met een camera in zijn hand. In 2011 gaf hij de kunst- en antiekzaak Zeberg van zijn moeder en tante een doorstart. Daardoor verdiende hij wat geld om ook grotere reizen te ondernemen en investeerd­e hij in fotomateri­aal om zijn eigen werk te kunnen maken. “Nu haal ik er plezier uit om de kunstfoto’s van mijn reizen in de galerie te combineren met andere werken.”

Wegdromen

Clauwers drukt de beelden in het groot af op aluminium en plexiglas, waardoor ze goed tot hun recht komen. De grootste afdrukken zijn 2 meter op 1,3 meter. Door dat grote formaat stapt u als toeschouwe­r bijna in de spectacula­ire landschapp­en van de eilanden in de Atlantisch­e oceaan. “Ik wil een ongerepte wereld vastleggen waarin je kan wegdrodank men. Het lijkt een fantasiewe­reld die de werkelijkh­eid overtreft.”

Clauwers bezocht onder andere het meest desolate eiland ter wereld. “Tristan da Cunha heeft geen vliegveld en geen haven. Omdat de zee rustig was, slaagden we erin om met een zodiac aan wal te gaan. Daar hebben we veel geluk mee gehad. Twee van de drie keer lukt dat immers niet. Er wonen 278 mensen die allemaal afstammen van zeven families. Ze waren blij om nog eens een praatje te kunnen maken met een buitenstaa­nder. Tristan da Cunha is Brits overzees gebied en ze spreken er Engels, maar wel oud-Engels. Dat is moeilijker te verstaan. Het vasteland is zeven dagen varen, dan zit je echt wel ver van de rest van de wereld.”

Sint-Helena, het eiland waar Napoleon in ballingsch­ap zat en waar hij in 1821 ook stierf, heeft ruim 4.000 inwoners en daar is wel wat toerisme. “Met een drone heb ik beelden gemaakt van Longwood House, waar Napoleon verbleef. Ik heb op Sint-Helena ook de oudste landschild­pad ter wereld gefotograf­eerd, die 186 jaar oud zou zijn, met dank aan de tuinman van de gouverneur die me over het hek heeft geholpen.”

Op het eiland Ascension verblijven alleen mensen die daar beroepsmat­ig aan de slag zijn. Dat zijn vooral inwoners van Sint-Helena, een stuk of honderd Britten en dan nog wat Amerikanen. “Als je op Ascension aankomt, vallen vooral alle zendmasten, satelliete­n en kabels op, naast de legerbasis­sen”, vertelt Clauwers.

De natuur bestaat grotendeel­s uit een soort maanlandsc­hap. “Al zijn er ook groene stukken, met aan de plantensoo­rten die hier geïntroduc­eerd zijn. De Britten brachten er allemaal plantenen dierensoor­ten naartoe en een deel daarvan gedijt goed. Het is ook op Ascension dat de groene schildpad vanuit Brazilië 2.600 km aflegt om eieren te komen leggen”, weet Christian Clauwers. “Ook daar heb ik foto’s van kunnen maken.”

113 landen bezocht

In totaal heeft Clauwers al 113 landen bezocht en twee keer de wereld helemaal rondgereis­d. Zijn expedities naar Spitsberge­n en Antarctica hebben het meeste indruk gemaakt. “In Spitsberge­n heb ik onder andere de zadenbank in Svalbard kunnen bezoeken, waar Tom Waes tijdens zijn reportage voor een gesloten deur stond. Daarin zitten één miljoen verschille­nde soorten zaden van planten uit alle delen van de wereld. Als die planten ooit uitsterven, kunnen ze dankzij die zaden- bank Clauwers opnieuw bezocht worden ook geteeld.” het meest zuidelijke puntje Antarctica waar je zonder ijsbreker kunt komen. “In een schuilhut op Kaap Evans, waar avonturier Robert Falcon Scott (1868-1912) verbleef tijdens zijn expedities naar Antarctica, lag op tafel nog een krant uit 1908 en een dode pinguïn, zijn avondmaalt­ijd.” De Droge Valleien bij de Rosszee werden ook door Scott ontdekt. Ze vormen het grootste ijsvrije gebied van Antarctica met een extreem droog klimaat. Clauwers: “Daar zie je dode zeehonden liggen waarvan je niet weet hoe oud die zijn. Door die extreme omstandigh­eden leeft er bijna niets en ontbinden dode dieren ook niet. Misschien zijn die zeehonden dus wel duizend jaar oud.”

Clauwers wil met zijn foto’s niet alleen mooie natuurbeel­den maken, maar ook de aandacht vestigen op de opwarming van de Aarde. “Ik zou heel graag de noord-

Christian Clauwers

Fotograaf

“Op Tristan da Cunha wonen 278 mensen die allemaal afstammen van zeven families. Ze waren blij om nog eens een praatje te maken met een buitenstaa­nder.”

westelijke passage nog maken naar Alaska, via Groenland en Kamchatka. Het dilemma is dat die schepen het ijs onvermijde­lijk openbreken, waardoor je zelf de natuur verstoort. Bovendien zal het weer een dure ondernemin­g zijn. Dus als ik het zal doen, moet ik eerst nog een paar jaar sparen.”

Dat er nog andere expedities zullen komen, staat vast. “Dit is mijn manier van leven. Ik kan niet zonder reizen en het liefst op plekken waar amper mensen komen. Zo voel ik mij zelf ook een beetje ontdekking­sreiziger.”

Grenzen

Al zijn er wel grenzen, beseft Christian Clauwers na het nieuws van vorige week dat een Amerikaans­e missionari­s door inwoners van het Noord-Sentinelei­land in de Golf van Bengalen werd gedood door een pijl. “Dat eiland fascineert me enorm, maar dat heb ik er toch niet voor over.”

MAAIKE FLOOR

Zeberg, Vleminckst­raat 3, 2000 Antwerpen. Vrij-zo: 13-18u.

www.clauwers.com

 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ??
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS
 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? De grillige kust van Zuid-Georgië.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS De grillige kust van Zuid-Georgië.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? Drie inwoners van Tristan da Cunha.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS Drie inwoners van Tristan da Cunha.
 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? Een babyzeehon­d ontspant aan land.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS Een babyzeehon­d ontspant aan land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium