Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge sporter sterft in slaap, ondanks hartmonito­r

Opnieuw atleet onverwacht overleden: zwangere vriendin probeert 29-jarige Niels Van Doorne nog te reanimeren

- THIERRY GOEMAN

Opnieuw is een jonge atleet gestorven. Niels Van Doorne (29) uit Wingene voelde zich zaterdagna­cht onwel. Luttele seconden later stopte zijn hart met kloppen en startte zijn zeven maanden zwangere vriendin de reanimatie. Nadien nam de urgentiear­ts over, maar het was al te laat. “Het is allemaal bijzonder snel gegaan.”

Vrijdagavo­nd had Niels Van Doorne nog goed getraind bij zijn club Houtland Atletiek Club in Torhout. Maar hij gaf wel onverwacht forfait voor de CrossCup in Roeselare dit weekend. “Hij had te veel stress op het werk de jongste weken, omdat hij een groot project moest opleveren tegen dinsdag”, zegt zijn trainer en vriend Andy Inghelbrec­ht.

Niels werkte als werfleider bij een groot bouwbedrij­f in Loppem. “De drukte op het werk, dat vrat soms aan hem. Dat zag je. De sport was zijn ideale uitlaatkle­p.”

Jarenlang was hij voetballer geweest. Via zijn vriendin Elien Danneels (30) was hij met atletiek begonnen. Zij was ook langeafsta­ndsloper, maar kampte de jongste jaren geregeld met blessures. En ook de jongste maanden stond ze op non-actief. Maar dit keer bleef ze met plezier aan de kant, omdat ze een baby verwachtte.

Wat er precies gebeurd is, blijft voorlopig een raadsel. Maar het is allemaal erg snel gegaan, vertelde zijn vriendin vandaag aan de trainer. “Ze probeert zich sterk te houden”, zegt hij.

“Elien voelde zaterdagna­cht dat er iets scheelde. Niels voelde zich slecht en ademde onrustig. Hij probeerde nog iets te zeggen, maar zakte snel weg.” Een paar seconden later was de zeven maanden zwangere vrouw haar vriend al aan het reanimeren en belde ze intussen de hulpdienst­en. Maar ook de urgentiear­ts kreeg het hart niet meer op gang.

Binnensteb­uiten gekeerd

Vorig jaar was Niels ook al eens onwel geworden. Thuis in de zetel. “Nadien hebben ze hem bij wijze van spreken helemaal binnensteb­uiten gekeerd om de oor- zaak te vinden. En kreeg hij een toestellet­je ingeplant dat zijn hart permanent monitorde en alarm moest slaan indien er iets haperde. Niets liet vermoeden dat het hetzelfde probleem weer zou opduiken”, zegt Andy Inghelbrec­ht. “Begin dit jaar was Niels uitvoerig getest en geschikt bevonden voor topsport. Zijn resultaten werden steeds beter. Op de piste liet hij sterke tijden optekenen. En op de cross in Waregem, op 4 november, was hij vijfde geworden, wat zeer goed is voor iemand die zo laat met atletiek is begonnen.”

Het is niet de eerste keer dat een ogenschijn­lijk gezonde sporter plots en zonder aanwijsbar­e reden overlijdt. Begin vorige maand nog stierf de Waalse wielrenner Jimmy Duquennoy totaal onverwacht aan een hartstilst­and, terwijl hij samen met zijn vriendin tv zat te kijken.

“Het is allemaal zo onwezenlij­k. Een jonge, sterke man, in de fleur van zijn leven. Ze keken zo uit naar het nakende ouderschap. Elien bevalt in januari van hun eerste kindje. We zullen haar steunen waar we kunnen. Maar niemand kan voelen wat zij nu moet voelen”, zegt clubvoorzi­tter Greet Meulemeest­er met een krop in de keel.

Niels Van Doorne wordt zaterdag in familiekri­ng begraven.

Greet Meulemeest­er

Voorzitter Houtland Atletiek Club

‘‘Het is allemaal zo onwezenlij­k. Een jonge, sterke man, in de fleur van zijn leven. Ze keken zo uit naar het nakende ouderschap.’’

 ?? FOTO RR ?? Niels Van Doorne. “Sport was zijn uitlaatkle­p”, zegt zijn trainer en vriend Andy Inghelbrec­ht.
FOTO RR Niels Van Doorne. “Sport was zijn uitlaatkle­p”, zegt zijn trainer en vriend Andy Inghelbrec­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium