Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topvoetbal­ler moet meer dan 2 jaar in de cel voor reeks overvallen

Rechtbank gelooft niet dat H’Maidat telkens toevallig aanwezig was

- (bvdl)

Hoewel hij staalhard blijft ontkennen, is voormalig topvoetbal­ler Ismail H’Maidat (23) uit Turnhout veroordeel­d tot 46 maanden cel, waarvan 26 maanden effectief, voor een reeks gewapende overvallen in Turnhout, Geel en Ravels. Zijn kompaan Alexandre d.C. (23) bekende wel en kreeg ook 46 maanden cel, waarvan 20 maanden effectief.

Ismail H’Maidat, voormalig topvoetbal­ler van AS Roma en Westerlo, zit sinds februari in de cel voor gewapende overvallen op gokkantore­n in de Rubensstra­at en in de Stationstr­aat in Turnhout, op de Aldi in Ravels en op het gokkantoor Magic Betting in

Geel, gebeurd tussen 25 december 2017 en 25 januari

2018. Hij zou die feiten hebben gepleegd samen met Alexandre d.C., een

Nederlande­r van Angolese afkomst uit

Ravels.

Het duo moest zich ook verantwoor­den voor een mislukte overval op de winkel van het Q8-tankstatio­n op de Steenweg op Mol in Turnhout en voor bendevormi­ng. In de Aldi in Ravels werd 6.000 euro uit de kluis buitgemaak­t en werden twee personeels­leden gekneveld. D.C. weigerde de voetballer aan te duiden als mededader, maar dat doet de rechter in Turnhout wel, hoewel H’Maidat altijd de feiten heeft ontkend.

“Mijn auto en gsm uitgeleend”

De Nederlands-Marokkaans­e voetballer beweerde dat iemand anders

zijn auto en zijn gsm gebruikt had en dat hij per toeval aanwezig was in het gokkantoor in Geel, maar dat vond de rechter compleet ongeloofwa­ardig. “Zijn gsm was beveiligd met zijn vingerafdr­uk. En uit onderzoek van het telefoonve­rkeer is gebleken dat de gsm’s van beide beklaagden hetzelfde traject hebben afgelegd. Een getuige heeft ook d.C zien instappen in het voertuig dat door H’Maidat was gehuurd”, vonniste rechter

Jurgen Jordaens

Rechter Turnhout

“H’Maidat was niet toevallig aanwezig bij de overvallen. Hij was wel degelijk de mededader.”

Jurgen Jordaens. “H’Maidat was niet per toeval aanwezig in de buurt van het overvallen gokkantoor in Geel. Hij was wel degelijk de mededader.”

De rechter maakte ook brandhout van de bewering van H’Maidat hij bij de poging tot overval op het Q8-tankstatio­n in Turnhout ook toevallig zijn auto stond vol te tanken. “Er waren voordien telefonisc­he contacten tussen beiden. Bovendien werd bij H’Maidat thuis een jas gevonden die gelijkt op een jas die gedragen werd tijdens de overvallen”, aldus de rechter.

Alexandre d.C. was volgens de rechter de uitvoerder van de overvallen, terwijl H’Maidat ze aanstuurde. Beiden kregen een celstraf van 46 maanden, maar voor d.C. is die straf voor 20 maanden effectief omdat hij schuld bekende. Voor de voetballer is de effectieve straf met 26 maanden hoger. “Het uitstel moet voor de beklaagden een bijkomende aansporing zijn om in de toekomst geen strafbare feiten te plegen”, was het oordeel.

Ismail H’Maidat, die toen hij nog op het veld stond 10.000 euro per maand verdiende, aanhoorde maandag rustig het verdict op de rechtbank. Zijn advocaat overweegt nog om tegen het vonnis beroep aan te tekenen.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Topvoetbal­ler Ismail H’Maidat (links) werd samen met kompaan Alexandre d.C. veroordeel­d.
FOTO BERT DE DEKEN Topvoetbal­ler Ismail H’Maidat (links) werd samen met kompaan Alexandre d.C. veroordeel­d.
 ?? FOTO SMB ?? Ismail H’Maidat in zijn periode bij Westerlo.
FOTO SMB Ismail H’Maidat in zijn periode bij Westerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium