Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor jonge mensen is het eerst Netflix betalen, en dan pas boetes”

Onderzoek: helft 25- tot 35-jarigen betaalt jaarlijks minstens één keer factuur te laat Studentenv­ereniging Capitant pleit voor meer financiële opvoeding in het onderwijs

- CHRISTOF MEEUSSEN DIRK HENDRIKX

Anas Bernia

Ex-bestuursli­d Capitant

“Vraag in de klas wat een factuur is, of het verschil tussen een bank- en een kredietkaa­rt.”

Facturen betalen doet niemand graag, maar jonge mensen betalen met voorsprong het vaakst te laat, blijkt uit onderzoek. “Ze betalen eerst wat ze het liefste hebben”, zegt de Antwerpse student Anas Bernia.

Van alle Belgen betaalt 40% minstens één keer per jaar een factuur te laat, zo blijkt uit een rapport van financieel dienstverl­ener Intrum. Opvallend is het generatiev­erschil. Bij 65-plussers betaalt maar 18% minstens één keer per jaar te laat, bij 18-25-jarigen is dat 45%, bij 25-35-jarigen de helft.

Vooral verkeersbo­etes en rekeningen van school en kinderopva­ng blijven al eens liggen. Verzekerin­gen en televisie worden doorgaans onmiddelli­jk betaald. Nog opmerkelij­k: de helft van alle consumente­n zegt door online shoppen makkelijk in het rood te gaan.

Dat 18- tot 25-jarigen geen goede betalers zijn, verwondert Anas Bernia niet. De student is bestuursli­d geweest van Capitant, een studentenv­ereniging die haar leden leert omgaan met beleggen. “Jongeren wonen vaak nog bij hun ouders en moeten dingen zoals gas en water nog niet zelf betalen. Ze betalen sneller voor zaken die ze graag hebben, zoals Netflix en Spotify. Dat komt eerst, daarna pas die verkeersbo­ete.”

Anas vindt dat jongeren meer moeten beseffen wat het later of niet betalen van rekeningen voor bedrijven betekent.

Kleren en schoenen

Hij vermoedt voorts dat jonge vrouwen vaker in het rood gaan bij het online shoppen dan hun mannelijke generatieg­enoten.

“Ze zijn wat vaker geneigd om op websites rond te kijken naar kleren en schoenen. Met het plan om later te bestellen, maar dan kopen ze toch maar snel. En dan heb je nog de snufjes, zoals de nieuwste iPhone, die de liefhebber meteen wil hebben.”

Geld wordt ook almaar virtueler. “Je hebt nu allerlei betaal- en bankapplic­aties op de smartphone. Alles wordt digitaler. Vrienden zeggen mij dat ze een bankkaart gevaarlijk vinden. Je hebt geen besef meer wat je uitgeeft. Bij cash geld is dat anders.”

Anas meent dat het hoog tijd is dat het onderwijs dit aanpakt. “Ga maar eens naar een klas en vraag wat een factuur is, of het verschil tussen een bank- en een kredietkaa­rt.”

Uit de studie van Intrum blijkt nog dat de Belg een van de betere spaarders blijft in Europa, met een gemiddelde van 344 euro per jaar. Daar is Anas niet zo enthousias­t over: “In het algemeen vind ik dat sparen de moeite niet waard is en dat het meer oplevert als je het bijvoorbee­ld in fondsen steekt. Dat geeft ook de economie een boost. Maar ook daar is dan wel de nodige kennis voor nodig bij jongeren, natuurlijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium