Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Block botst op een muurtje

Coalitiepa­rtners weigeren steun aan voorstel voor strengere RSZ-regels in voetbal

- TEX VAN BERLAER

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) staat alleen met haar voornemen om het RSZ-voordeel van voetbalclu­bs te hervormen. Coalitiepa­rtners N-VA en CD&V vragen meer tijd voor de clubs, zodat die zelf met voorstelle­n kunnen komen. “We mogen geen paniekvoet­bal spelen”, aldus N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt.

“Iedereen lijkt ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren, maar ik wil ook daden zien. Ik vroeg een signaal, maar heb het niet gekregen.”

Een doelgerich­te Maggie De

Block gaf afgelopen weekend haar diensten de opdracht om het RSZ-voordeel voor eersteklas­seclubs

“af te schaffen of af te bouwen”. Maar zowel

N-VA als CD&V remt de minister van Sociale

Zaken nu af. Haast en spoed is zelden goed, klinkt het bij de andere meerderhei­dspartijen.

“Het is ongetwijfe­ld goed bedoeld van de minister, maar we mogen geen paniekvoet­bal spelen”, zegt Kamerlid Wim Van der Donckt. “Ze grijpt begrijpeli­jkerwijs het momentum rond Operatie Propere Handen aan om te hervormen. Toch moeten we een duidelijk onderschei­d blijven maken tussen die malafide makelaars en het sociale statuut van voetbalclu­bs, want eigenlijk heeft dat weinig met elkaar te maken.”

N-VA stelt daarom voor om de clubs nog tot het eind van dit jaar te geven, zodat ze zelf met een voorstel kunnen komen. “Doen ze dat niet, dan is het aan de regering om de koppen bij elkaar te steken en een eigen hervorming naar voren te schuiven.

En als de profclubs een beetje verstandig zijn, dan zullen ze dat ook doen”, klinkt het.

Wim Van der Donckt

N-VA-Kamerlid

“Het systeem moet worden vernieuwd. Maar het mag niet de bedoeling zijn dat onze competitie aan concurrent­iekracht verliest ten opzichte van het buitenland.”

“Hervorming moet er komen”

En hoe moet die RSZ-korting dan worden hervormd? Een denkpiste die binnen N-VA-kringen circuleert, is dat het principe zou worden omgekeerd. Op dit moment betalen de clubs slechts RSZ-bijdragen tot het bedrag van 2.327 euro. Ook wie veel meer dan die som verdient, draagt niet meer af dan 304,09 euro. Dat fiscaal cadeau is goed voor een totale jaarlijkse korting van 70 miljoen euro voor de clubs.

“Waarom zouden we niet werken met een ondergrens, waarbij RSZ wordt betaald vanaf een bepaald bedrag?”, zegt Van der Donckt. “Het systeem moet hoe dan ook worden vernieuwd. Daarbij moeten de jeugdwerki­ng van de clubs en transparan­tie centraal staan. Maar tegelijker­tijd mag het niet de bedoeling zijn dat onze competitie aan concurrent­iekracht verliest ten opzichte van het buitenland.”

N-VA plaatst zich met haar kritiek op de lijn van CD&V, dat afgelopen weekend al aangaf dat de clubs wat hen betreft meer tijd moeten krijgen. “Ik zie een grote bereidheid bij hen om stappen vooruit te zetten”, zei vicepremie­r Kris Peeters daarover.

Eerder had de Pro League, de vereniging van profclubs, ook al aangekondi­gd dat ze zelf een voorstel zal doen.

Het kabinet-De Block blijf onbewogen onder de bezwaren van de coalitiepa­rtners. “Wij wachten nog steeds op een signaal vanuit de profclubs. Wij gaan daarom gewoon door met het opmaken van mogelijke scenario’s waarmee we uiteindeli­jk naar de regering zullen trekken”, zegt een woordvoerd­er.

 ?? FOTO BELGA ?? Het voorstel van Maggie De Block om het RSZ-voordeel van voetbalclu­bs te hervormen, geraakt niet over de muur.
FOTO BELGA Het voorstel van Maggie De Block om het RSZ-voordeel van voetbalclu­bs te hervormen, geraakt niet over de muur.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium