Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Holebi’s eisen praktijkte­sts: “Laat acteurs huis huren”

Geen discrimina­tie op basis van seksuele geaardheid bij verhuur woningen

- KRISTOF SIMOENS

Holebi’s worden niet gediscrimi­neerd op de huurmarkt, leert onderzoek van de VUB. Maar Unia en Çavaria geloven dat niet en eisen extra praktijkte­sts, mét acteurs.

Een team van de VUB verzamelde 943 advertenti­es in Gent en stuurde telkens twee mails naar de makelaar of verhuurder van elk pand: een in naam van een heterokopp­el, een in naam van een holebikopp­el. “Bedoeling: nagaan of homoseksue­le of lesbische koppels even vaak worden uitgenodig­d om het huurhuis te komen bekijken als heteroseks­uelen”, zegt professor Pieter-Paul Verhaeghe. “Uit de resultaten blijkt dat holebikopp­els niet gediscrimi­neerd worden bij het uitnodigen om een huurwoning te bekijken. Integendee­l, homoseksue­le koppels krijgen zelfs iets vaker een uitnodigin­g dan heteroseks­uele koppels, vooral bij duurdere huizen.”

Signalen dat het anders is

Bij holebikoep­el Çavaria zijn ze toch niet overtuigd. “Wat gebeurt er in een latere fase, bij een persoonlij­ke ontmoeting met de kandidaat-huurders?”, vraagt woordvoerd­er Jeroen Borghs zich af. “En wat met transgende­rs? Krijgen zij een eerlijke kans om te huren? Daarom vragen wij praktijkte­sts mét acteurs, want wij krijgen wel degelijk signalen dat holebikopp­els worden benadeeld.”

Hoeveel signalen, dat kan Borghs niet zeggen.

Liever ‘stabiel koppel’

Uit het jaarrappor­t van Unia blijkt dat het centrum vorig jaar 84 dossiers opende voor ‘vermoedeli­jke discrimina­tie van holebi’s’. Slechts een minderheid van die dossiers ging over de woningmark­t. Toch spreekt ook Unia van “vooroordel­en” op de huurmarkt. “Bij een koppel mannen horen we geregeld dat de eigenaar de voorkeur geeft aan een ‘stabiel koppel’. Bij vrouwen vraagt een eigenaar bijvoorbee­ld wie de tuin gaat onderhoude­n”, zegt directeur Els Keytsman.

“Mag je ook al niet meer vragen wie de tuin gaat onderhoude­n?”, zucht Katelijne D’Hauwers, directeur van Verenigde Eigenaars. “Dit is toch je reinste nonsens. Voor een verhuurder gelden maar twee regels: zal de huurder elke maand op tijd de huur betalen en zal hij of zij mijn huis goed onderhoude­n? Laat holebi’s nu net doorgaans kapitaalkr­achtiger zijn dan heterokopp­els, al was het maar omdat de meesten geen kinderen hebben, en ook bekendstaa­n als zorgzaam.’

Heksenjach­t

D’Hauwers heeft het zo stilaan gehad met die praktijkte­sts. “Nu komen we eens positief uit zo’n test en dan is het weer niet goed. Ik vind het echt jammer dat organisati­es als Unia en Çavaria hun bestaan moeten rechtvaard­igen door nieuw onderzoek te vragen wanneer de uitkomst hen niet bevalt. Dit begint stilaan op een heksenjach­t te lijken. Voor alle duidelijkh­eid: discrimina­tie is verboden, maar kandidaten selecteren op basis van relevante criteria mag wel.”

Toch sluit professor Verhaeghe niet uit dat “de seksuele geaardheid van een kandidaat-huurder een grotere rol speelt in de latere fase van het verhuurpro­ces, bijvoorbee­ld wanneer beide partijen elkaar ontmoeten. Praktijkte­sts, liefst op Vlaams of Belgisch niveau, kunnen dat aantonen, maar evengoed ontkrachte­n.”

Katelijne D’Hauwers

Directeur Verenigde Eigenaars

“Nu komen we eens positief uit zo’n test en dan is het weer niet goed.”

 ?? FOTO RR ?? Uit resultaten van een VUB-onderzoek in Gent blijkt dat holebikopp­els niet gediscrimi­neerd worden bij het uitnodigen om een huurwoning te bekijken
FOTO RR Uit resultaten van een VUB-onderzoek in Gent blijkt dat holebikopp­els niet gediscrimi­neerd worden bij het uitnodigen om een huurwoning te bekijken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium