Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonken Dandia moet vandaag weer drijven

- MARC PEETERS

De berging van het gezonken binnenschi­p Dandia is gisteren nog eens uitgesteld naar vanochtend. “Het trekken van de hijskabels onder het schip is bijzonder moeilijk verlopen”, zegt Raf Daniëls, districtsh­oofd van De Vlaamse Waterweg.

Op papier zag het er eenvoudig uit. De bergingsfi­rma zou zes kabels in de breedte trekken onder het gezonken schip. De kabels worden vervolgens vastgemaak­t aan pontons links en rechts van het schip, die het wrak optillen tot het boven de waterspieg­el komt en het leeggepomp­t kan worden. De praktijk was net iets anders. “De kabels zouden getrokken worden van de voor- naar de achterkant, maar al spoedig zat de kabel vast in een obstructie, mogelijk een van de ankers van het schip”, legt Daniëls uit.

“Dan is geprobeerd de kabels van achter naar voor onder het schip door te trekken, maar ook daar liep het vast. Een groot probleem, want tussen de twee obstructie­s moesten vier van de zes kabels aangebrach­t worden. Dit heeft men dan noodgedwon­gen via de zijkant moeten doen. Technisch een stuk moeilijker en vooral tijdrovend.” Op die manier werden pas gisteren bij het invallen van de duisternis de laatste kabels getrokken.

Twee dagen later dan oorspronke­lijk gehoopt. De pontons om de kabels aan vast te maken liggen al meer dan een dag klaar op een halve kilometer van de plaats van het ongeval. De bergers wilden die nog gisteravon­d tot naast de Dandia laten varen en de kabels vastmaken, zodat het lichten dinsdagoch­tend kan beginnen.

De pontons zijn ondertusse­n grotendeel­s gevuld met water, zodat ze vrij diep in het water liggen. Als het schip eraan vastgemaak­t is, wordt de ballast uit de pontons gepompt. De pontons zullen omhoog komen en het schip mee optillen. Simultaan zal het water dat in het ruim van de Dandia zit ook weggepompt worden. “Er zijn nog twee kritieke punten”, weet Daniëls. “Er is de trekkracht van de kabels, maar volgens de berekening­en moet die volstaan. Dan is er het moment waarop de Dandia weer gaat drijven en mogelijk gaat bewegen. Dat moeten we dan voorkomen.”

Als de Dandia kan drijven, wordt die naar een aanmeerple­k wat verderop gesleept. Dan ligt de bal weer in het kamp van de eigenaars om te zien wat er met het schip moet gebeuren.

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Met twee kranen zijn de voorbije dagen stalen kabels onder het schip getrokken.
FOTO MARC PEETERS Met twee kranen zijn de voorbije dagen stalen kabels onder het schip getrokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium