Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laad voor 50 euro op en koop voor 75 euro

- CHRISTOF WILLOCX

Elke maand zijn er in de provincie Antwerpen vijftien tot twintig kleine zelfstandi­gen die zich aansluiten bij het betaalsyst­eem RES. Klanten kunnen daarbij geld op een betaalkaar­t zetten, en voor 50% meer kopen dan waarvoor ze hebben betaald. In de provincie Antwerpen zijn er nu zo’n 4.500 mensen die de kaart gebruiken.

Het doel van RES is om de kleinhande­l te steunen. “Alleen kleine zelfstandi­gen mogen zich voor ons betaalsyst­eem registrere­n. Grote ketens zoals Colruyt en Ikea zijn niet welkom”, zegt Junior Smets, bestuurder van RES. “We willen met deze betaalmeth­ode mensen stimuleren om geld uit te geven bij kleine zelfstandi­gen, die anders dreigen te worden weggeconcu­rreerd door grote ketens.”

Klanten die met RES willen betalen, krijgen na registrati­e hun betaalkaar­t thuis geleverd. Daarna kunnen ze die betaalkaar­t opladen.

“Een klant kan er maximaal 150 euro per keer op storten”, zegt Junior Smets. “In de winkel is 1 RES gelijk aan 1 euro. Die verhouding geldt altijd. De waarde van de RES is dus niet onderhevig aan een wisselkoer­s.”

De helft cadeau

“Een klant die een bedrag op zijn betaalkaar­t stort, krijgt er als cadeau de helft bij. Als u 50 euro stort op uw kaart, krijgt u 75 RES. Dat is gelijk aan 75 euro. Door die bonus proberen we klanten te overtuigen om voor RES te kiezen. De aanschaf van de betaalduid­elijkheid

Filip Meeus

Antwerp Bowling

“Sommige klanten komen speciaal naar hier voor deze betaalmeth­ode. Ze krijgen hier korting, die RES hen zelf geeft.”

kaart zelf is gratis”, zegt Smets.

Klanten kunnen de RES-betaalkaar­t uiteraard alleen gebruiken bij handelaars die de betaalmeth­ode toestaan. Dat is in de provincie Antwerpen vandaag het ge-

val bij 783 handelaars. “Daar komen er elke maand vijftien à twintig bij”, zegt Junior Smets.

Waarom zouden handelaars de RES-betaalkaar­t aanvaarden? “Omdat ze dan extra klanten aantrekken. We schatten dat een handelaar door de RES-kaart 3 tot 5% extra omzet kan binnenhale­n door onze betaalmeth­ode te gebruiken”, zegt Smets.

De handelaar wordt

voor alle

in RES betaald, en niet in euro. Als een klant met RES betaalt, kan de handelaar zijn verzamelde punten alleen inruilen bij andere handelaars die de betaalmeth­ode toepassen.

“Ik kocht van mijn verzamelde RES-punten een reis”, zegt Patrick Georges, zaakvoerde­r van restaurant Tante Yvonne in Antwerpen. “Maar tegenwoord­ig aanvaardt mijn reisagent geen RES-punten meer als betaling. Daardoor geraakt mijn saldo minder snel op. Daarom ben ik gestopt met betalingen in RES te aanvaarden in het weekend. Dan zit mijn zaak sowieso vol, en heb ik dus geen extra klanten nodig.”

In de week aanvaard Georges RES nog wel als betaalmidd­el. “Veel progressie zit er echter niet in. Ik gebruik RES nu al vier jaar, en er zijn nog steeds maar één of twee mensen per week die ermee betalen.”

Geen stormloop

Het aantal handelaars dat RES gebruikt mag dan gestaag groeien, maar van een stormloop op het systeem is zeker geen sprake.

“Ik gebruik RES nu al een jaar”, zegt Jan Claes, zaakvoerde­r van

Bloemen Louis in Mechelen. “Sommige klanten kopen bij mij bloemen omdat ik deze betaalmeth­ode aanbied. Maar het gaat nog steeds maar om drie of vier klanten per maand.”

Die mensen blijken dan wel wat meer uit dan andere klanten. “Vroeger liet ik die klanten het hele bedrag in RES betalen. Nu aanvaard ik nog maar de helft van het bedrag in die munteenhei­d. Met RES kan ik mijn belastinge­n of veel andere kosten niet betalen, dus moet ik ervoor zorgen dat mijn saldo niet te hoog wordt.”

Bonus van 50%

Filip Meeus van Antwerp Bowling op Linkeroeve­r is wél een grote fan van het systeem. “Er wordt hier elke week twee tot vijf keer betaald met dit systeem”, zegt Meeus. “Sommige klanten komen speciaal naar deze bowling en niet naar een andere, omdat wij deze betaalmeth­ode gebruiken. Ik moet er bovendien geen korting voor geven. RES geeft die zelf al aan de klanten, door die bonus van 50%. Ik vind het dus een heel goed systeem.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Filip Meeus van Antwerp Bowling aanvaardt betalingen in RES. De klant kan met zijn kaart betalen in RES door het Bancontact-toestel te gebruiken.
FOTO JORIS HERREGODS Filip Meeus van Antwerp Bowling aanvaardt betalingen in RES. De klant kan met zijn kaart betalen in RES door het Bancontact-toestel te gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium