Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Livemuziek moet zieke prematuurt­jes kalmeren

Nederlands ziekenhuis start met muziekther­apie naast de couveuse

- (cka)

Het Universita­ir Medisch Centrum Groningen (UMCG) start met muziekther­apie op de afdeling intensieve zorgen van hun dienst neonatolog­ie om prematuurt­jes op hun gemak te stellen. Een originele aanpak voor een probleem waar ook ziekenhuiz­en in ons land rond werken. “Stress en negatieve prikkels bij die allerklein­sten kunnen namelijk zorgen voor gedragspro­blemen”, zegt neonatoloo­g Linde Goossens (UZ Gent).

Een slaginstru­ment dat het ritme van de hartslag en de ademhaling van de baby volgt, om die dan te helpen stabiliser­en. Of een slaapliedj­e begeleid door gitaar om het kindje rustiger te krijgen. Een zo- geheten bootst het geluid in de baarmoeder na. Een muziekther­apeut zal de komende twee jaar per kindje kijken welke vorm van livemuziek het beste effect heeft. Het gaat dan om zieke te vroeg geboren kindjes. “Een zeer kwetsbare groep patiënten, vaak ernstig ziek en met een geboortege­wicht van 500 tot 1.000 gram”, zegt het UMCG. “Belangrijk­e organen zoals de hersenen zijn nog onrijp en kunnen door stress en pijn beschadigd raken. Dit heeft dan levenslang grote gevolgen voor hun ontwikkeli­ng.”

Of muziekther­apie dat kan verhelpen, willen ze nu twee jaar lang onderzoeke­n. “Bij de behandelin­g van bijvoorbee­ld dementie

‘ocean-bord’ en psychiatri­sche aandoening­en heeft muziek al gunstige effecten laten zien”, luidt het. “Er zijn aanwijzing­en dat het ook voor pasgeboren kindjes kan werken.” Dat bleek al tijdens een eerdere studie in Utrecht. De baby’tjes waren na een sessie meer ontspannen, en ook de ouders zelf kalmeerden.

Met gedempte stem

In ons land kijken ze alvast met interesse uit naar de resultaten van het onderzoek. “Op alle afdelingen neonatolog­ie werken we tegenwoord­ig rond het reduceren van stress en prikkels. De voorbije twintig jaar is er een serieuze evolutie geweest”, zegt adjunct-kliniekhoo­fd en neonatoloo­g Linde Goossens van het UZ Gent. “Vroeger lag de focus op overleving en technieken om de kinderen erdoor te trekken. Nu is er ook ruimte om te kijken naar het effect van die intensieve zorg bij pasgeboren­en. Er is een verband aangetoond tussen de stress waar die kinderen onderhevig aan zijn en latere gedragspro­blemen.” Om die te vermindere­n, spreken de artsen bijvoorbee­ld alleen met gedempte stem wanneer ze hun ronde doen. In de mate van het mogelijke beperken ze ook het geluid van de apparatuur. “We gebruiken ook geen overdadig licht en proberen pijnprikke­ls te bundelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium