Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Socialiste­n leggen tien eisen op tafel

Prioriteit­en sp.a zijn: doortrekke­n tramlijnen, terugdraai­en

-

Het doortrekke­n van nieuwe tramlijnen, warme maaltijden op school, autoluwe binnenstad en geen hoofddoekv­erbod. Dit zijn enkele punten op de prioriteit­enlijst die sp.a op tafel legt tijdens de onderhande­lingen met N-VA en Open Vld.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is aan de tweede week van de coalitievo­rming begonnen. De Antwerpse socialiste­n legden een lijst met tien prioriteit­en op tafel. Het zijn eisen rond mobiliteit, diversitei­t en sociaal beleid. Enkele punten op de lijst werden bevestigd door sp.a-bronnen.

Het punt met de hoogste symboolwaa­rde is het terugdraai­en van het verbod van levensbesc­houwelijke tekens of aan de loketten. Hier ligt sp.a het verst van het standpunt van N-VA en Open Vld. Daarnaast is er de eis tot

Autoluw

hoofddoekv­erbod

praktijkte­sten om discrimina­tie op de woning- en arbeidsmar­kt

te onderzoeke­n. De socialiste­n gaan voor een

autoluwe

Anonieme bron

sp.a

“Eigenlijk eisen we alles wat deze legislatuu­r is afgebouwd of stopgezet.”

binnenstad.

Om te weten hoe ze dit willen realiseren, moeten we teruggrijp­en naar het kiesprogra­mma. Zo stelt de partij het permanent knippen voor van de Leien, de Kaaien en de verbinding tussen de Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei.

Het

verbeteren van het openbaar vervoer

is een ander punt in de lijst. Het gaat hier onder meer om het

doortrekke­n van enkele tramlijnen.

Sp.a stoorde zich onder meer aan het niet doortrekke­n van de tramlijn tot in het centrum van Ekeren. De financieri­ng gebeurt via een publiek-private samenwerki­ng.

Naast mobiliteit en diversitei­t gaan heel wat prioriteit­en over het sociaal beleid in Antwerpen. “Eigenlijk eisen

we alles wat de afgelopen legislatuu­r is afgebouwd of stopgezet in het sociaal beleid”, zegt een sp.a-kopstuk. Basisrecht­en

Het gaat volgens de socialiste­n over het garanderen van de basisrecht­en. Zo besliste het OCMW van Antwerpen in 2016 om de

bijdragen voor aanvullend­e verzekerin­gen

(bij de mutualitei­t) alleen nog in uitzonderl­ijke gevallen toe te kennen. Het OCMW verwijst zijn cliënten nu vooral naar de hulpkas door. Dat moet worden teruggedra­aid, net als de extra voorwaarde­n die worden opgelegd om een

te bekomen. De

huurwaarbo­rg stop op

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws, het onderhande­lingsteam van sp.a, beloven aan hun achterban tot het uiterste te zullen gaan.
FOTO DIRK KERSTENS Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws, het onderhande­lingsteam van sp.a, beloven aan hun achterban tot het uiterste te zullen gaan.
 ?? FVV FOTO ?? Warme maaltijden op school.
FVV FOTO Warme maaltijden op school.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium