Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Probleem ligt bij inrichting van plein, niet bij de kinderen”

PVDA vraagt heropening speelplein­tje Meetjeslan­dstraat, maar vangt bot

- SACHA VAN WIELE (jas)

de privatiser­ing van het sociaal beleid en het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen

is een andere eis. Het uittredend­e stadsbestu­ur had het aandeel sociale woningen vastgelegd op 10%. Dat is volgens sp.a, gezien de lange wachtlijst­en, te weinig. Het

aandeel sociale woningen in Antwerpen

moet tegen 2030 opgetrokke­n worden naar 14%.

In de strijd tegen kinderarmo­ede pleit sp.a voor onder ander

maaltijden in de scholen.

Financiële ruimte

warme

Burgemeest­er De Wever liet tijdens de onderhande­lingen al weten geen tegenstand­er te zijn van warme maaltijden op school. Alleen plaatst hij vraagteken­s bij de betaalbaar­heid van deze en andere voorstelle­n van sp.a. Met de stijgende pensioenla­sten van het personeel, moet het stadsbestu­ur de volgende legislatuu­r 400 miljoen euro zien te vinden om aan de verplichti­ng tegemoet te komen. Er is dus weinig financiële ruimte voor nieuwe initiatiev­en.

Volgens een sp.a-gemeentera­adslid gaat het niet alleen over hoeveel financiële ruimte er is. “De vraag is hoeveel financiële ruimte je wil ma- ken. Het uiteindeli­jke bestuursak- koord moet een goede balans zijn van de eisen van alle coalitiepa­rt- ners. Wij moeten minstens het ge- voel hebben dat we het verschil kun- nen maken en dat zal voor ons voor- al op sociaal gebied moeten zijn.”

Breekpunte­n?

Het onderhande­lingsteam van sp.a, Jinnih Beels, Yasmine Kherbache en Tom Meeuws, gaf afgelopen weekend toelichtin­g over de gesprekken aan de Antwerpse sp.a-kandidaten. Ze vroegen de aan- wezigen om hen te vertrouwen. “We gaan voor het uiterste”, klonk het. “De Wever heeft ons nodig en dat geeft ons een sterke onderhande- lingsposit­ie.”

Op de vraag of er ook breekpunte­n zijn, kwam geen antwoord.

De onderhande­laars van N-VA, sp.a en Open Vld zaten gisteren op- nieuw samen. Op de agenda ston- den opnieuw de financiën en sterk bestuur. Het speelplein­tje in de Meetjeslan­dstraat in Hoboken wordt niet heropend. Dat was nochtans wat PVDA, gesteund door Groen en sp.a, gisteravon­d vroeg tijdens de gemeentera­ad.

De agenda van de voorlaatst­e gemeentera­ad van deze legislatuu­r was eerder beperkt. De bespreking van het meerjarenp­lan en het budget 2019 bracht geen zware politieke uitspraken met zich mee. Het was dan ook een technische begroting, want de nieuwe bestuurspl­oeg moet het nieuwe meerjarenp­lan uiteindeli­jk opstellen en die is volop in de maak.

Een Hobokens speelplein­tje zorgde dan wel weer voor een geanimeerd debat. Gemeentera­adslid Mie Branders (PVDA) vroeg, met een voorstel tot motie, om het speelplein­tje op de hoek van de Meetjeslan­dstraat en de Lageweg in Hoboken te heropenen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) liet het pleintje op 15 oktober sluiten na klachten over geluidsove­rlast. Het pleintje was toen zes maanden open. “De sluiting is een klap in het gezicht van iedereen die kinderen buiten wil laten spelen”, richtte Branders zich tot burgemeest­er De Wever. “Dat pleintje was broodnodig, want in de buurt was er zo goed als niets waar kinderen terechtkon­den. De geluidsstu­die is een zwaktebod, want in de studie zelf is te lezen dat spelende kinderen, volgens de Vlarem 2-normen niet als hinderlijk beschouwd kunnen worden.”

Groen en sp.a steunden het voorstel van Branders. “Het district is in overleg gegaan met de buurtbewon­ers. Dat is samenleven. Samen, met buurtbewon­ers, kinderen en jongeren kijken wat de problemen zijn en naar oplossinge­n te zoeken. U als burgemeest­er het district door het plein te sluiten Ik hoop dat dit geen signaal is dat kinderen in de toekomst niet meer mogen spelen in onze stad.”

Burgemeest­er De Wever verdedigde zijn beslissing. “We hebben overlegd. Geluidsove­rlast was één ding, maar ook het gebrek aan ouderlijk toezicht, afval, intimidati­e en vandalisme waren een realiteit. Er is heel wat gebeurd om dat onder controle te krijgen en die vormen van overlast zijn dan ook sterk verminderd. Maar de klachten over geluidsove­rlast

overruled bleven. De inrichting van het plein was het probleem, zei de geluidsstu­die, wat door een eigen expert ook bevestigd werd. Ik ben het eens met iedereen die zegt dat er meer ruimte om te spelen nodig is. Maar die twee studies kan ik niet zomaar aan mij voorbij laten gaan. Het was geen gemakkelij­ke beslissing, maar ze was wel nodig.”

De motie van PVDA werd niet goedgekeur­d door de meerderhei­d. Enkel oppositiep­artijen Groen, PVDA en sp.a stemden voor.

 ??  ?? Het doortrekke­n van nieuwe tramlijnen.
Het doortrekke­n van nieuwe tramlijnen.
 ??  ?? Bart De Wever: “Ik ben het eens met iedereen die zegt dat er meer ruimte om te spelen nodig is. Maar die twee studies kan ik niet zomaar aan mij voorbij laten gaan.”
Bart De Wever: “Ik ben het eens met iedereen die zegt dat er meer ruimte om te spelen nodig is. Maar die twee studies kan ik niet zomaar aan mij voorbij laten gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium