Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA, CD&V en sp.a laten Groen vallen

- (rvre, svw)

In Merksem beginnen binnenkort coalitiege­sprekken tussen N-VA, sp.a en CD&V. Dit levert een comfortabe­le meerderhei­d op van zestien op 25 zetels. Groen valt dus uit de boot.

CD&V besliste maandagavo­nd om in te gaan op de uitnodigin­g van N-VA en sp.a. De huidige coalitiepa­rtners laten Groen dus vallen in het voordeel van de Merksemse christende­mocraten. De uittredend­e meerderhei­d bestaat uit N-VA en het kartel sp.a-Groen. Dat de groenen niet meer worden betrokken, heeft te maken met wrijvingen tussen de mandataris­sen van N-VA en Groen.

Na de verkiezing­en op 14 oktober hadden N-VA en sp.a met veertien zetels voldoende om een coalitie te kunnen vormen, maar het zou nipt zijn geweest. Open Vld was met één zetel geen echte verstevigi­ng van die meerderhei­d, dus keken N-VA en sp.a naar CD&V met twee zetels.

Merksems districtsb­urgemeeste­r Bungeneers (N-VA) liet gisteren weten dat hij nog wacht op het officieel antwoord van CD&V.

Uittredend Groen-districtss­chepen Karin Staes betreurt de keuze van haar coalitiepa­rtners. “We hadden graag ons programma voor Merksem nog toegelicht”, zegt Staes. “Groen heeft evenveel zetels als sp.a, maar we hadden meer stemmen. Mijn persoonlij­k resultaat toont aan dat de mensen mijn werk apprecieer­den. De afgelopen zes jaar bleef ik bij mijn principes en blijkbaar hadden de coalitiepa­rtners het daar moeilijk mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium