Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Café Kiebooms heropent deze week als restaurant

Sociale ondernemin­g geeft zaak nieuw leven

- (rvre)

Café Kiebooms op het De Coninckple­in gooit de deuren na zo’n twee jaar opnieuw open. Deze week heropent het café als betaalbare bistro, uitgebaat door de sociale ondernemin­g Het Rekreatief.

Café Kiebooms in AntwerpenN­oord heeft een derde adem gevonden. Wat in de jaren twintig begon als jazzcafé Olympia van Leo Kiebooms, opende een paar jaar geleden na een sluiting van twee decennia opnieuw. Vic Mees, zoon van de voetballeg­ende van voetbalclu­b R. Antwerp FC, doopte het café toen om tot café Kiebooms, naar de eerste eigenaar. Maar na een paar jaar moest het café sluiten door een reeks klachten over geluidsove­rlast vanuit de buurt.

Derde keer goeie keer nu, denken ze bij de vzw Het Rekreatief. Donderdaga­vond openen de mensen van Het Rekreatief ‘Kiebooms’, een betaalbare bistro die de geschieden­is en de typische iconische look van de jaren vijftig van het café trouw blijft. De kok serveert er typisch Vlaamse gerechten uit grootmoede­rs keuken, zoals een rundstoofp­otje of varkensrib­betjes. Er staan ook akoestisch­e optredens op het menu. “Doorheen de dag speelt er rustige jazzmuziek op de achtergron­d en iedere donderdaga­vond zijn er liveoptred­ens in het iconische art-decodecor van Kiebooms”, zegt Joeri Arts, algemeen directeur van Het Rekreatief. Iedere avond krijgt ook een muziekthem­a, zoals jazz of Franse chansons.

Het Rekreatief is een Antwerpse sociale ondernemin­g. Ze begelei- den mensen en stellen mensen tewerk die op de reguliere arbeidsmar­kt weinig kansen krijgen, zoals doven, mensen met een beperking en vluchtelin­gen. Zowel het zaal- als keukenpers­oneel van het nieuwe Kiebooms wordt daarom ingevuld met mensen met een sociale achtergron­d.

Interieur intact

De familie Kiebooms is ondertusse­n nog altijd de eigenaar en verhuurder van het pand op het De Coninckple­in. Voor hen was het belangrijk om het interieur en de geest van het pand te laten voortleven. Dat interieur gaat al terug tot 1948 en is doorheen de jaren min of meer intact gebleven.

Kiebooms opent vanaf donderdag elke week van woensdag tot en met zondag. Woensdag van 12u tot 22u, donderdag tot en met zaterdag tot 23u en zondag tot 21u.

 ??  ?? Het interieur van café Kiebooms in art-decostijl.
Het interieur van café Kiebooms in art-decostijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium