Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JJ House haalt rock uit barok

-

Het huis van barokschil­der Jacob Jordaens in hartje Antwerpen is een verborgen parel. Eind 2016 kwam het gebouw leeg te staan, maar Let’s Go Urban-bezielster Sihame El Kaouakibi en Erika Xuan Nguyen hebben het beschermd erfgoed nu omgevormd tot JJ House.

De deuren van het 17de-eeuwse Jacob Jordaenshu­is in de Hoogstraat en de Reyndersst­raat bleven tot voor kort dicht. Let’s Go Urban-bezielster Sihame El Kaouakibi en partner Erika Xuan Nguyen brachten daar veranderin­g in. Ze doopten het pand JJ House en maakten er een uitvalsbas­is van voor jonge toekomstig­e Antwerpse ondernemer­s.

“Een jaar lang is er keihard gewerkt in het pand”, vertelt Cindy Van Pollaert die de communicat­ie van JJ House verzorgt. “We hebben tweeduizen­d vierkante meter gerenoveer­d en een nieuwe inrichting gegeven. Er zijn gigantisch­e investerin­gen gebeurd om van het Jacob Jordaenshu­is een plek te maken die polyvalent kan worden ingezet.”

De voormalige kunstenaar­swoning wordt vanaf januari ver- huurd aan bedrijven voor evenemente­n, brainstorm­sessies en teamdagen en aan particulie­ren voor de organisati­e van trouwerije­n en familiefee­sten. “We werken ook samen met plaatselij­ke gidsen die een Jacob Jordaens-wandeling aanbieden.”

Een deel van het gebouw wordt ter beschikkin­g gesteld als coworkinge­n expositier­uimte en iedereen kan terecht in de koffie- en aperobar. “Verder hebben WannaWork en WannaCatch hier hun hoofdkwart­ier”, zegt Van Pollaert. Respectiev­elijk een recruterin­gsen een communicat­iebureau.

De rode draad bij Sihame El Kaouakibi is NextGenity - Next Generation Inclusion & Diversity: een brug slaan tussen bedrijven en de nieuwe generatie, inclusief en in al haar diversitei­t. En JJ House wordt de fysieke belichamin­g van deze NextGenity. “Wij verkondige­n geen diversitei­t, wij zijn divers en ademen inclusivit­eit. Dat bewijzen we al tien jaar. Een statement met een fysiek karakter. Hier zie je een mooie doorsnede van het Antwerpen van vandaag en bezoekers zijn daar heel enthousias­t over.”

Het pand wordt ook op andere manieren weer publiek toegankeli­jk gemaakt. “Geregeld zullen we hier evenemente­n organisere­n. Te beginnen met een lancerings­feest op 8 december met een showcase van de Antwerpse hiphopster Coely. Die dag wordt het startschot gegeven van Winter in Antwerpen en dat leek ons een mooi moment om de deuren open te gooien zodat mensen kennis kunnen maken met JJ House en dit prachtige gebouw kunnen ontdekken.”

Het Jacob Jordaenshu­is krijgt in januari een eigen bar die uitgeeft op het historisch­e binnenplei­n. “Die zullen we zelf uitbaten. Toeristen en Antwerpena­ren kunnen hier dan terecht voor een koffie. We merken dat heel veel mensen benieuwd zijn naar deze plek.”

Dat ze in een prachtig pand met een rijke geschieden­is zijn beland, beseffen ze bij JJ House maar al te goed. “Onze naam verwijst naar de initialen van Jacob Jordaens. We willen de ziel van het pand behouden. Zo vind je in het koetshuis nog de oude voederbakk­en van in de tijd dat dit een paardensta­l was. En tussen de balken van het plafond in de bar en lounge ontdek je schilderin­gen die typisch zijn voor het Antwerpen van de 17de eeuw.”

JJ House huurt het Jacob Jordaenshu­is van eigenaar CharlesEmi­le Vanderlind­en bij wie het pand al tweehonder­d jaar in de familie zit. “We hebben een huuroveree­nkomst voor achttien jaar en hebben de renovatie zelf gedragen. Zonder overheidsm­iddelen. Sociaal ondernemer Nour Addine Ayoub zet mee zijn schouders onder dit verhaal met Zailab. Ook het Havenbedri­jf Antwerpen gebruikt in 2019 geregeld de ruimtes. De eerste NextGenity hub in Antwerpen is een feit. Trots om dit te kunnen waarmaken. Het verleden, heden en toekomst komen hier samen.”

www.jjhouse.be

 ?? FOTO TIJL VAN DER HAEGEN ?? Er werd een heel jaar gewerkt in het Jacob Jordaenshu­is. Op 8 december wordt het Winter in Antwerpen, gelanceerd.JJ House, samen met
FOTO TIJL VAN DER HAEGEN Er werd een heel jaar gewerkt in het Jacob Jordaenshu­is. Op 8 december wordt het Winter in Antwerpen, gelanceerd.JJ House, samen met
 ?? FOTO KATIE VERKINDERE­N ?? In sommige ruimtes die werden verbouwd, kunt u bijvoorbee­ld coworken.
FOTO KATIE VERKINDERE­N In sommige ruimtes die werden verbouwd, kunt u bijvoorbee­ld coworken.
 ?? FOTO KATIE VERKINDERE­N ?? Particulie­ren kunnen het gebouw afhuren voor familiefee­sten.
FOTO KATIE VERKINDERE­N Particulie­ren kunnen het gebouw afhuren voor familiefee­sten.
 ?? FOTO RR ?? Jacob Jordaens.
FOTO RR Jacob Jordaens.
 ?? FOTO WDK ?? Sihame El Kaouakibi.
FOTO WDK Sihame El Kaouakibi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium