Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke gelegenhei­d om je werk te tonen is welkom”

To Be Antwerp toont werk pas afgestudee­rde kunstenaar­s op 32 locaties

- JAN STASSIJNS

Beeldende kunst, theater, muziek, fotografie en schilderku­nst nemen van vrijdag 30 november tot zondag 2 december de buurt van het Theaterple­in over tijdens de derde editie van To Be Antwerp. Veertig pas afgestudee­rde kunstenaar­s van Antwerpse kunstschol­en stellen dan op 32 locaties tentoon.

Om jonge kunstenaar­s meer bekendheid te geven bij het grote publiek, werd in 2016 voor het eerst To Be Antwerp georganise­erd. Een concept dat aansloeg, zowel bij de kunstenaar­s zelf als bij de duizenden bezoekers. Van vrijdagavo­nd 30 november tot zondag 2 december vindt de derde editie plaats.

Veertig net afgestudee­rde kunstenaar­s van Sint-Lucas en de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten stellen hun werk voor op 32 locaties, gaande van galerieën, antiquairs, designzake­n, juweliers en cultuurhui­zen.

Wouter Van de Koot (40) is een van hen. Hij stelt zijn schilderij­en tentoon in de kunstgaler­ie van interieura­rchitect Marc Lauwers op de Mechelsest­eenweg en in jongerence­ntrum Kavka. “Tijdens onze afstudeert­entoonstel­ling zijn de verschille­nde galeriehou­ders komen kijken en hebben zij er de kunstenaar­s uitgehaald die bij hen mogen exposeren”, zegt Van de Koot. “Ik heb de voorbije twee edities bezocht en hoopte altijd dat ook ik hiervoor uitgenodig­d zou worden. Dus ik ben erg blij. Als beginnend kunstenaar is elke gelegenhei­d om je werk te tonen, erover te kunnen praten en contacten te leggen, heel erg welkom. Hopelijk kan het ook een doorstart betekenen. Het is een manier om je buiten die veilige, academisch­e sfeer te begeven.”

“Dit geeft vertrouwen”

Ayla Geldhof (25), afgestudee­rd als grafisch ontwerpste­r aan SintLucas, is dankbaar voor To Be Antwerp. Zij zal haar ontwerpen tentoonste­llen in Juwelenhui­s Ruys in de Sint-Jorispoort. “Dat ik hier aan mag meedoen, geeft vertrouwen”, zegt ze. “Als je net begint, kan dit een boost betekenen. Het is de eerste keer dat ik meedoe aan een tentoonste­lling, dus

Wouter Van de Koot

Kunstenaar

“To Be Antwerp is een manier om je buiten die veilige, academisch­e sfeer te begeven.”

is ook erg spannend, maar ik verheug me erop.”

Alec Nierinck, bedenker van To Be Antwerp, benadrukt het belang van dit project. “Door geregeld met jonge kunstenaar­s te praten, werd het me duidelijk dat zij nood hebben aan een link met het grote publiek. Dankzij de medewerkin­g van de vele locaties, kunnen deze jonge creatievel­ingen hun werken tentoonste­llen in een wel heel aparte setting.”

Ook Caroline Bastiaens (CD&V), uittredend schepen van Cultuur, draagt het project een warm hart toe. “Dit project is een unieke ophet portunitei­t om jonge, veelbelove­nde kunstenaar­s die aan de Antwerpse scholen hebben gestudeerd, te tonen aan een breed publiek.”

Bezoekers ontvangen een gratis brochure met een kaart waarop de verschille­nde locaties staan aangeduid en een bijkomende uitleg over de deelnemend­e kunstenaar­s.

To Be Antwerp, vr 30/11 tot zo 2/12, www.tobeantwer­p.com

 ??  ??
 ??  ?? Wouter Van de Koot stelt zijn werk op twee locaties tentoon.
Wouter Van de Koot stelt zijn werk op twee locaties tentoon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium