Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb kou geleden, maar in mijn slaapzak in de auto valt het mee”

Walter Raemaekers (66), nog steeds in hongerstak­ing, gaat bijna vijfde nacht in zijn auto in

-

Walter Raemaekers (66), de man die alles verloor na een complexe echtscheid­ing, slaapt sinds vrijdag in zijn auto in Ranst. “De eerste nacht heb ik geen oog dichtgedaa­n van de kou, maar zaterdag en zondag sliep ik als een roos, dankzij een nieuwe slaapzak.”

Walter moest vrijdag De Linde van Hof Zevenberge­n in Ranst verlaten, omdat het geen opvangcent­rum maar een bezinnings­centrum is en zijn overeenkom­st daar afliep. De man, die al sinds 17 november in hongerstak­ing is, wou in zijn auto op het kerkplein in Ranst gaan slapen, als symbolisch­e plek bij de kerk.

“Maar dat plan moest ik laten varen. Het is er te hard verlicht ’s nachts. Ik heb dan een rustige, donkere plaats in een straatje langs de snelweg gevonden. Die eerste nacht was zwaar en heel koud. Zaterdag ben ik dan een slaapzak gaan kopen, en met die slaapzak slaap ik eigenlijk heel goed in de auto. Omdat de achterbank en koffer volgestouw­d zitten – vooral met spullen met een emotionele waarde die ik wou houden – kan ik niet op de achterbank liggen. Maar ik leg de bestuurder­sstoel wat plat, bevestig de kap van mijn slaapzak aan de hoofdsteun zodat de slaapzak op zijn plaats blijft hangen en kruip er zo in. Ondanks de koude nachten, lukt dat eigenlijk prima.”

Zondag reed Walter met de trein heen en weer naar Libramont. “Voor 6,5 euro heb ik zo de hele dag warm gezeten. Bij het OCMW van Ranst mag ik mijn mails nakijken en op het internet. Deze namiddag ga ik naar de bibliothee­k”, vertelt hij. “Het OCMW bekijkt ook of er een mogelijkhe­id is dat ik af en toe ergens kan douchen.”

Vrijdag kreeg hij alsnog het aanbod van het OCMW om naar de crisisopva­ng Kina in Malle te gaan. “Maar ik heb vandaag, maandag, laten weten dat ik daar niet op in kan gaan. Niet uit koppigheid, maar bij het OCMW in Balen heeft men een budgetbere­kening gemaakt. Daaruit blijkt dat ik voor huur maximaal 422 euro mag opdoen als ik niet in problemen wil komen voor voeding en andere kosten. Daarom kan ik niets vinden op de privémarkt. De laagste huurprijze­n voor een appartemen­t beginnen daar vanaf 500 euro. Bij Kina betaal ik 35 euro per dag of omgerekend 1.050 euro per maand. Daarvoor krijg ik een klein kamertje dat met twee moet gedeeld worden en waar zelfs geen plaats is voor een tafeltje voor een laptop en een stoel om aan die tafel te zitten. Van privacy is geen sprake. Dan slaap ik liever in mijn wagen. Ik hoop dat ik misschien opnieuw op intakegesp­rek kan in Turnhout bij de crisisopva­ng.”

Documenten

Het is nu vooral ook afwachten hoe snel de notaris werk maakt van de verdeling van de verkoop van de echtelijke woning dit voorjaar in Balen. “Mijn advocaat heeft laten weten dat ik nog bepaalde documenten moet bezorgen aan de notaris, bijvoorbee­ld over de betaling van de onroerende voorheffin­g en dergelijke, maar die administra­tie ben ik kwijtgeraa­kt bij de inboedelve­rkoop. Ik probeer die documenten nu te recuperere­n.”

Intussen zet de man zijn hongeren dorststaki­ng verder. “Ik bevochtig mijn wangslijmv­lies wel en eet ’s avonds voor ik mijn ogen sluit een Sultanakoe­kje, anders geraak ik echt niet in slaap”, zegt hij eerlijk. Zijn hongeracti­e is niet specifiek gericht tegen één instantie. “Er zijn meerdere redenen waarom ik nu in deze situatie zit. De notaris die zo lang wacht, maar ook mijn echtscheid­ing, die eigenlijk nooit had mogen gebeuren. Mijn ex-vrouw liep een nietaangeb­oren hersenlets­el (NAH) op als gevolg van pesterijen op het werk. Mocht zij een goede behandelin­g gekregen hebben en deze klachten en de hieruit vloeiende impact op haar omgeving ernstig zijn genomen geweest, dan was

het nooit zover gekomen. NAH is nog te onbekend.”

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Walter Raemaekers in zijn auto. “De eerste nacht deed ik geen oog dicht.”
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Walter Raemaekers in zijn auto. “De eerste nacht deed ik geen oog dicht.”
 ??  ?? De slaapzak van Walter Raemaekers. “Hiermee slaap ik toch nog redelijk goed in mijn auto.”
De slaapzak van Walter Raemaekers. “Hiermee slaap ik toch nog redelijk goed in mijn auto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium