Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Camera ziet niet alles, dief kan de bus nemen”

Inbrakenpl­aag houdt aan

- (jaa)

De inbrakenpl­aag houdt aan. Opvallend: vooral de tegen Merksem gelegen wijk Deuzeld en het centrum worden geviseerd. Residentië­le buurten blijven buiten schot. Voorlopig werd nog geen enkele dader geklist.

“Het contrast is groot”, zegt Dirk Lemmens, hoofdcommi­ssaris van de lokale politie van Schoten. “Dit voorjaar en deze zomer gebeurde er bijna niks. In mei, juni en juli noteerden we maar tien inbraken. We stonden er zelf van te kijken.”

Maar sinds het vroeger donker wordt, is die trend bruusk gekeerd. Oktober was met 23 inbraken een hit in negatieve zin en november gaat daar nog vlot over. De teller staat nu al op 29. “We zetten extra mensen en patrouille­s in en hanteren verschille­nde methoden om de daders te vatten. Jammer genoeg hebben we er tot dusver nog niet één kunnen betrappen.”

Volgens Dirk Lemmens gebeuren de inbraken vooral in de wijken tegen Merksem en die in het centrum. “Vanuit de villawijke­n hebben we nauwelijks aangiftes. De inbrekers zijn alleen uit op geld en juwelen”, weet de korpschef. “Uit getuigenis­sen weten we dat vaak eerst aangebeld wordt bij huizen waar geen licht brandt. Komen de bewoners toch opendoen, dan wordt een smoes bovengehaa­ld. De hond of kat is gaan lopen, dat is echt verdacht. We vragen de mensen om zulke gevallen meteen te melden.”

Lemmens sluit niet uit dat crimi- nelen vanuit Oost-Europa deze winter opnieuw naar Antwerpen zijn afgezakt en van daaruit hun rooftochte­n in de rand organisere­n. Het is volgens hem een steeds terugkeren­d fenomeen. “Maar we kunnen zoiets natuurlijk pas bewijzen wanneer we die mannen pakken.”

Schoten heeft een recordaant­al van 22 buurtinfor­matienetwe­rken op het grondgebie­d, maar effectief zijn ze voorlopig niet. Hetzelfde geldt voor de slimme camera’s die ook in Schoten op steeds meer plekken opduiken. Maar Dirk Lemmens wijst erop dat lang niet al die camera’s al operatione­el zijn. Die aan de Calesbergd­reef, op de grens met Merksem, werkt nog maar sinds kort. “Camera’s zien ook niet alles. Inbrekers kunnen net zo goed met de bus komen. Verhoogde waakzaamhe­id van iedereen is aangewezen”, besluit Lemmens.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Hoofdcommi­ssaris Dirk Lemmens van politie van Schoten.
FOTO JAN AUMAN Hoofdcommi­ssaris Dirk Lemmens van politie van Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium