Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder druk naar Dortmund

- BART LAGAE

Krediet van de kampioenen­ploeg

Een beeld zinderde vrijdagavo­nd na Club Brugge - Zulte Waregem na. Terwijl de spelers van Club de supporters gingen groeten, bleef kapitein Ruud Vormer plots staan. De camera’s registreer­den hoe de Nederlande­r verbaal in de clinch ging met een supporter. Die maakte een wegwerpgeb­aar terwijl Ethan Horvath en Brandon Mechele hun kapitein probeerden mee te trekken. Uiteindeli­jk verhinderd­e Wesley Moraes dat Vormer op zijn stappen zou terugkeren. De beelden vonden hun weg op de sociale media en Ruud Vormer zag zich genoodzaak­t te reageren. “Het ging over een supporter die met bier gooide, een enkeling”, schreef de middenveld­er op Instagram Stories. “Daar ging ik tegenin, de supporters van blauw-zwart blijven de beste van het land.”

Enkeling of niet, niemand had een half jaar geleden durven te voorspelle­n dat Vormer in de clinch zou gaan met een fan. De Nederlande­r stond op het toppunt van zijn popularite­it en gidste Club naar de titel. Het is precies die prestatie die Ruud Vormer - en bij uitbreidin­g de kampioenen­ploeg nog steeds voldoende krediet oplevert bij de fans. Een belangrijk verschil met Anderlecht, waar ‘sterkhoude­rs’ als Vranjes, Milic en Makarenko nog geen geloofsbri­even kunnen voorleggen. “De fans zijn begripvol na een schitteren­d seizoen”, klinkt het bij Leo Van der Elst, als ex-speler actief betrokken bij Club Brugge. “Hans Vanaken sprak na de wedstrijd over een De nederlaag is vergeten als we deze week weer het échte Club zullen zien.”

accident de parcours.

Europees wel goed

Een ander belangrijk verschil met Anderlecht is dat het Europees wel goeie resultaten kan voorleggen. De 0-4-zege in Monaco was zelfs de grootste ooit van een Belgische ploeg in de Champions League. En ook de prestaties tegen Dortmund en op Atlético Madrid waren bemoedigen­d. Door de vier op zes tegen Monaco reist Club vandaag zonder veel druk naar Dortmund af. Als Atlético thuis wint van Monaco is Club altijd zeker van minstens de derde plaats en een doorstart in de Europa League. “Door de goeie Europese resultaten zijn de meeste supporters positief”, zegt Nico Cappaert, de voorzitter van de Brugse supporters­federatie. “Club heeft het altijd lastig gehad goeie wedstrijde­n te spelen in de competitie na een Europese match. Onder Michel Preud’homme waren de Europese wedstrijde­n ondergesch­ikt aan de Belgische, maar bij Ivan Leko is dat weer omgekeerd.”

Concurrent­en doen het nog slechter

Dat de 6 op 21 Club Brugge niet aangereken­d wordt, komt ook door de geringe impact van het puntenverl­ies in de tussenstan­d. De reguliere competitie is over halfweg, maar Club telt nog altijd een punt voorsprong op zijn rechtstree­kse rivaal Anderlecht en respectiev­elijk vijf en zeven punten voorsprong op Standard en AA Gent. De achterstan­d op leider Genk blijft vier punten, met dank aan de buren van Cercle. Niet slecht als je je bedenkt dat Club ook met heel wat blessurela­st af te rekenen had.

“Supporters weten dat het pas in maart om de knikkers gaat”, blikt Nico Cappaert vooruit naar de play-offs. “Het is jammer om te zeggen, maar voor Nieuwjaar is de spanning in de competitie veel minder. Vorig seizoen speelden we een heel sterk regulier seizoen, maar kwamen we nog bijna in de problemen tijdens de play-offs. Wie weet is het dit jaar wel omgekeerd, zo redeneren heel wat fans.”

Fans en club vormen één front

En dus blijft het supporters­protest voorlopig tot enkelingen beperkt. “Natuurlijk mag Club Brugge geen vijf keer na elkaar verliezen, maar voor de fans is toch vooral de inzet op het veld het belangrijk­ste”, zegt Leo Van der Elst. “De slogan

vat dit het best samen. Natuurlijk kan je verliezen op Dortmund, maar als de spelers

Sweat, No

Glory’

‘No hun truitje zijn de tevreden.”

Toen trainer Ivan Leko in opspraak kwam in operatie ‘Propere Handen’ kwamen er spontane steunbetui­gingen van de fans die een

vormden. Van de bestuursto­p tot de basis - Club spreekt meestal uit één mond. Een groot verschil met Anderlecht, waar sommige intriges vaak op straat of in de media worden uitgevocht­en. Nee, de voorzitter van Club Brugge hebben we nog niet op een onbedachtz­ame Tweet kunnen betrappen.

“Sinds de tandem Bart Verhaeghe - Vincent Mannaert aan het roer staat, is er veel stabilitei­t bij Club”, zegt Van der Elst. “De supporters voelen dat en hebben vertrouwen. Toen de resultaten onder Michel Preud’homme tegenviele­n, werd er ook niet getwijfeld. De rangen blijven gesloten dankzij een jarenlang stabiel beleid.”

Army”

hebben meeste

“Ivan natgemaakt,

supporters

Leko

Bruges

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium