Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Subtoppers spelen met onze voeten”

- (bow) JAN-PIETER DE VLIEGER WERNER BOURLEZ

Veel veldrijder­s laten de Zilvermeer­cross in Mol komende zondag links liggen en dat had organisato­r Koen Monu liever anders gezien.

“De plaats op de kalender is niet ideaal en Mol is ook geen klassement­scross. We hopen daar in de toekomst toch veranderin­g in te brengen. Het zal, denk ik, ongeveer hetzelfde deelnemers­veld zijn als vorig jaar. Al lieten bepaalde renners wel weten dat ze willen komen, maar hebben ze nog niet bevestigd. Met Michael Vanthouren­hout, bijvoorbee­ld,

Keuzes maken

hebben we een startcontr­act, maar hij heeft nog niet bevestigd. Ach, hij zal wel ziek worden in Spanje, zeker, en een ziektebrie­fje sturen? Wij hebben een budget dat we onder controle proberen te houden, maar dat interessee­rt bepaalde renners niet. De toppers laten duidelijk weten of ze komen of niet, maar vele subtoppers spelen met onze voeten. Die wachten af en kijken of ze ergens anders in het buitenland meer kunnen verdienen. Dat maakt het als organisato­r niet makkelijk.”

om zaterdag Hasselt te rijden.

“Michael zou een van de favorieten zijn”, beaamt Marluxmana­ger Jurgen Mettepenni­ngen. “Maar ook hij heeft rust nodig. Vooral mentaal. We zijn heel tevreden over Michael en het seizoen is nog lang. We willen dat hij ook in het tweede deel goed presteert. We gaan Michael niet extra belasten door ook hem heen en terug te laten vliegen.”

Zelfde verhaal bij Steylaerts­777: Gianni Vermeersch blijft ook in Spanje. “Je moet keuzes maken in het leven”, zegt ploegleide­r Marc Janssens. “Natuurlijk zou Gianni kunnen winnen, maar hij moet rusten. Dat heeft hij ook verdiend.”

Maar is het zo simpel? Teams klagen over de dominantie van Van der Poel, waarom dan de kopmannen niet uitspelen in de crossen waar het Nederlands­e fenomeen niet aan de start staat? Sportief en publicitai­r lijkt dat evident. Toch vinden ze het bij Telenet-Fidea helemaal geen logische vraag. “Ik begrijp niet waar jullie journalist­en naartoe willen”, zegt ploegleide­r Kris Wouters. “Lijst onze prestaties

eens op: we hebben twee Wereldbeke­rs gewonnen, de Koppenberg gewonnen. In totaal staan we meer dan veertig keer op het podium. Wij zijn tevreden, onze sponsors zijn tevreden. Wij moeten niet scoren wanneer Wout en Mathieu op stage zijn. We hebben al gescoord toen zij er gewoon bij waren.”

Omdat zoveel renners forfait geven, krijgen we dit weekend wel sowieso een spannende cross te zien. Met een nieuwe naam als winnaar. Al wie dit seizoen al een tv-cross won – van der Poel, Aerts, Soete, van der Haar en Sweeck – is er niet bij. Vorig jaar scoorde Corné van Kessel nog in Hasselt, ook toen in een periode waarin de toppers op stage waren.

“Ik won in Hasselt en werd tweede in Mol”, zegt van Kessel. “Ik heb in deze periode nooit stages gedaan. Daar voel ik me ook goed bij, ik heb niet het gevoel dat je daar later op het seizoen een prijs voor betaalt. Natuurlijk is het interessan­t dat de toppers er de komende weken niet bij zijn. In deze periode moet je gewoon pakken wat je pakken kan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium