Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Essenaar Manuel De Backer mag voor Nederland naar EK “Opgelucht dat ik erbij ben”

- (basp)

Essenaar Manuel De Backer mag Nederland vertegenwo­ordigen op het EK cross op 9 december in Tilburg. Hij plaatste zich nipt als vierde belofte in de Warandecro­ss.

De Backer woont in grensgemee­nte Essen en is al zijn hele carrière aangeslote­n bij het Essense ESAK, maar hij heeft de Nederlands­e nationalit­eit. Daarom moest hij in de Warandecro­ss in Tilburg, waar ook het EK plaatsvind­t, zijn selectie bij de beloften (U23) afdwingen. Dat lukte nipt. Hij finishte als vierde Nederlande­r in de categorie U23. Dat bleek net voldoende. “Tijdens de kwalificat­ie was het niet helemaal geweldig. Ik was pas vierde, dus ik moest wachten, want alleen de eerste drie waren absoluut zeker”, zei De Backer. “Gelukkig hielden ze me niet al te lang in spanning en ik kreeg ik maandagoch­tend het goeie nieuws dat ik als vierde mee naar het EK mag.”

De 22-jarige atleet nam de voorbije jaren al enkele keren deel aan het EK cross bij de juniores (U20) en de beloften (U23). “Het is de vierde keer dat ik me kwalificee­r en de derde keer dat ik zal deelnemen. Vorig jaar werd ik 33ste op het EK. Daarom hoop ik dit jaar toch 25ste à 20ste te worden. Ik hoop om achter onze twee toppers Stan Niesten en Mike Foppen derde Nederlande­r te worden zodat we een sterk teamklasse­ment kunnen halen. Ik denk dat we net als de Belgen een heel sterk team hebben. De cross zondag was voor mij niet geweldig omdat ik nog met de jetlag zat

(net als Michael Somers traint en studeert De Backer in de VS, red.),

want ik was zaterdag pas geland. Maar als ik over enkele weken wat beter uitgerust en aangepast ben, verwacht ik dat ik nog een stuk sterker zal zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium