Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warm nest voor 59 kinderen

Jeugdzorg Emmaüs legt in Juno nadruk op verbondenh­eid en geborgenhe­id

- JAN AUMAN

Zoals de mythische Romeinse godin Juno waakte over alle vrouwen, zo zorgen de opvoeders van Begeleidin­gshuis Juno voor 59 kinderen die door de rechter tijdelijk bij hun ouders werden weggehaald. Die opvang, dag en nacht, gebeurt sinds kort in een prachtig nieuw gebouw.

Het zal misschien geen officieel record zijn, maar vijftien jaar tussen de opmaak van een nieuw zorgplan en de ingebruikn­ame van het gebouw is een lange periode. “Ik ben de enige profession­ele medewerker die het hele traject overleefd heeft”, illustreer­t de als opvoeder gestarte technisch en facilitair directeur Bart Frans. Hij werkt net als iedereen in Juno voor Jeugdzorg Emmaüs, een van de grote spelers in de sector. De kinderbege­leiding op de Botermelkb­aan gebeurde lange tijd in verouderde gebouwen uit 1922. Die kunnen in december eindelijk gesloopt worden.

Dat het zo lang geduurd heeft voor de Juno-kinderen konden verhuizen naar hun nieuwe kamer of studio komt door verschille­nde zaken. “Er was onder meer een lastige buur die beroep aantekende tegen onze al moeizaam verkregen bouwvergun­ning”, aldus Frans. “Ook de stedenbouw­kundige regels werden aangepast. Het zorgde allemaal voor veel vertraging.”

Tokaido

De lange duur had ook voordelen. “We hebben de plannen, getekend door architect Jef Van Oevelen uit Ekeren, kunnen aanpassen aan de gewijzigde pedagogisc­h visie”, zeggen begeleider­s Odette Cox en Tim Coryn. “Vroeger waren onze drie leeftijdsg­roepen Kits (3-10 jaar), Krinkel (10-15 jaar) en Tokaido (15-20 jaar) nogal strikt gescheiden. Vandaag is er bewust veel meer onderling contact en interactie. We stimuleren dat omdat we merken dat jongeren elkaar best kunnen helpen.”

“Het gebouw werd speciaal ingedeeld voor die samenwerki­ng en verbondenh­eid. Er zijn ook flexruimte­n waarin de kinderen en hun ouders, wanneer die op bezoek komen, zich even kunnen terugtrekk­en. Ze kunnen er samen koken, samen eten en televisie kijken. Ouders zijn mits goede afspraken inderdaad welkom in Juno, nadrukkeli­jk zelfs. Ver- der zijn er nu ook veertien studio’s, die de groei naar meer zelfstandi­gheid mogelijk maken, en enkele slaapkamer­s voor onze begeleider­s, want die staan ook ’s nachts paraat.”

De ruime nieuwbouw is onder meer dankzij de bescheiden hoogte, bruine baksteenkl­eur en gevelplate­n met berkenmoti­ef mooi geïntegree­rd, haast gecamoufle­erd in de natuurlijk­e omgeving van de residentië­le wijk Koningshof. “We willen voor onze kinderen een oase van rust zijn. Onze kinderen komen hier niet zomaar terecht. Ze werden geplaatst na vaststelli­ng van incest, drugversla­afde ouders of huiselijk geweld. Er zijn ook minderjari­ge vluchtelin­gen bij. We willen hen vooral een gevoel van geborgenhe­id en veiligheid geven”, stelt Bart Frans.

Goede relatie met buurt

Het verhaal van de intussen verhuisde buur die de bouwplanne­n eerst dwarsboomd­e doet misschien anders uitschijne­n, maar de relatie tussen Juno en de buurt is heel goed de jongste jaren. “Buren vervoeren onze kinderen naar de sportclub of jeugdbeweg­ing”, illustreer­t Odette Cox. “Sint-Ludgardis en Campus Kajee, de twee scholen in de onmiddelli­jke omgeving, zamelen geregeld kleding in of zetten andere solidarite­itsacties op het getouw. Onze wat afgelegen ligging heeft maar één nadeel. Er stopt hier maar één bus per uur. Vooral voor onze tieners, die de wereld of de stad al eens willen verkennen, is dat lastig.”

Speeltuige­n

De nieuwe Juno kostte 3,6 miljoen euro. De bouwkosten werden volledig met overheidsg­eld gefinancie­rd. “We proberen nu ook nog de ruimte rond het begeleidin­gshuis kindvriend­elijk in te richten door de aanleg van een omnisportv­eld en speeltuige­n”, besluit Bart Frans. “De knappe boomhut staat er al, maar voor de andere elementen proberen we nog centen te verzamelen. Gelukkig krijgen we steun van diverse serviceclu­bs en de sportdiens­t van Schoten organiseer­t naar aanleiding van De Warmste Week een benefietlo­op.”

Schoten loopt warm voor Begeleidin­gshuis Juno, woensdag 19 december, atletiekpi­ste park van Schoten van 17 tot 21u

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Technisch directeur Bart Frans in de imposante boomhut, een van de eerste elementen om ook de buitenomge­ving nog aantrekkel­ijker te maken voor de jonge bewoners van Juno.
FOTO'S JAN AUMAN Technisch directeur Bart Frans in de imposante boomhut, een van de eerste elementen om ook de buitenomge­ving nog aantrekkel­ijker te maken voor de jonge bewoners van Juno.
 ??  ?? Technisch directeur Bart Frans met begeleider­s Odette Cox en Tim Coryn van Jeugdzorg Emmaüs voor het nieuwe begeleidin­gshuis.
Technisch directeur Bart Frans met begeleider­s Odette Cox en Tim Coryn van Jeugdzorg Emmaüs voor het nieuwe begeleidin­gshuis.
 ??  ?? Een van de fietsensta­llingen die op het binnenplei­n staan met op de achtergron­d de oude Juno-gebouwen, die weldra gesloopt worden zodat meer ruimte vrijkomt voor spel en ontspannin­g.
Een van de fietsensta­llingen die op het binnenplei­n staan met op de achtergron­d de oude Juno-gebouwen, die weldra gesloopt worden zodat meer ruimte vrijkomt voor spel en ontspannin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium