Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid valt ene schepen al zwaarder dan de andere

- (jaa)

Paul Van Dael (N-VA) noch Luc Monsieurs (Dorpsparti­j Durf!) zullen terugkeren in het nieuwe schepencol­lege. De eerste heeft het duidelijk moeilijker met dat afscheid dan de tweede.

Dat de aanduiding van de schepenen bij N-VA niet van een leien dakje is gelopen, bleek al uit de uitzonderl­ijke herstemmin­g in het lokale partijbest­uur. Daarvoor kwam zelfs Maarten Vanderhens­t, voorzitter van het arrondisse­menteel N-VA-bestuur, naar Wijnegem als scheidsrec­hter. Met Paul Van Dael, Lieve Kelders, Roger Boeckxstae­ns, Juul Liekens en Maarten Janssens hadden zich liefst vijf kandidaten gemeld om de nog te begeven schepenpos­t in te vullen.

Een meerderhei­d koos voor de jonge Maarten Janssens (31), hoewel die op 14 oktober toch 45 stemmen minder haalde dan ervaren rot Paul Van Dael (69). Die had zelf om de herstemmin­g gevraagd. “Ik leg me nu bij de aanduiding van Maarten neer, maar ben ontgoochel­d in onze voorzitter Marc De Coninck”, aldus Van Dael. “Nooit is er overleg geweest. Wat de burgemeest­er wel gegund werd, na drie jaar de sjerp doorgeven aan Leen Wouters, kon blijkbaar niet voor mij. Ik betreur dat. Of ik straks als gewoon raadslid ga zetelen, weet ik nog niet.”

“Dankbaar”

Bij coalitiepa­rtner Dorpsparti­j Durf! ruimt Luc Monsieurs (72) in het schepencol­lege baan voor de veel jongere Tom Tachelet. En Monsieurs staat meteen ook zijn zitje als gemeentera­adslid af aan Els Verheyen, die samen met An Stuyck haar intrede doet.

“Ik ben helemaal niet ontgoochel­d, eerder dankbaar”, zegt de oud-politieman. “Ondanks mijn leeftijd zei mijn hart nog ja om nog een tijd voluit te gaan. Maar mijn verstand zei nee. Het is tijd om de fakkel door te geven aan de jongeren. Ik twijfel er niet aan dat zij dat goed zullen doen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Paul Van Dael.
FOTO JAN AUMAN Paul Van Dael.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Luc Monsieurs.
FOTO JAN AUMAN Luc Monsieurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium