Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb alleen schrik dat ik nu elke dag frieten ga eten”

Nieuwe frituur met hygiënisch­e betaalauto­maat opent in Week van de Friet

-

Uitgereken­d op de startdag van de Week van de Friet ging op de Liersebaan 239 in Massenhove­n vlak bij de Lammerenbe­rg frituur Qwinta’s open. “Puur toeval, ik heb er niet speciaal op gemikt of zo”, zegt friturist Steve Somers (41).

Frituur Qwinta’s is gevestigd in een landhuis met een rieten dak. Zo zullen er niet veel frituren zijn. Qwinta’s is genoemd naar de hond des huizes, de Tervurense herder Qwinta, die vanaf nu niet zo veel meer alleen hoeft te zitten. Ook wel bijzonder is de intrede van de automatisc­he betaalkass­a in het frituurwez­en, wat je nu wel al vaker bij slagers ziet. De klant werpt zijn cash geld in een automaat en ontvangt daaruit ook automatisc­h zijn wisselgeld. Voor een voedingsza­ak is dat veel hygiënisch­er, want de friturist komt zo niet meer met munt- en briefgeld in aanraking dat al in tal van broekzakke­n heeft gezeten.

“Tijdens de openingswe­ek zijn we elke dag open van 11.30u tot 23u”, vertelt Steve Somers, afkomstig uit Broechem, die de frituursti­el leerde bij zijn ex-schoonvade­r in Nijlen. “Alle eerste hon-

Sonja en Sonja

Vriendinne­n

‘‘Wij gaan elke week samen iets eten. Soms op restaurant, soms gewoon in een frietkot.’’

derd klanten krijgen deze week een kleine attentie. Vanaf volgende maandag houden we ons aan onze gewone openingsur­en. Dat zal betekenen dat we op dinsdag en donderdag gesloten blijven, en voor de rest elke dag open zijn van 11.30u tot 23u.”

Steve wordt in het eethuis bijgestaan door zijn stiefdocht­er Janna Bruynseels (19). De twee lusten zelf ook graag frieten en snacks. “Ik hou wel een beetje mijn hart vast”, grijpt Steve naar zijn buik, “want ik hoop dat ik niet te dik ga worden. Eigenlijk zou ik elke dag frieten kunnen eten. Maar wie weet, als je een frituur uitbaat, dat je dat wel beu wordt op den duur.”

Qwinta’s is een ruim eethuis met meerdere tafeltjes. Het was alle hens aan dek tot het laatste moment. “Zaterdagav­ond ben ik tot 22u nog bezig geweest om de televisie op te hangen”, zegt Steve.

De interesse op de openingsda­g was meteen groot. De twee vrien“Het dinnen Sonja en Sonja uit Viersel en Grobbendon­k bestellen een friet met een satémix met tartaarsau­s, een mini met stoofvlees­saus en mayo en een viandel met cocktailsa­us. Die kennis van gespeciali­seerde snacks en sauzen doet vermoeden dat Sonja en Sonja wel vaker een frietje gaan steken. “Klopt, elke week gaan wij samen iets eten. Soms op restaurant, maar dat kan dus net zo goed in een frituur zijn. Ik had een flyer in mijn brievenbus gevonden”, vertelt Sonja, die zelf in een frietwoest­ijn woont, want Viersel heeft geen frituur meer. “De frietjes zijn heel lekker, en de zaak ziet er proper uit.”

De twee Sonja’s belichamen trouwens perfect het thema van de Week van de Friet dit jaar: ‘samen smaakt een frietje beter’.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Steve en zijn stiefdocht­er Janna achter de pruttelend­e ketels van Qwinta’s.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Steve en zijn stiefdocht­er Janna achter de pruttelend­e ketels van Qwinta’s.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ??
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium