Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Funeraire beelden van Guido Nuyts vinden tijdelijke rustplaats

Tentoonste­lling in bibliothee­k

- (jaa)

De fotoreeks

van Guido Nuyts leest als een funerair reisversla­g. De mooie beelden zijn tot 23 december te bekijken in de bibliothee­k van Wommelgem.

rustplaats

Een laatste

“Elk bezoek aan een begraafpla­ats is een openbaring”, aldus de Kalmthoute­naar. “Het is een plek waar de hectische omgeving tot rust is gekomen en waar je tijd kunt nemen om even stil te staan. Het hoeft niet uitsluiten­d op 1 of 2 november te zijn, alle dagen van het jaar stelt een begraafpla­ats haar poorten open. In elke gemeente of stad is er wel een met zorg onderhoude­n plek terug te vinden. Tijdens wandelinge­n maakte ik foto’s op begraafpla­atsen en ontdekte ik hoe verscheide­n en respectvol gemeenscha­ppen omgaan met hun doden.”

Nuyts maakte zijn beelden op de meest verscheide­n laatste rustplaats­en. Het ‘Waldfriedh­of’ in het Duitse Gerolstein bijvoorbee­ld, waar bordjes op de bomen hangen en de nabestaand­en een bloem neerleggen of in hout en natuurmate­rialen een teken van leven achterlate­n.

“In een park aan de rand van een vijver in Ieper vond ik een reeks grafstenen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland die in de Grote Oorlog gesneuveld zijn. Op de begraafpla­ats voor landlopers in Wortel zijn de graftekens genummerd, zelfs in 1973, net of ze zijn geen individuee­l mens geweest”, aldus de fotograaf.

In Zutphen (Nederland) vertellen grafstenen een deel van de stadsgesch­iedenis waarbij de katholieke kerk na de oorlog en restaurati­e werd ingenomen door protestant­se gelovigen. Guido Nuyts: “Het valt me op dat in Duitsland veel begraafpla­atsen ommuurd zijn, waarbij de katholieke­n in de ene tuin, de protestant­en in een andere tuin en weer anderen buiten de muren aan de rivier begraven liggen, en elke geloofsove­rtuiging ook een eigen kapel heeft.” bijhorende fotoboek

worden beeld en gevoel gecombinee­rd. Medeauteur Dirk Ravoet gebruikte kleur, vorm, detail, en één woord, als raakpunt voor de kijker. Sfeer wordt daarin belangrijk­er dan techniek en compositie.

In het

Memoriam

Bibliothee­k Wommelgem, Welkomstra­at 32

In

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De kerkhofbee­lden van Guido Nuyts zijn tot 23 december te bezichtige­n in de bibliothee­k van Wommelgem.
FOTO JAN AUMAN De kerkhofbee­lden van Guido Nuyts zijn tot 23 december te bezichtige­n in de bibliothee­k van Wommelgem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium