Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marslander InSight bereikt rode planeet

NASA schrijft geschieden­is: perfecte landing met Belgische bijstand

-

Na een reis van zes maanden, waarin het ruimtetuig liefst 548 miljoen kilometer aflegde, is de InSight geland op Mars. Voor het eerst sinds 2012 en de Curiosity heeft de mens weer een robot met succes neergezet op de rode planeet.

Geen crash maar een feilloze landing. Toen de InSight om 20.54u Belgische tijd voet op Mars zette, na een zenuwslope­nde afdaling van net geen “zeven minuten van angst” (om NASA te citeren), brak in het vluchtleid­ingscentru­m in Californië een daverend applaus en gejoel los. De opluchting was van de gezichten af te lezen. “Het perfecte scenario”, klonk het, in de wetenschap dat tot nog toe slechts 40% van de landingen op Mars was gelukt en deze missie zo’n 650 miljoen dollar kostte.

Toen om 21.01u op de videoscher­men de eerste beelden van de rode planeet verschenen, barstte opnieuw gejoel los. “De achtste geslaagde landing op onze buurplanee­t”, zoals NASA-hoofd Jim Bridenstin­e het formuleerd­e, was een feit.

Ook in ons land werd de landing met meer dan gewone aandacht gevolgd. De missie heeft namelijk een flinke Belgische inbreng. De InSight zal de komende twee jaar de “buik van Mars” onderzoeke­n en uitvlooien hoe de planeet er vanbinnen uitziet. En het is onze Koninklijk­e Sterrenwac­ht die de info zal verwerken van het

Rotation and Interior Structure Experiment,

kortweg RISE, via een radio-instrument dat onder aan de Marslander is gemonteerd. Dat zal gebeuren onder leiding van Véronique Dehant, een 59-jarige Brusselse astrofysic­us. Er is trouwens nóg iets ‘Belgisch’ aan de missie: de lancering gebeurde op 5 mei met een Atlas-V 401 draagraket. En de “vader” van de Atlasdraag­raketfamil­ie is de Belgische raketpioni­er Karel Bossart.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Gejuich en een daverend applaus bij de vluchtleid­ing van NASA na de geslaagde landing.
FOTO EPA-EFE Gejuich en een daverend applaus bij de vluchtleid­ing van NASA na de geslaagde landing.
 ?? FOTO REUTERS ?? InSight stuurt onmiddelij­k na de landing de eerste foto’s van de missie.
FOTO REUTERS InSight stuurt onmiddelij­k na de landing de eerste foto’s van de missie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium