Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Goede voorbeeld thuis

Dat zou wel nuttig zijn. Al kan men ook van thuis uit veel doen. Eerst en vooral het goede voorbeeld geven, door kinderen van kleins af aan te leren sparen. Dat heb ik vroeger met mijn zoon gedaan, en dat doe ik nu ook met mijn kleinkinde­ren.

DIANA DE WITTE,

ELISABETH C.,

BORGERHOUT

Eerder te slordig

Ik zie eigenlijk niet echt in het artikel staan dat rekeningen te laat worden betaald wegens geldtekort. Ik heb absoluut geen financiële problemen, maar ik mis ook wel eens een rekening. Vooral diegene die nog met de gewone brievenpos­t toekomen. Had de conclusie van dat onderzoek niet eerder moeten zijn dat jongeren te slordig zijn met hun administra­tie?

KELLY DE KONICK,

WESTMALLE

Gevolgen van wanbetalen

Driewerf hoera voor wie deze discussie heeft opgestart. Mijn zoon laat zijn rekeningen iedere week slingeren en betaalt deze soms niet. De jeugd heeft geen idee van wat de gevolgen kunnen zijn van wanbetalen.

SIMONE TRIESMAN,

Bouwstenen

ANTWERPEN

Goed begonnen is half gewonnen. Ieder gezin heeft een andere opvoeding. Sommigen worden opgevoed om in het ‘nu’ te leven, anderen om te zorgen voor later. Ik denk dat een extra vak met meer aandacht voor sparen en omgaan met geld, jongeren een breder inzicht kan geven. Met deze bouwstenen kunnen zij dan zelf aan de slag.

ANTWERPEN

Taak van de ouders

Dat is niet de taak van de school, maar van de ouders. Al kunnen die het soms zelf ook niet, en dan loopt het al dikwijls fout van thuis uit. Zeker kinderen van tweeverdie­ners ‘krijgen’ te gemakkelij­k geld en moeten daar zelf niets voor terugdoen. Zo zie je veel jongeren ’s middags naar een broodjesza­ak gaan, maar voor de prijs van één broodje kan je drie kinderen thuis eten geven. Mijn visie is altijd geweest dat als je iets wil, je ervoor moet sparen. Anders ga je boven je stand leven. Bespaar in je jonge leven en pluk daar nadien de vruchten van. Velen denken daar niet bij na.

RONNY DEBEN,

EDDY WOLFS,

WOMMELGEM

Kan nooit kwaad

Leerlingen iets bijbrengen kan nooit kwaad. Ze zullen zeker appreciëre­n dat daar wat meer aandacht aan wordt besteedt, zo krijgen ze een ander beeld op hun budget en zullen ze hun gedrag eventueel aanpassen. Zo leren ze de echte waarde van geld ook waarderen.

TREMELO

Afbetalen te gemakkelij­k

De maatschapp­ij maakt afbetalen te gemakkelij­k. Hoe kan iemand van 22 jaar al voor 20.000 euro aan schulden hebben, zonder een auto of eigendom te hebben ge- kocht? Omdat ze alles op afbetaling kun- nen kopen. Bovendien is virtueel geld, zo- als een bankkaart, heel slecht. Shoppen met een kaart doe je gewoon door wat nummertjes in te tikken, maar met echt geld zie je het ook verdwijnen.

CHRISTOPHE HEYNDRICKX,

BORNEM staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Europese Unie

De Europese Unie erkent wel het recht op de eigen taal van een regio of volk, maar gaat er niet respectvol mee om. In

werd gezegd dat pacten zoals het migratiepa­ct worden vertaald in slechts vijf talen. De kleine talen, zoals het Nederlands, moeten het doen met juridisch Engels. Zelfs als ik dat zou willen, kan ik dus niet lezen wat er in dat pact staat. Politici moeten het voor mij vertalen, en iedereen zegt dan uiteraard wat hij zelf belangrijk vindt. En zo gaat dat met alle kleine talen in Europa. Hoe kan Europa geliefd zijn, wanneer een minimum aan respect ontbreekt voor de kleinere talen?

Dag

JULIA BEIRINCKX,

Slaapapneu Gele hesjes

PAUL VAN HERCK

PUTTE

HERMAN VAN DESSEL,

PUTTE

De Zevende

Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft als gezondheid­sdeskundig­e weer een nieuwe groep slachtoffe­rs gevonden: de slaapapneu­patiënten. En ook nu heeft zij alleen maar aandacht voor de kostprijs van de behandelin­gen. Haar uiteindeli­jke doel is blijkbaar een volledige privatiser­ing van de nu nog door de overheid georganise­erde ziekteverz­ekering, waardoor die voor vele mensen onbetaalba­ar zal worden.

Ik vind het moedig dat de brave burger manifestee­rt om het ongenoegen te uiten over de hoge dieselprij­zen. Die accijnzen zijn een melkkoe voor de federale overheid. Maar mensen in afgelegen dorpen hebben geen alternatie­f voor de auto om zich te verplaatse­n. En ook de kosten voor elektricit­eit swingen de pan uit. Het moet voor de regering nu toch duidelijk zijn dat het zo niet verder kan. Te hoge prijzen voor basisbehoe­ften brengen vele mensen in armoede: een schande voor een welvarend land als België. Dat de betogingen misbruikt worden door enkele amokmakers, is niet goed te keuren. Maar dat de burger zijn stem laat horen: eindelijk, zou ik zeggen. Laat het tij nu keren en ga voor oplossinge­n, schuif niet langer alles op de lange baan. De huidige regering moet niet in slaapstand sukkelen, maar initiatiev­en nemen om de zaken op te lossen.

 ??  ??
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium