Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De roots van Anderlecht­s nieuw wonderkind Jérémy Doku liggen in Borgerhout

Toptalent Jérémy Doku (16) begon tien jaar geleden bij duiveltjes van Olympic Deurne

- THOMAS STANDAERT

De Europese topclubs stonden al langer voor hem in de rij. En na zijn spraakmake­nde debuut op Stayen zal de interesse voor Jérémy Doku er zeker niet op vermindere­n. Het 16-jarige toptalent van Anderlecht, geboren en getogen in Borgerhout, kan in de voetsporen treden van Radja Nainggolan. Ook voor de Ninja waren Tubantia Borgerhout en Germinal Beerschot de eerste twee opstapjes richting wereldtop. “Pas bij Germinal Beerschot bleek wat voor een talent hij was”, vertelt vader David Doku.

Jérémy Doku (16 jaar en 182 dagen) staat sinds zondag op plaats nummer acht in het prestigieu­ze lijstje van jongste debutanten in de clubgeschi­edenis van Anderlecht. Alleen clubiconen als Romelu Lukaku (16 jaar en 11 dagen), Youri Tielemans (16 jaar en 82 dagen), Paul Van Himst (16 jaar en 86 dagen) en Anthony Vanden Borre (16 jaar en 141 dagen) waren er nog vroeger bij.

Bij het grote publiek was Doku tot voor zondag nog relatief onbekend, maar bij een paar Europese topclubs stond de kleine bliksemsne­lle flankaanva­ller al langer op de radar. “Op zijn vijftiende had hij de keuze tussen vijf à zes van de allergroot­ste clubs in Europa”, vertelt Joël Crahay, een van de vele scouts die Doku de voorbije jaren volgde in opdracht van de Europese toppers. “Dat hij er uiteindeli­jk voor heeft gekozen om zijn eerste profcontra­ct te tekenen bij Anderlecht, is een geweldig succes voor de club.”

Vooral Liverpool trok begin dit jaar nog stevig aan de mouw van Doku. Volgens documenten van

Football Leaks gebruikten de Engelsen in januari de uitleenbeu­rt van Lazar Markovic als pasmunt om onderhande­lingen te mogen aanknopen met de toen nog 15-jarige Doku. Desondanks slaagde Anderlecht erin om het rastalent in Neerpede te houden.

“We waren heel erg blij toen hij besliste om bij Anderlecht te blijven”, vertelt vader David. “De periode daarvoor was erg moeilijk omdat er zoveel belangstel­ling voor hem was. Het is altijd zijn bedoeling geweest om eerst en

vooral te slagen bij Anderlecht. Nu weten we tenminste waar we aan toe zijn.” Ghanese ouders

Doku groeide op als tweede zoon van Ghanese ouders die in 1993 naar België verhuisden en zich vestigden in Borgerhout.

“Ik ben in 1993 in België komen werken. Jérémy is negen jaar later geboren. Vier dagen voor de start van het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.”

Toen hij zes jaar was begon de kleine Jérémy zelf te voetballen bij de duiveltjes van Olympic Deurne, dat voor de jeugdwerki­ng een samenwerki­ng was aangegaan met Tubantia Borgerhout. “Hij is begonnen bij Olympic en heeft dan ook een jaar voor Tubantia gespeeld.”

Toen de jeugdwerki­ng werd opgedoekt bij het faillissem­ent trok Doku naar Germinal Beerschot. In 2012 kwam Anderlecht hem daar wegplukken.

“Bij Beerschot Wilrijk werd pas echt duidelijk dat hij een groot talent was”, aldus zijn vader. “Net als ik trouwens. Alleen heb ik nooit de kans gehad om een voet-

‘‘We waren heel erg blij toen hij besliste om bij Anderlecht te blijven. De periode daarvoor was erg moeilijk omdat er zoveel belangstel­ling voor hem was. Het is altijd zijn bedoeling geweest om eerst en vooral te slagen bij Anderlecht. Nu weten we tenminste waar we aan toe zijn.’’ Vader David Doku

balcarrièr­e uit te bouwen. Vooral de snelheid zit bij ons in de familie. Ook zijn oudere broer Jefferson (19) is een goede voetballer, maar hij zit momenteel even zonder club.”

Hoewel de voetbalwer­eld sinds een paar jaar aan zijn voeten ligt, is Jérémy niet echt veranderd volgens zijn vader.

“Hij is eigenlijk een normale jongen. Opvallend rustig. Stil zelfs. Ik weet niet hoe hij is bij zijn vrienden, maar thuis horen we hem bijna nooit. Een stille jongen. Iemand die het liefst met zijn voeten praat (lacht).”

Veel tijd om na te genieten van zijn debuut hebben vader en zoon Doku niet gehad.

“Ik was trots. Ik was aanwezig in het stadion omdat ik een voorgevoel had dat hij mocht debuteren. Hij heeft het prima gedaan. Aan twaalf minuten had hij genoeg om aan de wereld te tonen wat hij in zijn mars heeft. Of hij zelf tevreden was? Ik denk het wel. Hij was blij dat hij mocht debuteren. Daar droomde hij al een tijdje van. Lang hebben we niet kunnen praten over zijn debuut. Deze ochtend (maandag,

red.) is hij met de U19 richting Oekraïne vertrokken voor de Youth League. Veel tijd heeft hij dus niet om stil te staan bij wat er is gebeurd. Het gaat nu allemaal even heel snel. Dat is positief, want zo heeft hij het graag.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA FOTO JEAN-PIERRE DELLAERT ?? Jérémy Doku als zesjarig duiveltje.
FOTO BELGA FOTO JEAN-PIERRE DELLAERT Jérémy Doku als zesjarig duiveltje.
 ??  ??
 ?? FOTO JEAN-PIERRE DELLAERT ?? Jérémy Doku tien jaar geleden bij de duiveltjes van Olympic Deurne.
FOTO JEAN-PIERRE DELLAERT Jérémy Doku tien jaar geleden bij de duiveltjes van Olympic Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium