Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dieren reanimeren is niet evident”

Brandweer van Geel redt hond met zuurstofma­sker na woningbran­d

- (ho, brip)

Bij een woningbran­d kon de brandweer van Geel gisteren een hond redden. De witte hond, wellicht een husky, zag helemaal roetgrijs en kreeg meteen zuurstof toegediend. Geen bewoners raakten gewond. “Verbazingw­ekkend dat zuurstof toedienen zelfs lukte bij de hond.”

In het woonstraat­je Goorkens in Geel-Holven brak gisterenoc­htend brand uit in de keuken van een woning. De hele woonst hing onder de rook.

“We hadden de brand in de keuken snel onder controle, zodat de schade door het vuur beperkt blijft tot die ruimte. De rest van de woning heeft wel heel wat rookschade geleden”, klinkt het bij de brandweerz­one Kempen.

De bewoner was op het moment van de feiten niet meer aanwezig. In het huis was alleen de hond achtergebl­even, maar die werd door een buurman naar buiten gehaald. Dat de viervoeter onder de rook geleden had, was hem aan te zien. “Je moet weten dat het eigenlijk een witte hond is. Dat betekent dat hij in de dichte rook gezeten heeft en dat hij vermoedeli­jk ook rook heeft binnengekr­egen.”

Nog nooit meegemaakt

De witte hond, vermoedeli­jk een husky, kreeg door de brandweerm­annen zuurstof toegediend met hetzelfde materiaal dat ook voor mensen wordt gebruikt. “Dat is ook normaal, we hebben immers geen speciaal materiaal voor dieren”, zegt Peter Van de Broeck, brandweero­fficier van Geel.

“Voor dieren bestaat er sowieso niet echt een procedure. In onze zone toch niet. Het komt bovendien zelden voor dat we echt dieren moeten redden. Een reanimatie bij een dier heb ik nog nooit meegemaakt. Dat is ook niet evident, want dan zou er door de neus van het dier beademd moeten worden.”

Geluk gehad

De husky in de woning in Goorkens hoefde niet gereanimee­rd te worden. “Maar het was al verbazingw­ekkend dat zuurstof toedienen lukte. Want het masker blaast zuurstof, en honden lopen weg wanneer er in hun aangezicht wordt geblazen. Deze hond bleef rustig zitten.

Het beestje heeft heel wat geluk gehad, want ze zag bijna volledig zwart.”

 ?? FOTO RR ?? De vacht van de witte hond is door de rook van de woningbran­d helemaal verkleurd.
FOTO RR De vacht van de witte hond is door de rook van de woningbran­d helemaal verkleurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium