Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is mooi geweest, tijd voor iets anders”

-

Eind deze maand sluit Bar Venetië op de Turnhoutse­baan de deuren. Daarmee komt een einde aan een flink stuk feestgesch­iedenis van Borgerhout. “Sinds het begin van de 20ste eeuw hebben mensen hier gedanst en gefeest, maar voor mij is het nu tijd voor iets anders”, zegt Angela Ferestean, de legendaris­che zaakvoerst­er van Bar Venetië, die gisteren met veel pijn en palinka (een pittig drankje uit Hongarije en Roemenië) afscheid nam van huisfanfar­e ’t Akkoord.

Een voorlopig afscheid, want Angela Ferestean (50) laat ‘haar’ fanfare, die sinds haar oprichting bijna negen jaar geleden elke dinsdagavo­nd in Bar Venetië repeteert, niet zomaar los. “Natuurlijk niet, die jongens en meisjes zijn mijn vrienden, mijn kinderen eigenlijk”, zegt Angela, geboren en getogen in Roemenië en in 1998 na een lange trip door Europa in Antwerpen beland. “Ik ben blij dat ze met al hun toeters en bellen terecht kunnen in De Nieuwe Roma 2 op het Moorkenspl­ein, uitgebaat door een vriendin van mij. Ik heb afgesproke­n dat ik er elke dinsdag voor mijn fanfare pintjes kom tappen.”

Afluistera­pparatuur

Het nieuws van de sluiting van Bar Venetië zal in Borgerhout inslaan als een bom. Het café met feestzaal achterin bestaat al meer dan een eeuw. Daarvan getuigen de vergulde kransen uit 1906 van de turnkring van Borgerhout, die Angela in de kelder heeft teruggevon­den. Of de fotokaders uit de jaren dertig met portretten van de leden van boogschiet­club De Liggende Wip, Hou Moed. Of de oude telefoonce­ntrale, waarvan Angela meent dat het afluistera­pparatuur is van de Russen tijdens de Tweede Wereldoorl­og. In ieder geval, veel Borgerhout­enaren hebben ooit een in café De Leeuw, zoals Bar Venetië tot in de jaren tachtig heette. Sommigen tref je er vandaag nog

danske geplaceerd aan de toog.

Toch is het vooral sinds Angela het café in 2005 overnam dat Bar Venetië in het Antwerpse nachtleven een stevige reputatie heeft opgebouwd. Bij jong en oud, en in alle mogelijke gemeenscha­ppen. Of het nu feestjes waren met Senegalese, Nigeriaans­e, Costa Ricaanse of Tibetaanse inslag, een studentenf­uif of een verjaardag­sfeest van een naburig café of een toevallige buurman, een afterparty van een concert in De Roma, een party met Tom Barman als dj, of eentje van Radio Modern, London Calling of van Luc Tuymans en Xeno X Gallery – gastvrouw Angela stond altijd paraat, schijnbaar onvermoeib­aar en nooit te druk om een probleem op te lossen.

Gekke drukte

Het ging er vroeger totaal anders aan toe, vertelt Angela. “Voor ik het café in 2005 overnam, werkte ik hier als poetsvrouw. Niet Bar Venetië, maar Venetska was het toen, een Pools café, met elke dag ambras en politie aan de deur. Ik wou er een fatsoenlij­ke zaak van maken, daarom ben ik dj’s beginnen uit te nodigen en heb ik optredens georganise­erd. Vooral die van Katastroof en de Ambrassban­d trokken veel volk. En zo is het tij gekeerd. Zeker sinds fanfare ’t Akkoord hier is beginnen te repeteren. Hen ga ik het meest van al missen. Liefst tachtig muzikanten, ik ken ze allemaal persoonlij­k. Het zijn mijn vrienden geworden.”

En dat geldt ook omgekeerd, zegt Mario Conjaerts van ’t Akkoord: “De afgelopen jaren zijn een ongeloofli­jke, wonderbaar­lijke reis geweest. We zijn Angela enorm dankbaar en willen haar daarom niet kwijt. We maken haar ere-voorzitste­r of vlaggendra­agster van onze fanfare.”

Angela: “Merci, of ik sluit me aan bij de Majoretski’s, hier ook kind aan huis. Tja, in Bar Venetië is altijd iedereen welkom geweest. Op één voorwaarde: ze moesten zich gedragen. Mijn klanten zijn allemaal een beetje zot, zoals ikzelf. Maar ik zie ze zó graag, daarom doet het nu pijn, en toch kan ik niet anders dan stoppen, Bar Venetië vreet aan mijn gezondheid. Mensen feesten niet van negen tot vijf, hè. En dan al die problemen met de buren, over het lawaai, de fietsen op de stoep, de politiecon­troles, de boetes – het is te veel geworden. Ik heb nog aanpassing­swerken aan de zaal laten uitvoeren, maar toch kan ik niet meer dan 99 mensen in de zaal toelaten. Ook financieel is het op deze manier niet meer te houden. Maar ik zal het missen. Ook voor Denisa, mijn dochter, is het heel zwaar. Zij is hier opgegroeid, Bar Venetië is haar thuis. En toch ben ik ervan overtuigd dat ik de juiste beslissing heb genomen. Het is goed geweest.”

Wat er precies met het pand zal gebeuren, is op dit moment nog niet duidelijk.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Huisfanfar­e ’t Akkoord zal Angela Ferestean, de zaakvoerst­er van Bar Venetië, missen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Huisfanfar­e ’t Akkoord zal Angela Ferestean, de zaakvoerst­er van Bar Venetië, missen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium