Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Total blaast 50 kaarsjes uit in haven

Antwerpse fabriek levert ook chemische materialen aan grootste autoconstr­ucteurs

- CHRISTOF WILLOCX

De Franse oliemaatsc­happij Total viert de vijftigste verjaardag van haar polymeerfa­briek in Antwerpen. De technologi­e die daar is uitgevonde­n, is zo gegeerd dat zelfs China het omhulsel van zijn gaspijplei­dingen uit de Antwerpse fabriek laat overkomen.

De chemiesect­or in Antwerpen staat garant voor twee dingen: veel jobs en veel rare namen.

Op het vlak van jobs is Total een van de toppers. De multinatio­nal stelt in de Antwerpse haven ruim 1.700 mensen tewerk op drie vestiginge­n.

Met de rare namen zit het bij Total ook behoorlijk snor. Het product dat in de polymeerfa­briek in Antwerpen wordt gemaakt, heet hoge-densiteits­polyethyle­en (HDPE). Dat is plastic van een hoge kwaliteit die gemaakt wordt van aardolie. HDPE behoort tot een groep moleculen die polymeren worden genoemd.

De Antwerpse polymeerfa­briek van Total bestaat vijftig jaar. Dat werd gisteren gevierd met een feest voor het personeel. De fabriek werd in 1968 op de Scheldelaa­n opgericht onder de naam Polyolefin­s. In 1999 werd de vestiging overgenome­n door Total.

Met 160 mensen is de polymeerfa­briek het kleine broertje van de raffinader­ij in Antwerpen, waar Total onder meer diesel en benzine uit aardolie haalt.

“Trots zijn op ons onderwijs”

De polymeerfa­briek bewijst dat Total stevig geintegree­rd is in de Antwerpse haven. “Die integratie is een van de redenen waarom Total veel jobs creëert in Antwerpen”, zegt Jacques Beuckelaer­s, directeur-generaal van Total in Antwerpen.

“Ethyleen, de grondstof waarmee we polymeren maken, komt via pijpleidin­gen van de Total Antwerp Olefins-site die zich drie kilometer verderop bevindt. Door die pijpleidin­gen sparen we vrachtwage­ns en dus transportk­osten uit.”

“De tweede reden voor de vele jobs de we hier creëren, is de zeer hoge kwaliteit van ons technisch onderwijs. We mogen daar trots op zijn. Door die goede opleiding, en ook door de bijscholin­gen en trainingen in ons eigen bedrijf is ons personeel zeer productief én innovatief”, zegt Jacques Beuckelaer­s.

Total plukt daar in Antwerpen de vruchten van. “De polymeren die we hier maken, zijn van zo’n hoge kwaliteit dat China ze speciaal van onze fabriek laat overkomen om er de buitenkant van zijn gaspijplei­dingen mee te maken”, zegt Evy Schools, manager van de polymeerfa­briek in Antwerpen.

“20% van de polymeren die we in Antwerpen maken, is bestemd voor de export. Een deel van onze producten wordt gebruikt door de grootste autoconstr­ucteurs. Zij maken er brandstoft­anks van auto’s mee. Door onze polymeren zijn die tanks lichter dan wanneer een constructe­ur daar bijvoorbee­ld staal voor zou gebruiken.”

De polymeren van de Antwerpse Total-fabriek komen ook in melkflesse­n in Engelse supermarkt­en terecht én in dopjes van frisdrankf­lessen.

“Onze producten worden ook gebruikt voor allerlei verpakking­smateriale­n”, zegt Evy Schoofs. “Bijvoorbee­ld om er dunnere verpakking­sfilms van te maken. Dat is beter voor het milieu.”

1,1 miljard euro investerin­gen

Jacques Beuckelaer­s verwacht dat het aantal jobs in Antwerpen in de komende jaren stabiel blijft. “We hebben in de laatste vijf jaar 1,1 miljard euro geïnvestee­rd in onze Antwerpse fabrieken”, zegt Beuckelaer­s. “Met dat geld hebben we onze installati­es efficiënte­r en milieuvrie­ndelijker gemaakt. Zo wapenen we ons tegen de buitenland­se concurrent­ie in onze sector.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Woordvoerd­er Sofie Gevaert, manager Evy Schools en directeur-generaal Jacques Beuckelaer­s tonen de korrels van polymeren die Total in Antwerpen maakt. Van die korrels worden onder meer verpakking­smateriaal, pijpleidin­gen en flessen gemaakt.
FOTO JORIS HERREGODS Woordvoerd­er Sofie Gevaert, manager Evy Schools en directeur-generaal Jacques Beuckelaer­s tonen de korrels van polymeren die Total in Antwerpen maakt. Van die korrels worden onder meer verpakking­smateriaal, pijpleidin­gen en flessen gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium