Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inbrakenpl­aag: al wekenlang elke dag meldingen bij politie

Politie zet extra manschappe­n, helikopter en speurhonde­n in

- FILIP SPOELDERS

De inbrekers hebben de weg naar het kleine Lint duidelijk gevonden. Sinds midden oktober zit het aantal inbraken en pogingen tot inbraak serieus in stijgende lijn. Burgemeest­er Harry Debrabande­re en de politiezon­e Hekla roepen op tot waakzaamhe­id.

Een grote politieact­ie met helikopter uitgerust met infraroodc­amera in de buurt van de Liersestee­nweg op 13 november, om verdachte personen op te sporen. Een soortgelij­ke actie op 22 november om daders van een inbraakpog­ing in de buurt van de Van Putlei te zoeken. Verschille­nde meldingen van inwoners op de Facebookgr­oep ‘Ge zijt van Lint, als...’ over inbraken en pogingen tot inbraak. Het zijn maar enkele feiten die duidelijk maken dat Lint momenteel met een stevige inbrakenpl­aag kampt.

Burgemeest­er Harry Debrabande­re (N-VA) bevestigt het fenomeen. “Het is momenteel erg. Sinds 12 of 13 oktober is er bijna iedere dag wel een melding. De hele politiezon­e Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) heeft nu met meer inbraken te kampen, maar Lint steekt er toch wel bovenuit. Sinds midden oktober tellen we zo’n 23 voorvallen”, vertelt de burgemeest­er.

Volgens Debrabande­re gaan de inbrekers goed georganise­erd tewerk. “Zelfs bij daglicht breken ze in en slaan ze ruiten uit. Bij een inbraakpog­ing zag een vrouw nog een dader terwijl ze net in haar huis ging. En ze nemen alles mee, van gereedscha­ppen over horloges tot zelfs spaarpotje­s van de kinderen. Dit betekent dat het waarschijn­lijk om een goed georganise­erde bende gaat. Het is moeilijk om de daders te betrappen, want ze zijn snel weg, maar misschien worden ze ook weleens nonchalant.”

Verdachte zaken melden

Harry Debrabande­re staat in nauw contact met de politie. “De politie heeft extra manschappe­n ingeschake­ld. Ook helikopter­s en speurhonde­n worden ingezet. Onder de mensen is al sprake om een burgerwach­t op te richten, maar dat is niet wettelijk en moeten we afraden. Wat wel nuttig is, zijn de buurtinfor­matienetwe­rken (bin). Niet dat die inbraken zullen tegengaan, maar het zorgt voor meer waakzaamhe­id. We hebben er nu één, maar inwoners die nog een bin willen oprichten, zijn altijd welkom. We zullen dit ondersteun­en. Op 13 december om 20u lichten we het verhaal van de bins nog eens toe in de raadszaal van het gemeentehu­is. Maar ook wie niet aangeslote­n is bij een bin vragen we om alle verdachte zaken meteen aan de politie te melden.”

De politiezon­e Hekla zet meer middelen in. “In de hele zone is er een lichte stijging van het aantal inbraken en pogingen, maar niet zo dramatisch als in Lint. Dat zijn ze zeker niet gewend in deze anders zo rustige gemeente. Wij zetten extra middelen in om de inbraken tegen te gaan. We hebben al meer patrouille­s laten uitvoeren en we gaan nu extra gerichte acties ondernemen”, zegt Dirk Fonteyne, commissari­s bij de zone Hekla.

Ook hij vraagt de aandacht van de burgers. “Het is belangrijk dat men de werking van het bin activeert bij het opmerken van verdachte personen en voertuigen. Trouwens, iedereen moet opmerkzaam zijn. We hebben liever dat de burgers een keer meer telefonere­n in plaats van te weinig.”

Harry Debrabande­re Burgemeest­er van Lint

‘‘De inbrekers nemen alles mee, zelfs de spaarpotje­s van de kinderen.’’

 ?? FOTO RR ?? Een controleac­tie van de politie. Sinds vorige maand zit het aantal inbraken in Lint in stijgende lijn.
FOTO RR Een controleac­tie van de politie. Sinds vorige maand zit het aantal inbraken in Lint in stijgende lijn.
 ?? FOTO FISP ??
FOTO FISP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium