Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loonblokke­ring dreigt, vakbonden slaan alarm

Conjunctuu­r hoog, maar belastingd­ruk stijgt en koopkracht daalt: vakbonden eisen meer

- FARID EL MABROUK

De vakbonden scherpen nu al de messen voor het tweejaarli­jks loonoverle­g met de werkgevers dat begin 2019 is gepland. De eerste cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven (CRB), die tweejaarli­jks berekent hoeveel de lonen mogen stijgen, wijzen op “weinig tot geen ruimte” voor loonopslag de komende twee jaar. “Onaanvaard­baar voor de werknemers”, waarschuwe­n de bonden. “De koopkracht van de mensen gaat achteruit.” Zij houden op 14 december een nationale actiedag.

De lonen zullen de komende jaren stijgen, maar het is nu al zeker dat het met niet veel zal zijn. Nog voor de onderhande­lingen met de werkgevers moeten beginnen, waarschuwe­n de vakbonden al: nu de economie goed draait en de winsten van de bedrijven groot zijn, moeten ook de werknemers iets krijgen. Dat de belastingd­ruk in ons land nog is gestegen en de koopkracht volgens sommigen is gedaald, geeft hen nog meer munitie. “Wij zullen niet tevreden zijn met peanuts.”

De regering is al niet zeker of ze het tot aan de verkiezing­en uithoudt en gisteren kwam er nog meer slecht nieuws. Volgens het Europees statistisc­h bureau Eurostat is de belastingd­ruk vorig jaar opnieuw gestegen. Alleen in Frankrijk liggen de belastinge­n en sociale bijdragen hoger.

Na een sterke daling van de belastinge­n in 2016 gaat het voor de regering-Michel, die van lastenverl­agingen haar handelsmer­k maakte, dus weer de foute kant op. En hoewel de Nationale Bank stelt dat onze koopkracht wel is gestegen, liet de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie dinsdag het tegenoverg­estelde optekenen. Ook al geven specialist­en de NBB gelijk, toch is het een vervelende zaak voor de regering.

Alarmbel

Het is in elk geval koren op de molen van de vakbonden. Nu koopkracht met het fenomeen van de gele hesjes een hot item wordt, trokken zij gisteren aan de alarmbel over onze lonen. Hoeveel die volgend jaar en in 2020 mogen stijgen, daarover moeten ze begin 2019 nog onderhande­len met de werkgevers. Maar dat het niet veel zal zijn, staat nu al vast. Want de regering verstrengd­e de wet die zegt dat onze lonen niet sneller mogen stijgen dan in onze buurlanden. Een verplichte veiligheid­smarge van 0,5% en de loonindexe­ring die vrij stevig is door de hoge inflatie zorgen er daarnaast voor dat er nauwelijks nog ruimte overblijft om die lonen nog eens op te trekken.

Volgens ABVV-voorzitter Robert Vertenueil zouden onze lonen de komende twee jaar daarom maar 0,2% mogen stijgen. Dat cijfer wilde gisteren niemand bevestigen omdat het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven (de basis voor de loonnorm) pas in januari klaar is. Maar dat de werknemers op niet veel moeten hopen, gaf iedereen toe.

En dat kan volgens de vakbonden niet. Het socialisti­sche ABVV heeft het over een onaanvaard­bare loonblokke­ring op een moment dat de winsten van de bedrijven en de dividenden hoog zijn. Ook grote broer ACV en het liberale ACLVB springen op dezelfde kar. “Na alle inlevering­en én na alle zegeberich­ten van de regering en werkgevers over de florissant­e economie willen de mensen die zich dag in dag uit uit de naad werken meer loon. We willen dus een correcte loonmarge. Mensen moeten nu de vruchten van al hun inspanning­en plukken,” stelt ACV-woordvoerd­er David Vanbelling­en.

Te strikte loonwet

De syndicaten vragen de werkgevers om zich inschikkel­ijk op te stellen, maar willen ook dat de regering op termijn de loonwet terugschro­eft. Die is zo strikt dat er van onderhande­lingen gewoon geen sprake meer is, luidt het.

Officieel willen de werkgevers niet reageren. Maar achter de schermen valt wel te horen dat ze niets anders kunnen dan de wet te volgen. Als blijkt dat die geen hoge marge toelaat, valt daar niets aan te doen.

De onderhande­lingen over de loonnorm, officieel het interprofe­ssioneel akkoord (IPA), moeten in januari nog beginnen, maar nu al is duidelijk dat de kans op een akkoord niet heel groot is. En indien de sociale partners er niet in slagen een IPA af te sluiten, moet de regering de knoop doorhakken. Op enkele weken voor de verkiezing­en is dat een vergiftigd geschenk.

Zeker nu de gele hesjes de druk op de politieke partijen over de stijgende prijzen hoog houden. PVDA diende uitgereken­d gisteren een wetsvoorst­el in om de dieselen benzinepri­js weer in de indexkorf te steken, om zo de lonen weer sneller te kunnen laten stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium