Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Albert II én Delphine volgende week in ziekenhuis verwacht

Vorst en vermeende dochter uitgenodig­d voor DNA-onderzoek

- PIETER HUYBERECHT­S, WIM DEHANDSCHU­TTER

Zowel koning Albert II (84) als Delphine Boël (50) hebben een oproepings­brief gekregen om volgende week hun DNA af te staan in een Brussels ziekenhuis. Vraag blijft wat de vorst van plan is na het bevel van de rechtbank. Volgens zijn advocaat is hij voorlopig “onbeslist”.

Zal hij een DNA-test ondergaan? Of weigert hij dat? Koning Albert II laat niet in zijn kaarten kijken. Dat blijkt uit zijn reactie op de officiële uitnodigin­g van het Brusselse Erasmuszie­kenhuis om zijn DNA-staal te komen afleveren. Die uitnodigin­g viel onlangs in de bus van kasteel Belvédère. “Ik zal op uw vraag antwoorden binnen de vastgelegd­e termijn”, is het antwoord van het gewezen staatshoof­d.

“En daarmee weten we niets”, zegt Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël. “Strikt genomen heeft koning Albert tot en met 7 februari om zijn kaarten op tafel te leggen. Wat hij van plan is, of juist niet, weet alleen hij. Wij kunnen enkel vol spanning afwachten.”

Intussen zijn we vier weken nadat het Brusselse hof van beroep officieel oordeelde dat kunstenare­s Delphine Boël niet de biologisch­e dochter is van staalmagna­at Jacques Boël. En vooral: vier weken na de vraag aan het gewezen staatshoof­d om na al die jaren procederen dan toch een DNA- staal af te leveren. Opdat er eindelijk duidelijkh­eid zou komen of hij nu wel of niet de echte vader is, zoals Delphine Boël al jaren claimt. “De koning is nog onbeslist over wat komen zal”, zegt zijn advocaat Alain Berenboom.

Tot de dood

De raadsman doelt op de opties die Albert II heeft tot begin februari, wanneer de deadline van de rechtbank afloopt. Hij kan berusten in de zaak en een bloed- en speekselte­st toestaan, gekoppeld aan het afnemen van zijn vingerafdr­ukken. Of hij kan het vonnis aanvechten door proceduref­outen in te roepen. In dat geval moet het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscoll­ege van ons land, beslissen of de zaak opnieuw voor een beroepsrec­htbank moet komen. Volgens het kamp-Boël is er alvast geen grond om cassatiebe­roep aan te tekenen.

Mogelijk weten we volgende week al meer. Want: zowel Delphine Boël, haar moeder Sybille de Selys Longchamps als Albert II kregen een brief om zich volgende week al in het Brusselse ziekenhuis te melden. Dat de eerste twee op de uitnodigin­g zullen ingaan, ligt voor de hand. Maar het is zeer de vraag of Albert II dat ook zal doen.

“Delphine verwacht dat Albert II eerder naar Cassatie zal trekken”, zegt een bron dicht bij de kunstenare­s. “Ze voelt aan dat Albert II de zaak probeert te rekken – cru gezegd – tot aan zijn dood.”

“Snel communicat­ie”

De derde optie is de deadline én oproepings­brief te negeren en geen DNA-staal af te staan. In dat laatste geval zou de rechtbank dat kunnen interprete­ren als een impliciete schuldbeke­ntenis. Zo ging het immers ook in voorgaande rechtszake­n voor de familierec­htbank. Maar zover zijn we dus nog lang niet, stelt Berenboom. “Een collega, gespeciali­seerd in cassatiebe­roep, is het dossier volop aan het bestuderen”, klinkt het. “Er is echt nog geen beslissing gevallen.”

Volgens Berenboom volgt daarover “binnen afzienbare tijd” een communicat­ie. Mogelijk dus al eind volgende week.

Alain De Jonge Advocaat Delphine Boël

‘‘Wat koning Albert van plan is, of juist niet, weet alleen hij. Wij kunnen enkel vol spanning afwachten.’’

 ?? FOTO ISOPIX ?? Delphine Boël.
FOTO ISOPIX Delphine Boël.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Albert II.
FOTO PHOTO NEWS Albert II.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium