Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Werk van maffiose bendes”

- (mkm)

Gokfraude is volgens het federaal parket vaak het werk van georganise­erde bendes die, net als in het tenniscirc­uit, vooral spelers uit lagere reeksen viseren.

Hoe groot is het probleem?

“Niemand die het exact weet, omdat er enorm veel onder de radar blijft”, zegt adjunct federaal procureur Eric Bisschop. “Maar het principe is altijd hetzelfde. Net als bij het tennis worden spelers benaderd die internatio­naal actief zijn in lagere categorieë­n. Spelers ook die vaak de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Zij krijgen dan via sociale media, per telefoon of via e-mail de vraag om wedstrijde­n te manipulere­n in ruil voor wat geld. De fraude is natuurlijk gokgerelat­eerd. Concreet worden de spelers bijvoorbee­ld aangespoor­d om wedstrijde­n te winnen of verliezen. Of in het tenniscirc­uit wordt hen gevraagd om bepaalde setstanden te manipulere­n om op die manier weddenscha­ppen in gokkantore­n te vervalsen.”

Welke daders zitten hier achter?

Georganise­erde bendes, zegt het federaal parket. Zo werd enkele maanden geleden een bende Armeniërs opgepakt op verdenking van matchfixin­g in het tennis. Zij opereerden vanuit gokkantore­n in verschille­nde steden en zetten tennisspel­ers onder druk om wedstrijde­n te verliezen in ruil voor een paar duizend euro. “Het gaat om heel intelligen­te, gesofistic­eerde bendes”, zegt Eric Bisschop. “Ze weten als geen ander dat het, in tegenstell­ing tot bij drugs, een veeleer risicoloze manier is om snel veel geld te verdienen.”

Wat kan eraan gedaan worden?

Volgens het federaal parket is het belangrijk dat er dringend Europese regelgevin­g komt die het gokken op sportwedst­rijden veel strikter reguleert. “In België is het grote probleem dat je kan wedden op van alles en nog wat”, zegt Eric Bisschop. “Je hebt de voetbal- en de tenniswere­ld. Nieuw is dat nu ook al reclame wordt gemaakt om te wedden op hockeyweds­trijden. Gokbedrijv­en doen niets anders dan mensen aansporen om te gaan gokken. Ze sponsoren zelfs voetbalplo­egen en mogen zeer ruim reclame maken. Veel mensen, ook jongeren en kwetsbaren, tonen daar interesse in. Helaas stelt niemand zich de vraag of dergelijke reclame wel verstandig is. Want natuurlijk werken die weddenscha­ppen corruptie in de hand.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium