Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen moet tandje bijsteken in aanpak mobiliteit en digitalise­ring

Stad hoort bij middenmoot in tweejaarli­jkse ‘Sustainabl­e Cities Index’ van advies- en ingenieurs­bureau Arcadis

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerpen moet een versnellin­g hoger durven te schakelen. Wat opvalt, is dat de stad op het vlak van mobiliteit achterloop­t. Dat blijkt uit de ‘Sustainabl­e Cities Index’, die het internatio­nale advies- en ingenieurs­bedrijf Arcadis vandaag publiceert.

Arcadis onderzoekt tweejaarli­jks honderd steden op zaken zoals leef- en duurzaamhe­id, maar ook luchtkwali­teit, werkgelege­nheid en mobiliteit. Antwerpen en Brussel scoren op deze lijst met respectiev­elijk de 43ste en de 47ste plaats eerder matig.

“Dat betekent vooral dat het beter kan en moet. Antwerpen noch Brussel doen het echt slecht. Maar het gaat allemaal vrij traag. Zo neemt Antwerpen bijvoorbee­ld goede initiatiev­en als het gaat om digitalise­ring. Maar veel andere steden zijn daar al vroeger mee begonnen, waardoor onze steden met een achterstan­d kampen”, zegt de ceo van Arcadis België, Kristof Peperstrae­te.

Te veel fossiele brandstoff­en

Vooral de soms nog gebrekkige verkeersin­frastructu­ur en de slechte luchtkwali­teit in Antwerpen en Brussel zorgen ervoor dat beide steden niet verder komen dan een plek in de middenmoot op de index.

“De energietra­nsitie en de omschakeli­ng naar elektrisch­e voertuigen zijn daar een goed voorbeeld van. Terwijl Nederland ondertusse­n al 33.000 publieke laadpalen voor elektrisch­e voertuigen telt, zijn dat er in België amper tweeduizen­d”, zegt de expert van Arcadis, Piet Kiekens.

Ook maken bedrijven, onder meer in de Antwerpse regio, nog te veel fossiele brandstoff­en. “Er zijn wel een aantal initiatiev­en waar geothermie wordt gebruikt of waar warmte van datacenter­s wordt hergebruik­t door omliggende bedrijven. Maar het komt allemaal vrij traag op gang”, vervolgt Piet Kiekens.

Goed onderwijs, duur internet

Dat ook mobiliteit Antwerpen geen goede punten oplevert, zal wellicht niemand verbazen. “Volgend jaar wordt gestart met de aanleg van de Oosterweel­verbinding en dat is niets te vroeg. Mobiliteit speelt een steeds grotere rol wanneer mensen moeten kiezen waar ze zich vestigen. Op dat vlak bengelt niet alleen Antwerpen, maar ook Brussel onderaan in onze index. Zeker in vergelijki­ng met veel andere Europese steden die zijn onderzocht”, zegt Kristof Peperstrae­te.

In wat de categorie ‘people’ wordt genoemd, scoren Antwerpen en Brussel opmerkelij­k beter. Dan gaat het onder meer om inkomen en de kwaliteit van de dienstverl­ening. “De kwaliteit van onderwijs en gezondheid­szorg staat hoog aangeschre­ven en de balans tussen werken en vrije tijd is ook goed. Hetzelfde geldt voor de inkomensge­lijkheid. In sommige steden is de kloof tussen arm en rijk een stuk groter dan in een stad als Antwerpen”, vervolgt Kristof Peperstrae­te.

Toch is er een bedenking. “De digitale transforma­tie kan sneller. De initiatiev­en die er komen rond ‘mobility as a service’ zijn een stap in de goede richting, maar andere steden staan al verder. De kost van breedband is ook te hoog en de beschikbaa­rheid van gratis wifi is te laag.”

Veel jobs

Ook doorslagge­vend in de index én de appreciati­e van mensen en bedrijven is het jobaanbod en daar scoort Antwerpen bijzonder goed. Beter dan Brussel. “Geen enkele andere stad biedt zo veel jobs in verhouding met het aantal inwoners als Antwerpen. Hierdoor staat Antwerpen in de categorie ‘profit’ 22 plaatsen hoger dan Brussel, die op een 66ste plaats flirt met steden zoals Lissabon en Athene”, zegt Kristof Peperstrae­te.

De conclusie die Arcadis trekt uit de index is duidelijk. “Brussel en Antwerpen moeten blijven werken aan hun economisch­e competitiv­iteit, mobiliteit hoog op de agenda houden, en vooral een versnellin­g hoger durven schakelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium