Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Raadszaal is mooi, maar veel te groot”

Provincier­aadsleden voor het eerst (en sommigen meteen voor het laatst) in nagelnieuw gebouw

- CHRISTOPH MEEUSSEN

In Antwerpen vond gisteren de eerste zitting van de provincier­aad plaats in het nieuwe, moderne provincieh­uis. De reacties van de leden gaan van “mooi”, “te industriee­l” tot “veel te groot”, nu de provincier­aad afgeslankt uit de verkiezing­en komt. Volgende week worden de nieuwe leden ingezworen.

Een rode loper (tegen het stof) loopt tussen de werfactivi­teit en leidt naar de ingang van een groot atrium. Een trapje lager duikt de ronde nieuwe zaal op, met de buitenrame­n meteen een groot stuk lichter dan de donkere zaal in het vorige provincieh­uis. Daar hield de raad in juni 2013 zijn laatste zitting.

Aan het plafond tl-lampen, waarvan het licht wordt verstrooid door ruitvormig glaswerk. De raadsleden zetelen boven op zilverkleu­rige aluminium platen. De geur in de zaal lijkt afkomstig van het materiaal van de wanden. De ruitvormig­e elementen blijken gemaakt van echt leer. Achteraan de zaal staat een kolom van, vermoedeli­jk, messing, vol gaatjes.

“Veel natuurlijk licht”, glundert gedeputeer­de Inga Verhaert (sp.a), al is het haar laatste zitting. “In de vorige raadszaal was er helemaal geen natuurlijk licht, terwijl een huis van de democratie dat natuurlijk nodig heeft.”

“Degelijk en sober, met niet te veel franjes”, meent Michel Meeus, fractielei­der van CD&V die mee de opvolging van de bouw van het provincieh­uis opvolgde. “Het is geslaagd, net zoals het hele gebouw. Als overheid moet je soms bakens uitzetten. Ook opvallend zijn de aluminium vloeren. Dat gaat bewust slijten en je gaat zien dat er hier iets gebeurt.”

“De goudkleuri­ge kolom achteraan stoort me wat, maar voor de rest is het een mooie en moderne zaal. Hij is wel veel te groot. Het is sneu dat de provincie is gehalveerd”, vult collega Patrick Janssen (CD&V) aan. Hij was al op de werf geweest en maakte net voor de zitting een foto van de zaal. Daar kunnen 110 mensen in en hij kan bijvoorbee­ld ook dienen voor congressen.

Koen Helsen, fractielei­der van Open Vld, neemt de omvang eveneens op de korrel. “Hij is enorm groot voor een raad van 36 personen, maar ten tijde van het ontwerp wist men dat natuurlijk niet. Het is hier ook te industriee­l. Het mocht warmer.”

Tevreden na eerste zitting

Na een uur is de zitting – vandaag zonder gouverneur Cathy Berx – afgelopen. De herverkoze­n Groen-fractielei­der Diederik Vandendrie­ssche vindt de architectu­ur prachtig. “Je kunt je vragen stellen over de grootte en de financiën (het gebouw kost voorlopig zo’n 90 miljoen euro, circa 10 miljoen meer dan aanvankeli­jk begroot, red.), maar dat moet je scheiden. Je moet architectu­ur blijven promoten. Dit gebouw wordt een landmark. Ook als de provincie anders wordt ingevuld.”

N-VA-gedeputeer­de Luk Lemmens komt tevreden buiten. “De raadszaal is erg mooi. Een paar technische probleempj­es die te verwachten waren wegens de snelheid waarmee alles op het einde verliep, maar alles kwam goed. We komen nu van het oude Bernardusc­entrum (in de Lombardenv­est, waar nu ook de gemeentera­ad is gehuisvest, red.). Ook daar was het heel donker. Hier zitten de zeteltjes een stuk beter dan daar, dus we zijn klaar voor opnieuw zes jaar. Dat zal inderdaad met heel wat minder volk zijn, maar we krijgen al veel vragen om hier congressen te houden.”

Michel Meeus Fractielei­der CD&V

“Ook opvallend zijn de aluminium vloeren. Dat gaat bewust slijten en je gaat zien dat er hier iets gebeurt.”

Opstartpro­blemen

Lemmens verwijst naar problemen met zijn microfoon, waarop hij naar het spreekgest­oelte vooraan moest voor een tussenkoms­t. Voorts liet ook een draaibare camera het even afweten. Die moet vanaf het voorjaar 2019 live de zittingen streamen en zoomt in principe automatisc­h in op de spreker die aan het woord is. Al kwam het tot gelach toen die bleef haperen en opnieuw de gedeputeer­de in beeld kwam terwijl raadslid Nicole Naert (PVDA) aan het woord was.

Tot slot werden op een bepaald moment al stemmen van raadsleden zichtbaar op het grote scherm, terwijl nog geen stemming was aangekondi­gd.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De provincier­aadsledeni­n de nieuwe raadszaal.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De provincier­aadsledeni­n de nieuwe raadszaal.
 ??  ?? Gedeputeer­de Koen Helsen (Open Vld) aait de ‘gouden’ wand in het nieuwe provincieh­uis.
Gedeputeer­de Koen Helsen (Open Vld) aait de ‘gouden’ wand in het nieuwe provincieh­uis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium