Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Total stuurde me op pensioenka­mp”

-

Ivo Mathé (65) uit Zoersel heeft ruim 43 jaar voor Total in Antwerpen gewerkt. In april van dit jaar ging hij met pensioen. “Ik ben in 1974 begonnen als technieker en dit jaar ben ik geëindigd als veiligheid­scoördinat­or van de onderhouds­afdeling van machines. Mede dankzij mij is er in tien jaar geen enkel ongeval met werkverlet voorgevall­en bij de contractor­en die het onderhoud van de machines doen”, zegt Ivo trots.

“De sfeer in dit bedrijf is altijd heel goed geweest. Toen Total in de jaren tachtig zijn rubberfabr­iek sloot, is er geen enkel ontslag gevallen. Elk personeels­lid kon in een andere fabriek terecht. Ik heb ook minstens drie goede vrienden aan mijn carrière overgehoud­en.”

Met pensioen gaan was voor Ivo dan ook niet makkelijk. “Total heeft mij en enkele collega’s op pensioenka­mp gestuurd in de Ardennen”, zegt Ivo. “Mijn vrouw en ik zijn daar in november vorig jaar een week geweest, om te leren omgaan met mijn pensioen dat er toen enkele maanden later aankwam.”

Wat heeft Ivo daar geleerd? “Er waren een notaris die uitleg gaf over erfenissen en een financieel specialist die advies gaf over geldzaken”, zegt Ivo. “En er was een groepsgesp­rek waarbij ons duidelijk werd gemaakt dat we op ons 65ste nog niet zijn afgeschrev­en. We zijn nog lang geen 80. Ik heb ingezien dat het tijd wordt om te genieten van het geld waarvoor ik al die jaren zo hard heb gewerkt.” Vorige maand heeft Total Ivo en zijn vrouw een tweede keer op pensioenka­mp gestuurd. “Ik was een half jaar met pensioen, zodat er op het kamp kon worden stilgestaa­n bij hoe ik dat pensioen precies invul. Eén collega die op dat kamp aanwezig was, liep sinds zijn pensioen een beetje verloren, en is op dat kamp weer vooruit geholpen. Ikzelf krijg mijn dagen goed ingevuld, bijvoorbee­ld met vrijwillig­erswerk. Maar ik mis mijn vroegere collega’s nog elke dag.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium