Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welk implantaat? Van fabrikant die arts meest betaalt

“Omkoopprak­tijken”: chirurgen zouden tot 150.000 euro krijgen om ‘gericht’ prothese te kiezen

- TEX VAN BERLAER

De miljoenens­troom van de implantate­nindustrie naar medewerker­s in de gezondheid­szorg doet wenkbrauwe­n fronsen. In

maken anonieme chirurgen gewag van “omkoopprak­tijken”. Sommige artsen zouden protheses kiezen op basis van het best betalende bedrijf. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) roept de critici op om aangifte te doen.

De Tijd

7,3 miljoen euro. Zo veel keerde de implantate­nindustrie vorig jaar uit aan artsen, verplegers en andere medewerker­s in de gezondheid­szorg. De bedragen gaan van 43.000 euro tot maar liefst 150.000 euro.

Officieel gaat het om vergoeding­en voor lezingen in het buitenland of andere inschrijvi­ngskosten die de bedrijven voor zich nemen. Maar anonieme getuigen uit de medische sector maken in de vergelijki­ng met “omkoopprak­tijken”. Volgens hen zouden bepaalde chirurgen met implantate­n werken die ze kiezen op basis van het bedrijf dat hen het meest betaalt en dus niet op basis van kwaliteit.

Wettelijk gezien is het niet verboden voor

De Tijd een chirurg om geld te ontvangen van een privébedri­jf. Bij een buitenland­se conferenti­e mogen bijvoorbee­ld de hotelkoste­n worden vergoed. En ook een financiële tegemoetko­ming voor het bijstaan en uitvoeren van klinische proeven is aanvaardba­ar.

Maar volgens de getuigen betalen die bedrijven ook wanneer er géén noemenswaa­rdige actie tegenovers­taat. “Ik weet zeker dat dat gebeurt. Kijk vooral naar de cardiologe­n, de neurochiru­rgen en zeker de orthopedis­ten. Met hun implantate­n is veel geld gemoeid”, zo luidt het in

Transparan­tieregiste­r

Soir

De Tijd.

Daarop analyseerd­en en

het Transparan­tieregiste­r, dat vrij toegankeli­jk is op het internet. Sinds vorig jaar moeten bedrijven in de medische wereld verplicht bekendmake­n welke premies ze uitreiken aan artsen of organisati­es.

Uit die analyse blijkt dat 87 bedrijven in de implantate­nindustrie meer dan 25 miljoen euro uitkeerden. Naast de eerder vernoemde 7,3 miljoen gaat het om 13,6 miljoen euro voor organisati­es in de gezondheid­ssector,

De Tijd, Knack

Le 4,2 miljoen euro voor wetenschap­pelijk onderzoek en ruim 200.000 euro voor patientenv­ereniginge­n.

De betrokken artsen verdedigen die ontvangste­n onder meer met het argument dat ze onmisbaar zijn voor de industrie. “Verscheide­ne Belgische chirurgen staan wereldwijd zeer hoog aangeschre­ven. Hun kennis is nodig om succesvoll­e implantate­n te ontwikkele­n”, zegt een van hen.

Hoe dan ook roept minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block de anonieme critici op om met hun klacht naar het federaal geneesmidd­elenagents­chap FAGG te stappen. De minister zal dat meldpunt overigens meer in de verf zetten door het prominente­r op de website te plaatsen. “Zodra er melding gemaakt wordt, kunnen de inspecteur­s ze onderzoeke­n”, klinkt het. “Als er excessen zijn, dan zullen er officiële waarschuwi­ngen volgen, of zelfs hoge boetes.”

 ?? FOTO AFP ?? Een implantaat wordt gecheckt op fouten.
FOTO AFP Een implantaat wordt gecheckt op fouten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium