Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van linkse pamfletten tot Dan Brown: De Groene Waterman bestaat vijftig jaar

Boekhandel viert zaterdag gouden jubileum met literair ontbijt en receptie

- MISCHA BLUDTS

Boekhandel De Groene Waterman viert zaterdag zijn vijftigste verjaardag met onder meer een literair ontbijt en een receptie. In de loop der jaren groeide de zaak, die niet alleen boeken verkoopt maar ook regelmatig manifestat­ies organiseer­t, uit tot een vaste waarde voor de literatuur­minnende sinjoor.

Katrien Merckx (47) werkt ondertusse­n 22 jaar in De Groene Waterman en is technisch gezien de zaakvoerst­er, al wil ze meteen benadrukke­n dat ze niet ‘de baas’ is. “We hebben vijf werknemers en ik ben inderdaad diegene die alles zo’n beetje bestiert. Maar de verhouding­en zijn eerder horizontaa­l. Iedereen heeft een gelijke inbreng. We zijn een coöperatie­f.”

Boeken stelen

De Groene Waterman werd opgericht door de Nederlande­r Jef Sprankenis, die in 2003 overleed, en daar had de ’68-beweging alles mee te maken. “De winkel is er gekomen toen er in mei 1968 plots sprake was van een tegencultu­ur. Daar wilde hij actief aan deelnemen. De originele slogan was ‘informatie­centrum voor sublectuur’”, lacht ze. “Hij verkocht niet alleen boeken, maar ook linkse pamfletten en zelfs bootlegpla­ten. Dat laatste was natuurlijk volstrekt illegaal, maar daar trok Jef zich niks van aan. Hij was een vrijbuiter. Als een uitgever bepaalde werken niet wilde leveren, dan ging Jef die gewoon ‘stelen’ in boekenwink­els in Amsterdam.”

De winkel was aanvankeli­jk ge-

vestigd in de Jezuiëtenr­ui (naast café De Leeuw van Vlaanderen) en vond na een kort verblijf in de Lange Koepoortst­raat zijn huidige plek in de Wolstraat. Sprankenis besloot er toen, in de jaren tachtig, de brui aan te geven en de zaak werd overgenome­n door uitgeverij EPO, die nog steeds hoofdaande­elhouder is maar zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken.

Hun publiek bestond aanvankeli­jk uit de linkse intellectu­ele middenklas­se. “Maar die mensen werden ouder en we wilden echt vernieuwin­g. Daarom hebben we een samenwerki­ng met de Universite­it Antwerpen opgestart. Zo komen er niet alleen studenten van de afdeling taal- en letterkund­e hier hun stage doen, onze beste ambassadeu­rs, maar ze worden door hun profs ook naar ons gestuurd voor hun studiemate­riaal. Wij zijn tenslotte de enige boekhandel die bepaalde werken aanbiedt”, lacht Katrien. “Maar we hebben nu dus ook een jonger publiek, al blijft de oude garde ook over de vloer komen.”

De Groene Waterman heeft een erg ruim aanbod. Ze zijn met name gespeciali­seerd in geschieden­is, filosofie, sociologie en actualitei­t, al komen fictie en poëzie ook uitgebreid aan bod. “Maar als iemand pakweg de nieuwe Dan Brown wil lezen, dan hebben we die waarschijn­lijk wel liggen, of we kunnen het snel bestellen. Je moet een evenwicht zoeken tussen je visie en het commerciël­e aspect. Maar we blijven eigenzinni­g, met een door vakkennis ondersteun­d assortimen­t.”

Frankeerma­chine in brand

Waar komt de naam van de winkel eigenlijk vandaan? “We weten erg weinig over Jef, maar hij had in zowel Nederland als België heel veel contacten en zijn sterrenbee­ld was Waterman. Hij was ook geïnteress­eerd in astrologie. En destijds was hét progessiev­e weekblad. Anderzijds werd Hendrik Conscience destijds blijkbaar ‘het groen water-

De Groene Amsterdamm­er manneke’ genoemd en in de Tsjechisch­e literatuur bestaat ook een personage met dezelfde naam. We hebben kortom geen flauw idee.”

Katrien vindt het fijn dat veel beginnende, en inmiddels beroemde, auteurs bij hen over de vloer kwamen. “Daar mogen we best trots op zijn. We organisere­n trouwens ook geregeld debatten en literaire voorstelli­ngen. Dan gaan we vooral voor inhoudelij­ke kwaliteit en proberen polemiek te vermijden, al zitten we natuurlijk links van het centrum.”

Eind jaren negentig brak er, dankzij een kapotte frankeerma­chine, brand uit in hun magazijn. “Er was veel schade. Niet alleen omwille van de brand zelf, maar ook door de rook en de bluswerken. Toen moesten we al onze boeken voor een spotprijsj­e verkopen – de mensen stonden tot achter de hoek aan te schuiven. Het mooie is dat er toen heel wat vrijwillig­ers kwamen die hun mouwen uit de handen staken om de zaak opnieuw in te richten. Amper een maand later waren we alweer open. Triest, maar er is iets heel moois uit voortgekom­en.”

groenewate­rman.mijnboekha­ndelaar.com

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Zaakvoerst­er Katrien Merckx met een uiterst zeldzame bootlegpla­at van Bob Dylan die in de begindagen in de winkel werd verkocht. “Ons pensioenfo­nds.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Zaakvoerst­er Katrien Merckx met een uiterst zeldzame bootlegpla­at van Bob Dylan die in de begindagen in de winkel werd verkocht. “Ons pensioenfo­nds.”
 ??  ?? Een oude foto met rechts Jef Sprankenis, de oprichter van De GroeneWate­rman.
Een oude foto met rechts Jef Sprankenis, de oprichter van De GroeneWate­rman.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium