Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Holsbeeck slaat terug

- JÜRGEN GERIL

Herman Van Holsbeeck (64) reageerde voor het eerst op het voetbalsch­andaal. Hij deed dat in een reportage op over de zaak ‘Propere Handen’ op RTL. De ex-manager van Anderlecht werd zelf ondervraag­d over zijn hechte relatie met Mogi Bayat, maar er werd hem niets ten laste gelegd. Nu slaat Van Holsbeeck terug. Ook naar Marc Coucke én Roland Duchatelet.

Anderhalve maand geleden werd Herman Van Holsbeeck rond 5.15u gewekt door de politie en na een huiszoekin­g meegenomen voor ondervragi­ng. ’s Avonds verliet hij het gerechtsge­bouw alweer als een vrij man, zonder voorwaarde­n. Toch doorbrak Van Holsbeeck nu pas de stilte. “Mijn advocaten adviseerde­n me om te zwijgen, maar dan lijkt het alsof je de grote crimineel bent. Natuurlijk voel ik me niet goed. Mijn telefoon werd afgeluiste­rd, ik ben een hele dag ondervraag­d... Dat hakt in op je familie. Terwijl ik ’s avonds toch zonder enige beschuldig­ing terug naar huis mocht.”

Sommigen beweerden dat die vroege vrijlating er kwam omdat Van Holsbeeck in ruil info had gegeven over Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, maar dat ontkent hij. “Er zijn kwaadaardi­ge mensen die zomaar zaken beweren en dat speelt Bayat nu ook parten. Ik zeg niet dat Mogi onschuldig is. Het kan zijn dat hij wat minder belastinge­n aangaf, maar aan matchfixin­g deed hij zeker niet. Of er tussen mij en Mogi ooit enveloppen zijn gepasseerd? Neen, nooit.”

Van Holsbeeck vindt het wel hypocriet dat mensen als Marc Coucke nu schieten op Mogi Bayat. “Zelf werd ik op 4 april ontslagen door Anderlecht en meteen zei de nieuwe directie:

Mogi

hier

‘Vanaf nu komt niet meer binnen’.

Wat stel ik vast? Hun eerste uitgaande transfer was Uros Spajic voor 7 miljoen naar Krasnodar. Wie deed die transfer? Mogi Bayat. Daarna werden tien makelaars gecontacte­erd om Teodorczyk te verkopen. Wie deed hem voor 3,5 miljoen naar Udinese? Mogi Bayat. Ach, zij die hem nu openlijk bekritiser­en, zijn gefrustree­rde mensen.”

Van Holsbeeck concludeer­t dus dat Coucke deze zomer nog meer dan 10 miljoen aan Bayat verdiende, want hij regelde ook nog de huur van Kara aan Nantes en de contractve­rlening van Trebel. “Mogi was gewoon

in het voetbal. Nu is hij vooral het slachtoffe­r geworden van zijn grote mond. Bayat gedroeg zich als Napoleon, hé. Ik zei hem soms: hou je meer in de luwte. Maar de ene week kwam hij met een Porsche en de andere week met een Ferrari. Al wat telde was:

me, myself and I.”

incontourn­able

Tot slot wilde Van Holsbeeck ook nog iets kwijt over beschuldig­ingen van gewezen Standard-voorzitter Roland Duchâtelet. Die beweerde dat Anderlecht in 2014 de titel kocht, toen het Standard in Playoff 1 nog inhaalde. “Duchâtelet is een gefrustree­rd man die nooit iets won in het voetbal. Voor hem is dat een vijandig milieu nu. Zoiets op tv vertellen, is makkelijk. Maar met bewijzen komen, is nog iets anders.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium