Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de naam van de vader

- GERT VERMERSCH (mabe, divb) (bow)

Mick Schumacher, de 19-jarige zoon van F1-fenomeen Michael Schumacher, promoveert volgend seizoen naar de F2. De stap naar het allerhoogs­te zal snel volgen. De jonge Schumacher is ver van de eerste racer die in de voetsporen van vaderlief treedt.

Zou Mick Schumacher het talent van zijn vader overgeërfd hebben? We twijfelen daar sterk aan. Eigenlijk presteert die jongen niet zo goed. In de F4, de laagste klasse, had hij twee jaar nodig om potten te breken. Bij Max Verstappen kan je wel een genetische bonus – snelle reflexen, goede ooghandcoö­rdinatie, reactiever­mogen – vermoeden. Zowel papa Jos als mama Sophie Kumpen, die heel erg goed kon karten, boekte successen in de autosport. Een dokter heeft ooit verteld dat topracers over extra hersencapa­citeit beschikken, waardoor zij zelfs met 300 kilometer per uur nog kunnen overleggen met hun ingenieurs of hun wedstrijd correct kunnen indelen. Wie dat talent van zijn ouders meekrijgt, heeft een enorm voordeel.

Van contacten én van de juiste achternaam. Mick Schumacher haalt zonder enige twijfel de Formule 1, ongeacht zijn beperkte talenten. Voor die jongen gaan in Duitsland alle deuren open. Maar die beroemde achternaam helpt ook andere ‘zonen van’. Jos Ver- stappen wist bij welk kartingtea­m zijn Max het beste materiaal en het beste programma kon krijgen. Als Nico Rosberg pakweg Jan Claessen had geheten, had hij heel wat meer moeite gehad om in het juiste kartteam te geraken. Nu zorgde vader Keke daar wel voor.

Een familiefor­tuin helpt altijd, maar is niet echt noodzakeli­jk. De ouders van Michael Schumacher waren niet zo rijk toen hun zoon aan zijn carrière begon. Een gelijkaard­ig verhaal zie je bij de familie Verstappen. Het zijn niet allemaal fils à papa zoals Nico Rosberg, die in Monaco als in weelde opgroeide. Maar het is duidelijk dat geld, van welke oorsprong ook, een belangrijk­e rol speelt in de F1-kansen van een jonge racer.

zoon van

Die kinderen groeien op in een omgeving die hen stimuleert, in een gezin dat autosport ademt. Er bestaan foto’s van Damon Hill die als kleuter in een mini-autootje zit, omringd door collega-piloten van zijn vader. Fernando Alonso had al een kartlicent­ie voor zijn vierde verjaardag, Max Verstappen was bij zijn eerste rondjes amper ouder. En het gevaar? De moeder van Damon Hill liet haar zoon eerst motorcross­en, omdat ze autosport te risicovol vond. Maar uiteindeli­jk won Damon, zoals zijn vader Graham, toch de wereldtite­l in de F1.

Wie nu wil schitteren in de Formule 1, kan best op piepjonge leeftijd – vijf, zes jaar – beginnen met karting. Max Verstappen noemt dat ‘asfaltgevo­el’ kweken. Waar heb je meeste grip? Wat is de beste rijlijn? Hoe vat je een bocht aan? Op die manier ontstaan reflexen die je later in staat stellen om te focussen op andere taken. Racende vaders zullen hun zonen veel sneller laten kennismake­n met het karten. Die piepjonge debutantje­s zijn een relatief recent fenomeen, tot stand gebracht door het succes van Michael Schumacher. De Belgian Lions staan voor een cruciale week in de prekwalifi­catiewedst­rijden voor het EK 2021. Winst vanavond in IJsland en zondag in Portugal is een must om op schema te blijven voor groepswins­t. In Reykjavik kan bondscoach Dario Gjergja opnieuw een beroep doen op sterkhoude­rs als Van Rossom, Mwema en Salumu. De Zeeuw en Vanwijn ontbreken. Pech voor Belgian Cat Antonia Delaere. De Antwerpse liep een oogblessur­e op en moest worden geopereerd. Ze is een maand out.(cpm)

Van morgen

tot en met

zondag

Vader en zoon in F1, ook nog: Jack en David Brabham, Wilson

en Cristian Fittipaldi, Mario en Michael Andretti, Gilles en Jacques Villeneuve, Nelson en Nelson Jr. Piquet, Jos en Max Verstappen, Jan en Kevin Magnussen, Manfred en Markus Winkelhock. wordt in Berlijn de derde manche van de Wereldbeke­r betwist. Bij de mannen zijn Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Lindsay De Vylder, Moreno De Pauw en Gerben Thijssen van de partij. Bij de vrouwen rijden Jolien D’hoore, Lotte Kopecky, Shari Bossuyt, Gilke Croket en Annelies Dom. De Belgen proberen vooral punten te sprokkelen met het oog op de Spelen van Tokio 2020. Haasrode-Leuven won de heenwedstr­ijd van de zestiende finales van de Challenge Cup met 1-3 bij Sofia. Setstanden: 25-23, 18-25, 17-25, 20-25. Oudegem verwierf bij de vrouwen een goede uitgangspo­sitie voor de retun in de CEV Cupmet 3-1 winst tegen Pfeffingen. De vrouwen van Oostende wonnen hun heenwedstr­ijd in de Challenge Cup met 3-0 van Baku. Vanavond volgt al de terugwedst­rijd, opnieuw in Oostende. Gent won met 2-3 bij het Finse Pithipudas

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Michael en Mick Schumacher.
FOTO'S PHOTO NEWS Michael en Mick Schumacher.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium