Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Plakijzers houden het voor bekeken

Geen carnavalss­toet meer, kindercarn­aval vindt wel nog plaats

- LYNN DHAEYERE

Er trekt geen carnavalss­toet meer door Kapellen. De Plakijzers, die het evenement organisere­n, bestaan immers niet meer. Na interne conflicten werd de vzw ontbonden. Gewezen voorzitter Marc Schittecat weet niet of er ooit nog een stoet komt.

In maart trok voor de 39ste keer een carnavalss­toet door het centrum van Kapellen. Maar door een ongelukkig gekozen datum – op exact dezelfde dag als de carnavalss­toet van Essen – reden er maar tien wagens mee in de optocht. Ook 2017 was, mede door het ingekorte parcours, al een minder jaar. Jammer, want de jaren ervoor kwam er wel veel volk naar de stoet kijken.

2019 had een nieuwe start kunnen worden, maar dat zal niet het geval zijn. Op de nationale kalender van carnavalss­toeten blinkt Kapellen uit door zijn afwezighei­d.

“Dat klopt”, vertelt Marc Schittecat van carnavalsv­ereniging De Plakijzers. “Doordat er ruzie is ontstaan binnen onze vereniging, hebben we ze moeten ontbinden. Wat meteen ook wil zeggen dat er geen carnavalss­toet meer is. Dat vind ik heel jammer, want ik ben 25 jaar voorzitter geweest van

Marc Schittecat

Ex-voorzitter De Plakijzers De Plakijzers en ik heb veel tijd ingestoken.”

Dansmariek­es er

heel

Naast De Plakijzers zijn er ook nog de Dansmariek­es die het carnavalsg­ebeuren in Kapellen kleur gaven. “Zij blijven wel bestaan. Ze zullen ook nog meestappen in andere stoeten en organisere­n op zondag 16 maart 2019 het kindercarn­aval. Op die dag zijn alle kinderen welkom in de zaal van café Verli op de Hoevenseba­an. Normaal gezien wordt het kindercarn­aval georganise­erd in zaal het Bruggeske, maar na januari kan die niet meer worden gebruikt. Vandaar dat we het evenement naar de Verli verhuist”, aldus nog Schittecat.

Of er ooit nog een stoet komt in Kapellen midden.

“Het is afwachten wat de toekomst brengt. Een stoet organisere­n kost heel veel geld en dat is er momenteel niet. Op 2 februari gaan we wel nog de traditione­le

laat Schittecat in het

herinricht­ing.

De drukke verkeersas Dorpsstraa­t-Laageind snijdt dwars door het centrum van Stabroek en is gericht op doorgaand verkeer. Nieuwe fietspaden aan beide kanten van de weg zouden fietsers en voetganger­s meer ruimte moeten sleutelove­rhandiging doen op het gemeentehu­is. Die dag krijgt Keizer Ludo Verhoeven de titel van Grootvorst, de hoogst haalbare titel in het carnavalsl­even.”

Omdat de carnavalsv­ereniging niet meer bestaat, zijn er ook geen geven. Ook parkeren wordt in de nieuwe situatie veiliger en efficiente­r, doordat de kopse parkeerpla­atsen verdwijnen.

In de schoolomge­ving zorgt een aangepaste kiss-and-ridezone ervoor dat kinderen afzetten en ophalen veilig en conflictvr­ij kan prinsen, prinsessen, keizers en keizerinne­n meer. Zo zijn dus ook de huidige prinsen Tom Sas en Koen Verbeek hun titel kwijtgespe­eld. “Dat vind ik voor die twee heel jammer”, vertelt Marc Schittecat. “Want ik ben zelf ooit ook Prins Carnaval geweest.”

An Stokmans (Open Vld), schepen van Feestelijk­heden, vindt het jammer dat er geen stoet meer rijdt in Kapellen.

“De Plakijzers hebben vorige week aan ons laten weten dat ze niet meer bestaan. De vzw is ontbonden, wat wil zeggen dat ze de naam De Plakijzers ook niet meer mogen gebruiken. Gelukkig organisere­n de Dansmariek­es wel nog het kindercarn­aval.”

Na Kapellen blijven er nog twee carnavalst­oeten over in de regio. De stoet van Ekeren rijdt uit op zaterdag 2 maart 2019 om 14.11u. De dag erna, zondag 3 maart 2019, is het de beurt aan de Grootste stoet Der Noorderkem­pen in Essen. Die vertrekt om 13.49u.

‘‘Het is afwachten wat de toekomst brengt. Een stoet organisere­n kost heel veel geld en dat is er niet.’’

verlopen.

Ten slotte worden ook de belangrijk­ste kruispunte­n aangepakt: onder meer het kruispunt met de Abtsdreef/Picoloplei­n, dat met de de Grote Molenweg en met de Kleine Molenweg/Meidoornla­an. Verkeersli­chten en oversteekp­unten met een middenberm moeten er een veiligere verkeerssi­tuatie creëren.

Infovergad­ering

Zodra er meer details bekend zijn over de uiteindeli­jke planning en timing, organiseer­t het AWV een infosessie, waarop zowel de nutswerken als de eigenlijke herinricht­ing uitvoerig aan bod zullen komen.

Voor deze infovergad­ering is nog wel geen exacte datum bekend, maar het zal zeker na Nieuwjaar zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Prinsen Koen Verbeek en Tom Sas moeten hun titel afgeven. Hun carnavalsv­ereniging houdt op met te bestaan.
FOTO RR Prinsen Koen Verbeek en Tom Sas moeten hun titel afgeven. Hun carnavalsv­ereniging houdt op met te bestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium