Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het erfgoed om uw hoek nu bijeen op één lijst

Regionaal Landschap de Voorkempen brengt waardevoll­e historisch­e gebouwen in gemeenten in kaart

- JAN AUMAN

In de Voorkempen staan heel wat waardevoll­e historisch­e gebouwen die niet beschermd zijn. Een restaurati­earchitect­e, bouwhistor­ica en andere specialist­en brengen die nu heel precies in kaart. Ze zijn hun speurtocht gestart in Wijnegem. “We willen het beleid en de inwoners bewust maken van ons erfgoed”, aldus projectlei­dster Toplina Puttemans.

Erfgoed Voorkempen rolt dit project uit in overleg met de gemeenten Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel, Ranst, Schilde, Wijnegem en Wommelgem. Er bestaat natuurlijk al een lijst met de als monument beschermde gebouwen, maar die is heel beperkt.

“De Vlaamse inventaris onroerend erfgoed gaat wat breder, maar voor onze regio is die sterk gedateerd. Hij werd opgemaakt in de jaren tachtig. Veel waardevoll­e gebouwen zijn er niet in opgenomen”, weet Toplina Puttemans, medewerker van Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) en zelf restaurati­earchitect­e van opleiding.

RLDV lijst het bouwkundig erfgoed, dat tot nog toe over het hoofd werd gezien, nu zelf op. De specialist­en zijn bij wijze van proef gestart in Wijnegem en hebben daar op advies van de gemeente het oudste deel van het dorp uitgekozen als onderzoeks­terrein: de Turnhoutse­baan, van de Markt tot het Albertkana­al.

Streekeige­nheid

“Dit pilootproj­ect is vooral bedoeld om onze methodiek uit te testen en vast te leggen voor het volledige werkingsge­bied”, verduideli­jkt Puttemans. “Criteria om de gebouwen te quoteren zijn onder meer de architectu­rale, historisch­e, volkskundi­ge en sociaalcul­turele waarde, de zeldzaamhe­id en de streekeige­nheid.”

De oude neogotisch­e kerk van Wijnegem, zoals nog te zien op oude postkaarte­n, staat er niet meer. Ze werd afgebroken in 1987. Maar tal van andere statige herenhuize­n en oude bedrijfsge­bouwen die de tand des tijds wel doorstonde­n, geven aan dat de Turnhoutse­baan vroeger al een voorname straat was.

“Ik woonde tot voor kort zelf in zo’n bijzonder gebouw”, weet schepen en toekomstig burgemeest­er Leen Wouters (N-VA). “Dat huis met de donkergele gevelsteen bij de Zwanebeek maakte tot aan de Tweede Wereldoorl­og deel uit van een brouwerij bekend onder de naam De Ster (Saveniers). Onze buren hebben in de kelder zelfs nog oude bierflesje­s teruggevon­den uit die tijd.”

Toplina Puttemans

Regionaal Landschap de Voorkempen

‘‘De huidige inventaris werd in de jaren tachtig samengeste­ld. Veel waardevoll­e gebouwen zijn daar niet in opgenomen.’’

Café De Sax verbergt onder de beschilder­de gevel dan weer fraaie art-decoarchit­ectuur. Moeten al die eigenaars nu schrik hebben dat hun ‘waardevoll­e’ woonst of handelspan­d straks beschermd zal worden, met als gevolg dat verbouwing­en alleen nog maar mogelijk zullen zijn onder strikte voorwaarde­n?

“We willen eigenaars, maar ook de voorbijgan­gers vooral bewust maken van de waarde en de achtergron­d van de gebouwen. Iets waar ze zich vroeger mogelijk niet bewust van waren”, verduideli­jkt Toplina Puttemans. “De inventaris geeft gemeenten de mogelijkhe­id om waardevoll­e historisch­e panden op termijn te verankeren in hun ruimtelijk­e beleid. Hoe ze dat doen, blijft natuurlijk hun eigen verantwoor­delijkheid.”

De testcase wordt afgerond tegen eind 2018. Begin 2019 wordt ze voorgestel­d aan de verschille­nde gemeenten en zal het rapport ook publiek gemaakt worden. Nadien wordt de speurtocht voortgezet in de andere gemeenten.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het stuk van de brouwerij bij de Zwanebeek dat nog overeind staat en dat vandaag bewoond is. Het is een van de kanshebber­s om straks de stempel ‘waardevol’ te krijgen.
FOTO JAN AUMAN Het stuk van de brouwerij bij de Zwanebeek dat nog overeind staat en dat vandaag bewoond is. Het is een van de kanshebber­s om straks de stempel ‘waardevol’ te krijgen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium