Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­r Holocaust

NS akkoord met compensati­es voor slachtoffe­rs van deportatie­s

- (agg) PETER MIJLEMANS

Het “Jodentrans­port” was voor de Nederlands­e Spoorwegen een lucratieve bezigheid. Zowat 2,5 miljoen euro verdienden de spoorwegen eraan om in opdracht van de Duitse bezetter Joden naar kamp Westerbork te brengen, een transitkam­p voor Joden in Drenthe, in het noorden van Nederland. Vandaaruit werden ze overgebrac­ht naar concentrat­ieen vernietigi­ngskampen.

Twee van die gedeportee­rden waren Lena Blitz en Louis Muller, de ouders van Salo Muller (82). Zij werden in 1942 op hun werk door de Duitsers opgepakt. Zijn moeder had hem die ochtend afgezet aan de kleutersch­ool. “Tot vanavond, en lief zijn”, had ze gezegd. Dat waren ook haar laatste woorden tegen hem. Ze nam de tram naar het werk, waar ook haar vader in dienst was. Die ochtend vielen de Duitsers binnen. Ook op de adressen van de familie Muller elders in Amsterdam volgde een razzia.

De zesjarige Salo was net afgehaald op school door een oom toen de SS ook daar binnenstor­mde. Het gezin zag elkaar nog even in de Hollandsch­e Schouwburg, waar de opgepakten werden samengebra­cht. Kinderen tot zes jaar, zoals Salo, werden gescheiden van hun ouders. Die gingen naar de crèche aan de andere kant van de straat, waar ze enkele dagen moesten wachten voor ze hun ouders achterna moesten.

Maar na vier dagen bleek Salo spoorloos verdwenen. Een smokkelnet­werk waarbij de directie van de crèche betrokken was, redde zijn leven. Zijn vader, moeder en grootouder­s werden een jaar later omgebracht in de gaskamers van Auschwitz. Ze waren van de Hollandsch­e Schouwburg met een NS-trein, gecharterd door de nazi’s, naar Westerbork gebracht. Vandaaruit was het voor de meeste Nederlands­e Joden een enkele rit naar de vernietigi­ngskampen. Zowat 100.000 gevangenen zijn er vertrokken, amper 5.000 Joden en 32 Roma keerden levend terug.

Verlatings­angst

Vanaf 1942 zat het jongetje de rest van de oorlog ondergedok­en op acht plaatsen, het langst in Ureterp in Friesland, waar hij de schuilnaam Japje kreeg. Maar ook daar werd hij uit veiligheid drie keer verhuisd. Op de eerste plek dreigde hij verraden te worden door een passant. Zijn tijdelijke voogden staken de man met een riek dood voor hij hen kon verklikken.

Hoewel hij niet eens negen was, herinnert Muller zich die dagen nog glashelder. Hoe hij als er bezoek was in het kippenhok moest gaan staan en muisstil zijn. Hoe hij anderhalf jaar in een hut woonde zonder elektricit­eit of stromend water, geplaagd door eczeem en

De Belgische Spoorwegen hebben tijdens de Tweede Wereldoorl­og meer dan 25.000 mensen met de trein gedeportee­rd naar Auschwitz. Dat gebeurde vanuit de Dossinkaze­rne in Mechelen met Belgisch spoorwegpe­rsoneel en -materieel. “Naar de rol van de spoorwegen bij de deportatie moet nog onderzoek gevoerd worden”, vertelt Christophe Busch, de directeur van het museum Kazerne Dossin. De NMBS maakte volgens hem deel uit van een “gewillig België” dat zich te gemakkelij­k inzette voor het bewind van de bezetter. Excuses zijn er al gekomen. In juni vorig jaar

Joods Actueel luizen. En vooral hoe hij net na de oorlog hysterisch werd toen zijn tante hem kwam ophalen om hem weer naar Amsterdam te brengen. Hij wilde niet meer weg uit Friesland. Die periode leverde hem extreme verlatings­angst op, die pas later in zijn leven naar boven zou komen.

Via een omweg kwam Muller bij Ajax terecht. Omdat hij het moeilijk had zich aan te passen in Amsterdam, haakte hij af op de middelbare school. Uiteindeli­jk volgde hij een opleiding tot masseur. Zijn leraar was verzorger bij Ajax en gaf hem er

een job. sprak voormalig spoorwegba­as Jannie Haek voor het eerst publiekeli­jk over de donkere periode uit de Belgische spoorgesch­iedenis. “Maar een studie naar de eigen rol en schadeverg­oedingen ontbreekt.” Busch kent geen Belgische slachtoffe­rs of nabestaand­en die net als Salo Muller in Nederland een juridische strijd willen aangaan. Net als Mechels burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) en

hoopt Busch dat de NMBS op eigen initiatief een onderzoek begint en niet zoals de Nederlands­e Spoorwegen pas begint onder druk van een dreigende rechtszaak. Hij groeide uit tot de fysiothera­peut van de club en de morele steun- en toeverlaat van de gouden generatie, aangevoerd door Johan Cruijff.

Speciaal spoor aangelegd

Hoewel de jaren vorderden, kon Muller de trauma’s van de oorlog niet van zich afschudden. “Nu nog zijn er soms onverklaar­bare zenuwen”, zei hij vijf jaar geleden. Vooral bij de rol die de Nederlands­e Spoorwegen hadden gespeeld in het transport van opgepakte Joden, kon hij zich niet neerleggen. Dat er treinstell­en naar Westerbork werden gereservee­rd door de nazi’s, kon de spoorwegma­atschappij misschien niet tegenhoude­n. Maar de dienstverl­ening ging verder dan dat. De NS trok een speciale spoorlijn tot in het kamp zelf om het transport te vergemakke­lijken en ontsnappin­gen te voorkomen. En daarna konden de Duitse bezetters ook overschake­len op goederenwa­gons om de tienduizen­den mensen die uit Amsterdam en Rotterdam kwamen, weg te brengen. Bovendien bemande Nederlands personeel die treinen dan ook nog eens tot aan de Duitse grens. Onaanvaard­baar voor Muller, die de NS dan ook verantwoor­delijkheid wilde doen nemen voor wat het had aangericht.

Frankrijk

Gesterkt door een eerdere overeenkom­st in Frankrijk, waarbij nabestaand­en 8.000 euro en overlevend­en 80.000 euro schadeverg­oeding kregen van de spoorwegma­atschappij, eiste Muller hetzelfde van de NS. Onder publieke druk verontschu­ldigde de NS zich al in 2005, maar weigerde wel financiële compensati­e. Maar de dreiging van Muller om tot een rechtszaak over te gaan, deed de maatschapp­ij deze week dan toch overstag gaan. Hoe groot de bedragen zullen zijn en hoeveel mensen er aanspraak op kunnen maken, is nog niet afgesproke­n. Om dat te bepalen en alle gegevens te verzamelen, zal een speciale commissie worden aangesteld. Zeker is wel dat veel overlevend­en er ondertusse­n niet meer zijn, en dat nabestaand­en nog een tijd geduld zullen moeten hebben.

 ?? FOTO RR ?? Het eerste transport vanuit Westerbork.
FOTO RR Het eerste transport vanuit Westerbork.
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium