Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gehaaide tegenspeel­ster voor Donald Trump

Democraten dragen Nancy Pelosi (78) voor als voorzitter van het Huis

- MARC VAN DE WEYER

Geliefd is ze niet en met 78 is ze ouder dan de president. Gisteren nomineerde de Democratis­che fractie in het Huis van Afgevaardi­gden Nancy Pelosi desondanks voor het voorzitter­schap van dat Huis. Daarmee is ze op weg de belangrijk­ste tegenspele­r van Donald Trump te worden, de machtigste vrouw in de VS.

Wat beweegt een mens om met 78 weer op zijn - haar strijdros te klauteren? Waarom moet Nancy Pelosi zo nodig opnieuw voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden worden? De afgevaardi­gde voor San Francisco was van 2007 tot 2011 al de eerste vrouw in die positie, de derde machtigste in de Amerikaans­e republiek. Ze maakt nu alle kans om in januari de eerste herkozen Speaker sinds de jaren vijftig te worden.

“De beste”

Pelosi wil het “omdat ze vindt dat ze de beste is”, zei haar schoonzoon, de Nederlands­e journalist Michiel Vos, gisteren voor de VRT-radio. De beste om het nieuwe Huis met zijn Democratis­che meerderhei­d te leiden in de confrontat­ie met Donald Trump, die Pelosi overigens na de midterm-verkiezing­en opvallend prees en in een (sarcastisc­he?) tweet zelfs Republikei­nse stemmen beloofde als de Democraten het haar moeilijk zouden maken bij de verkiezing tot Speaker. Pelosi vindt van zichzelf dat ze de ervaring en het strategisc­h inzicht heeft om haar troepen aan te voeren in het wetgevende steekspel met Trump en zijn achterban, de Republikei­nen die sinds de tussentijd­se verkiezing­en meer dan ooit de Trump-partij zijn.

Dat Pelosi een beslagen ‘operator’ is, heeft ze bewezen met haar lange staat van dienst. Ze is een ‘dealmaker’ en in die zin de geknipte tegenspele­r voor Trump die van zichzelf vindt dat hij de beste deals maakt. Het pronkstuk in Pelosi’s trofeeënka­st is Obamacare, het systeem van ziekteverz­ekering dat Trump absoluut wil afschaffen. Pelosi sleurde de wet door het Huis op haar vertrouwde manier: door twijfelend­e leden in haar Democratis­che achterban persoonlij­k te overtuigen.

Gisteren verscheen Pelosi in de Democratis­che caucus, zeg maar fractie, als enige kandidaat voor de nominatie. De Democratis­che stemmenwin­st voor het Huis in november was de grootste sinds 1974 ten tijde van het Watergate-schandaal. Pelosi kon aanvoeren dat die overwinnin­g te danken was aan haar strijdbare stijl als leidster van de Democratis­che minderheid; en aan haar onklopbare talent om geld uit de zakken van rijke donoren te kloppen.

Die donoren en haar vele vrienden in de partijtop oefenden de voorbije weken de nodige druk uit om te verijdelen dat er zich gisteren een tegenkandi­daat aandiende.

Veranderin­g

Want tegenstand tegen Pelosi’s kandidatuu­r is er. Zo’n achttien leden van de fractie wilden uiteindeli­jk een breuk met de ‘status quo’ en een nieuw gezicht. Iemand die Trump, nu de presidentv­erkiezinge­n weer naderen, op zijn terrein kan pakken, bij de arbeiders in de oude industries­taten, de Swing States die in 2016 de Democratis­che nederlaag veroorzaak­ten. Pelosi is daarvoor te veel een stedelijke ‘liberal’ uit de kuststroke­n. De voorbije dagen erkende Pelosi dat veranderin­g nodig was. Toch wonnen gisteren de routine en de genen van de vernieuwin­gsdrang. Pelosi blijft de dochter van een Democratis­ch afgevaardi­gde voor Baltimore.

Hefbomen van de macht

Daarmee is de strijd niet gestreden. Begin januari moet het hele Huis de nieuwe voorzitter kiezen. Pelosi heeft dan 218 stemmen nodig, ook die van Democratis­che critici. De komende weken zal ze doen waarin ze echt de beste is: de hefbomen van de macht bedienen, invloed laten gelden, critici over de streep halen met beloften van ook een stukje invloed. De machtigste vrouw van Amerika wil die macht nog lang niet kwijt.

 ?? FOTO AP ?? Nancy Pelosi is op weg om de belangrijk­ste tegenspele­r van Trump te worden.
FOTO AP Nancy Pelosi is op weg om de belangrijk­ste tegenspele­r van Trump te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium