Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ctrl + Alt + Delete: andere gebruiker aan de top

Microsoft onttroont Apple als ‘meest waardevoll­e bedrijf ter wereld’

-

Het is gebeurd: Apple is na zeven jaar alleenheer­schappij onttroond als bedrijf met de grootste beurswaard­e ter wereld. De iPhone-maker moet Microsoft laten voorgaan. De Windows-ontwikkela­ar wist als een van de enige ‘Big Tech’-spelers stand te houden in de beursmalai­se die de technologi­esector hard heeft getroffen.

Of Microsoft-topman Satya Nadella er een glas champagne op heeft gedronken, is niet geweten. Evenmin of Apple-CEO Tim Cook er een traan voor gelaten heeft. Feit is wel dat Apple, dat begin augustus als eerste westerse bedrijf ooit door de mythische grens van de 1.000 miljard dollar aan beurswaard­e brak, de voorbije maanden flink wat van zijn beurspluim­en heeft gelaten. Het bedrijf is nog zo’n 826 miljard dollar waard. Welgeteld twee miljard minder dan Microsoft.

Zichzelf heruitgevo­nden

Toch dankt Microsoft zijn ‘machtsover­name’ niet alleen aan het feit dat de technologi­eaandelen de laatste maanden flinke klappen hebben gekregen als gevolg van de groeivertr­aging van de wereldwijd­e economie. De markt van de smartphone­s schurkt stilaan tegen haar plafond aan en de Apple heeft op de koop toe ook flink last van de handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China. Apple voert namelijk flink wat onderdelen in uit China, waarop Trump zware invoertaks­en heft.

Analisten wijzen er ook op dat Microsoft zichzelf de voorbije jaren flink heeft heruitgevo­nden. Lange tijd legde Microsoft al zijn eieren in hetzelfde mandje, dat van de computers. Zolang de pc-verkoop in de lift zat, volgde de verkoop van Microsofts besturings­programma Windows en zijn softwarebu­ndel als vanzelf. Onder de vorige CEO, Steve Ballmer, en de huidige topman, Satya Nadella, is Microsoft ‘verveld’ tot een servicebed­rijf: het brengt zijn software nu aan de man via een abonnement­sformule (Office 365) en is met Azure uitgegroei­d tot de op één na grootste aanbieder van clouddiens­ten. Met succes, zo bewijzen de jongste kwartaalci­jfers: Office 365 tekende voor een omzetgroei met 36%, de Azure-omzet groeide zelfs met 76%. De totale kwartaalom­zet kwam zo uit op 29,1 miljard dollar, een stijging met 19%. Wie doet beter?

Het is niet de eerste keer dat Microsoft zich het ‘meest waardevoll­e beursgenot­eerde bedrijf ter wereld’ mag noemen. Die (symbolisch­e) eer viel het al eens te beurt in 1998: op 15 september van dat jaar onttroonde het bedrijf van Bill Gates het Amerikaans­e conglomera­at GE. Microsoft was toen 271,85 miljard dollar waard. Ter vergelijki­ng: toen was Apple nog ‘klein grut’ met een beurswaard­e van minder dan 2 miljard dollar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium